ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 17 maj 2010 13.08

Fyra hotell med ambitioner - i London

ETT HOTELL I VÄRLDSKLASS. Att man kan få ett dubbelrum för 49 pund (oftast bara natten mellan söndag och måndag) gör vistelsen på Hoxton Hotel extra trivsam.

ETT HOTELL I VÄRLDSKLASS. Att man kan få ett dubbelrum för 49 pund (oftast bara natten mellan söndag och måndag) gör vistelsen på Hoxton Hotel extra trivsam.

Foto: Hoxton Hotel

Hotellscenen i London är en djungel och priserna likaså. Vi checkade in på fyra hotell med ambitioner och fick väldigt olika upplevelser för pengarna.

Hoxton Hotel


Billigast och bäst, en svårslagen kombination

Sedan starten för tre år sedan har Hoxton dränkts i beröm och utmärkelser. Så sent som i oktober utsågs man till ”Storbritanniens bästa hotell” av tidningarna Observer och Guardian.
Det enda hotellet möjligen har emot sig är läget. Det är gångavstånd till hippa Brick Lane och knytpunkten Liverpool Street Station, men något avigt om ni mest vill röra er kring Soho och riktigt centrala London.
I övrigt är hotellet super. Modernt inredda och fräscha rum med märkesvaror av allt, från lakan till tvål. Sköna sängar, gratis internet, platt-tv och alla förväntade bekvämligheter.
Gratis, mindre frukost från kedjan Pret-A-Manger direkt till dörren. Humoristiska anslag
här och där som ”andra hotell ber er återanvända handdukarna för att värna miljön men varför erbjuder de då inte rejäla torkställningar som vi?”
Personalen är väldigt trevlig utan att det känns ansträngt och allt tycks genomtänkt för gästens maximala trivsel (utcheckning tolv, inte elva, rummet kan därefter behållas fram till fyra på eftermiddagen för fem pund per timme).
Den stora lobbyn är helt underbar med sina två öppna spisar och mysiga läderfåtöljer. Baren är ett omtyckt tillhåll för kringboende och mycket livlig på veckosluten.

HOXTON HOTEL

(Hoxton Urban Lodge) 81 Great Eastern Street.
www.hoxtonhotels.com

LÄGE: Shoreditch, östra London.
PRIS: Hotellets prissättning är banbrytande. Bokar du i sista minuten kan ett dubbelrum
kosta 179 pund natten, men med ett par månaders framförhållning går det att få dubbelrum för så lite som 49 pund (det förekommer rum för 1 pund, men de erbjuds under lotteriartade förhållanden och är krångliga att komma åt).


Radisson Edwardian Bloomsbury Street Hotel


Hotell med flärd

På fyrstjärniga Radisson EBS finns inte mycket att anmärka på. Efter en omfattande renovering 2009 utstrålar hela hotellet flärd. Mitt lilla rum känns ljuvligt med med djuplila sammetsöverkast och ett rymligt lyxigt badrum med härlig takdusch, tjocka handdukar
och marmor överallt. Härligt – så länge man inte tittar ut genom fönstret som till hälften täcks av en tegelvägg på några centimeters avstånd.
Man har gratis wifi, en smidig platt-tv och märkesprodukter i badrummet, miljövänligt förpackade i automater. Och hade jag velat skämma bort mig med en spabehandling på rummet hade det gått utmärkt det med. (En timmes massage för 95 pund). En härligt fräsch frukostbuffé kan intas i tjusiga restaurangen, men för 17 pund känns det inte prisvärt.
Lyxigt och fint är det på Bloomsbury, men lite i dyraste laget.

RADISSON EDWARDIAN
BLOOMSBURY STREET HOTEL

9-13 Bloomsbury Street.
+ 44 (0) 20 7636 5601
www.radissonedwardian.com/bloomsburystreet
LÄGE: Mellan British Museum och Covent Garden.
PRIS: Dubbelrum 160-230 inklusive frukost. Vi betalade 160 pund för ett dubbelrum.


Umi Hotel London


Litet och funktionellt

I Bayswater hamnar många svenska Londonresenärer. Här kryllar det av budgethotell med blåsiga minimala rum. Detta stämmer även på Umi, men hotellet har några fördelar som lyfter det från grannarna:
- Frukost ingår i priset och serveras i det ljusa urtrevliga frukostrummet med utsikt över gröna privata parken Leinster Square. Kontinental frukost där man väljer mellan olika sorters yoghurtar, bröd, te eller fair trade-kaffe.
- Massage på rummet. Massören kommer till rummet för 45 pund och uppåt per timme.
I övrigt får man vad man betalar för. Mitt enkelrum är visserligen så litet att jag knappt kan vända mig, men allt som behövs för en kort vistelse finns, inklusive hårtork och platt-tv.
Bredband också, men det kostar extra.
Duschrummet är fräscht i vitt kakel. Heltäckningsmattan är okej men bordet fläckigt. Jag har utsikt mot samma park som från frukostrummet. Men då har jag tur, vissa rum har en husvägg några meter utanför fönstret. Baksidan med att bo på framsidan märker jag på morgonen när sopbilen kommer. Den låter!

UMI HOTEL LONDON

16 Leinster Square.
www.umihotels.co.uk
LÄGE: Bayswater nära Notting Hill.
PRIS: Dubbelrum 69–165 pund, enkelrum 49–119. Vi betalade 55 pund för ett enkelrum.My Hotel Bloomsbury
Allt är toppen – utom rummet

Hotellets lobby är snygg och ambitiöst inredd med glada färger och trevliga detaljer. Jag blir direkt positiv. Även bemötandet är väldigt trevligt.
En snabb titt in i frukostmatsalen
plussar på lite extra. Buffén som står framdukad har både färska jordgubbar, goda
skinkor och ostar. Man har även en frukostmeny med ett bra utbud av varma rätter, men det är dyrt. En komplett engelsk frukost kostar nästan 20 pund. Men visst, restaurangen som blir bar på kvällen är både snygg och inbjudande.
Tyvärr så faller det positiva omdömet lite när jag kommer in på mitt rum, trots att jag utan att behöva betala blivit uppgraderad till ett större rum. Och det är rejält stort. Men det är helt charmlöst och ganska slitet. Detta matchar dåligt med den snygga välhållna entrén,
plus att rummet luktar av påträngande av rumsparfym. Man borde lagt lite mer krut på rummen och kanske lite mindre på entrén…

MY HOTEL BLOOMSBURY

11–13 Bayley Street, Bedford Square.
www.myhotels.com
LÄGE: Ett kvarter in från Tottenham Court Road
PRIS: Dubbelrum från 142–199 pund. Jag betlade 130 pund för ett dubbelrum bokat på nätet, utan återbetalning vid avbokning.

ELISABETH MONTGOMERY