Hotels.com har listat 10 av Sveriges bästa glassproducenter med fokus på lokal tillverkning och närodlade råvaror.
Pipersglace, Hamburgsund
Här smaksätts glassen med bär och frukter från lokala odlare och framställs med italiensk passion. All glass är ekologisk.
Viskadalens gårdsglass, Drared
Mjölken och grädden kommer från kossorna på Mönsbörsgård. Inga konstgjorda tillsatser används vid tillverkningen.
18 smaker, Stockholm
Egentillverkad glass fri från tillsatser i närheten av Mariatorget i Stockholm. Som namnet avslöjar kan man välja mellan 18 smaker som varierar efter säsong och humör.
Lilla glassfabriken, Jönköping
Italiensk gelato på svenskt vis. Är enligt många Sveriges bästa glassbar. Hemligheten bakom deras lena sorbet är att den görs på hälften frukt, hälften vatten. Då blir den inte isig.
Österhagens glass, Hjo
Med recept från gammelmormors tid har Österhagens glass tillverkat ljuvliga smaker i över 15 år. Tricket för att lyckas med gräddglassen är att hålla sig till endast tre råvaror; vispgrädde, socker och ägg.
Engelholms glass, Ängelholm
Familjeföretaget som har tillverkat glass sedan 1937.
Gute glass, Visby
Glassen tillverkas utan tillsatser vid det gamla sockerbruket i Roma. Bärglassen innehåller minst 25 procent bär.
Myckelgensjö glassfabrik, Bredbyn
Glassfabriken, som ligger inrymd i en gammal skola, startades för att öka sysselsättningen i byn. Tillgången på mjölk gjorde att valet föll på just glass. Använder sig bara av naturliga råvaror.
Rättviks glass, Rättvik
Succésagan tog sin början 2002 i en liten glasskiosk på torget i Rättvik. Nu säljs Rättviks glass, som även kallas "gourmetglassen", på flera platser. All produktion sker lokalt.
Glassbonden, Vännäs
Här kan du njuta av glass som smakar "söt skogsdunge" eller "västerbottensost med päronnyans". Sedan 2010 produceras glassen på mjölk från fjällkossor. Glassbondens 15 smaker går även att köpa i storförpackning.