ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Gör som Zlatan och upptäck Paris magi

Publicerad 14 maj 2013 09.20
Paris är en av Europas häftigaste storstäder.

Paris är en av Europas häftigaste storstäder.

Paris är ljusets stad. En fransk dam med tusen ansikten och leenden där det oväntade och magiska väntar runt gathörnet. Gör som Zlatan och upptäck en av Europas häftigaste storstäder som är centrum för mode, hektiskt nattliv, konst och kultur!

1. Kvällstur på Seine

I Paris går man till sjöss! Det finns olika båtturer i varierande prisklasser men en litet annorlunda kryssning går från Bastiljen och vidare på Canal Saint-Martin under alla broarna. Stan är magiskt vacker på kvällen när alla ljusen tänds, så ta den sena båtturen.
Biljettpris: 160 kronor, 120 kronor på Canauxrama.fr
Adress: Ungefär mitt emot 50 Boulevard de la Bastillle.

2. Central Park x 3

Efter en hektisk natt så kan man åka till parken Bois des Vincennes och vila upp sig. Den är ungefär tre gånger så stor som Central Park i New York och en av stans "gröna lungor". Här finns stora grönområden, ett buddistcenter, grottor, ett slott och en magnifik botanisk trädgård, Parc Floral, med planteringar av rhodedendron, dahlia och kameliablommor.

3. Botanisera på marknad

Det lär finnas över 57 matmarknader i Paris, det här är den äldsta av dem, byggd redan 1615: Marché des enfants rouges på 39 Rue de Bretagne, 3:e arr. Botanisera bland lokalproducerade
korvar, olivoljor och viner, doftande roquefortostar, nybakat bröd, berg av grönsaker och frukt levande humrar och fisk.

4. Edith Piaf-museet

Ett litet, privatägt museum tillägnat en av Frankrikes och världens största sångerskor - Edith Piaf, den lilla sparven som odödliggjorde "La vie en rose" och "Non, je ne regrette rien". Här finns föremål som har tillhört henne, bland annat aftonklänningar, brev och privata foton.
Adress: 5 Rue Crespin du Gast, 11:e arr, tel: +33 1 43 55 52 72

5. Paris äldsta hak

Redan 1680 ska en Georges Rameau ha sålt vin och mat här och det gör därmed enligt ägarna restaurangen La Petite Chaise till Paris äldsta. Här finns mycket god mat till bra priser och trevliga kypare. Värt att pröva är fläskfilén, gratinerad med getostkräm, och lammracksen. En trerättersmeny går på cirka 300 kronor.
Adress: 36 Rue de Grenelle, 7:e arr, Alapetitechaise.fr

6. Gotisk dröm

Se Eiffeltornet, klättra uppför trappstegen till Sacre Coeur och få skoskav inne på Louvren, men det är bortom turistmålen som det magiska och hemliga Paris ger sig till känna! Kanske inte helt okänd men definitivt ett ställe som många missar är gotiska drömmen Opera Garnier med sin glittrande gyllene sal, takmålning av Chagall och den berömda Fantomen på Operan. Värt varenda öre och ett billigare alternativt till Versailles.

7. Trevlig helgbrunch

Chambre aux Oiseaux är ett charmigt litet kafé inrett med udda vintagemöbler från ägarinnans morföräldrahem, söta små tebord och blommiga tapeter. Slå dig ner i soffan och njut av goda mackor gjorda på hembakat bröd och fräscha sallader.
Adress: 48 Rue Bichat, 10:e arr, Lachambreauxoiseaux.tumblr.com

8. Shopping i Marais

De roliga och lite udda boutiquerna hittar du i charmiga Marais-kvarteren. På Rue Vielle du Temple, Rue des Rosiers och Rue des Francs Bourgeois finns det ett spännande utbud av kläder, smycken, skor och prylar som håller världsklass. Passa på och käka lunch på Europas bästa falafelställe; L'As du Fallafel på 34 Rue des Rosiers.

9. Strosa på den lilla ön

Strosa runt på den lilla ön Ile Saint Louis som är en oas frusen i tiden komplett med små bagerier, ostbutiker och mysiga, små restauranger. Köp en mango och mörk chokladglass på bästa glassbaren i stan Berthillion, 31 Rue St Louis-en-l'Ile och slå dig ner vid floden Seine medan eftermiddagen rullar förbi i stillhet.

10. Middag & uteliv

Ät gärna middag på anrika Hôtel du Nord på 102 Quai de Jemmapes, där filmen från 1938 med samma namn spelades in. När middagen är uppäten så väntar ett hett nattliv. Här finns flera klubbar att välja på, till exempel Le Comptoir General på 80 Quai de Jemmapes och du kan hålla i gång till gryningen.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat