Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla.
Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla.
Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla.
Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla.
Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla.
Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla.
1 AV 2
Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla.
2 AV 2
Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla.

Fynda skidsemestern i prisvärda Zakopane

Åk på skidsemester i öst om du vill få ett prisvärt sportlov.
Orterna Bansko i Bulgarien, Zakopane i Polen och Spindleruv i Tjeckien är  billigast för sportlovsresenären, enligt Forex Banks nya sportlovsindex.
Vi testade Zakopane där prisnivån bara är 39 procent av den i Åre.

Zakopane

Allmänt: Zakopane ligger 87 km söder om Krakow och är Polens största vinterresmål med en

befolkning på ca 25 000 personer.

Resa dit: Norwegian, Ryan Air och LOT flyger till Krakow. www.norwegian.com/se/, www.ryanair.com/se och www.lot.com/se/en/web/newlot/home

Resa runt: Det finns tåg och buss till Zakopane http://rozklad-pkp.pl/?q=en/node/143 samt lokala bussar eller taxi från Zakopane till de olika skidområdena.

Prisnivå: Mat, dryck och transporter är mycket billigt. Det går att få en middag från 40 kronor och uppåt.

Valuta: 1 zloty (PLN) = 2.20 kr, 1 kr = 0,46 zloty (PLN)

Info: www.zakopane.com, www.zakopane.se och www.discoverzakopane.com/things-to-do-in-zakopane.html

Här trivs: Främst barnfamiljer och de som vill ha en billig skidsemester.

Aktiviteter: Skidåkning, snowboard, längdåkning, backhoppning slädfärder och spa. På sommaren är vandring och bergsklättring populärt.

Liftkort: 2 tim 77 kr, en dag från 200 kr, en vecka 900 kr.

Boende:

Hotel Crocus, har en swimmingpool och ligger lugnt med promenadavstånd till staden. ul Chalubinskiego 40, Zakopane. www.hotelcrocus.eu

Villa Marilor byggdes 1912 och är ett anrikt, flott hotell. ul Kosciuszki 18, Zakopano www.hotelmarilor.com

Grand Hotel Stamary är ett stort hotell i en vacker gammal tegelbyggnad från 1905 som ägdes av en populär operasångerska. Ul Kosciuszki, Zakopane. www.stamary.pl

Bania Hotel ligger precis vid termalbadet och skidbacken Bialka. www.hotelbania.pl

Krogen:

Huvudrätt från 30 kr

Enkel lunchrätt - soppa från 20 kr

Flaska öl 15 kr

Flaska husets vin från 85 kr

Kopp kaffe 12 kr

Kazdowo Kuzina ligger mitt på huvudgatan och är en rustik restaurang i trä dekorerad med gamla redskap. Restaurangen har en härlig stämning, stora portioner och traditionell live musik. ul Krupowki 1, Zakopane. www.gazdowokuznia.pl

Karczma Kmicic serverar traditionella polska rätter i ett mysigt gammalt trähus. ul Grunwaldzka 25 B, Zakopane. www.karczmakmicic.pl

Sabala Restaurant är en stor, populär restaurang samt hotell i ett över hundra år gammalt trähus som ligger mitt på huvudgatan. ul Krupovki 11 www.sabala.zakopane.pl

Lesniczowka u Zieby är ett mysigt ställe att ta en kaffe eller en varm öl efter slädturen. Dolina Chocholowska, Witow. www.lesniczowka.pl

Shopping:  Många butiker säljer friluftskläder och utrustning från kända märken. Vandringskängor kostar från 500 kr. Vid backen och inne i staden finns det gott om försäljare som säljer varma handstickade raggsockor, mössor och fina fårskinnstofflor till mycket bra priser.

Skidbackar nära Zakopane

Bialka Tatrzańska har skidåkning för hela familjen med mest blå och röda pister samt ett fint termalbad och spa i backen.

Kasprowy Wierch ligger i nationalparken och är Polens mest utmanande skidområde med svarta pister på båda sidor av berget och en toppstation på över 1 900 meter.

Nosal ligger nära staden Zakopane och har några branta och smala nedfarter där man arrangerar skidtävlingar. Det finns även några nybörjarbackar.

Harenda har breda backar för nybörjare och även backar för mer avancerade skidåkare.

Male Ciche, Witów, Gubalówka, Szymoszkowa och Butorowy Wierch är mer familjeorienterade. Bukowina Tatrzanska har en stor aquapark med 12 pooler.

Krynica har åtta nedfarter och har ända från 1800 -talet varit ett av Polens med välkända spa områden.

Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla, slädfärder, mycket snö, billiga liftkort och ett nybyggt spa. Det finns gott om bra restauranger och utanför diskoteket väntar hästdroskan på att köra hem folk i vinternatten. Priserna är så bra att du har råd att ta privata skidlektioner i backen.

En och en halv timme med bil från Krakow ligger Zakopane. En stad med traditionella gamla trähus från slutet av 1800 -talet. Här i Polens vinterhuvudstad har World Cup i backhoppning arrangerats under flera år. Hela staden är fylld med traditionella gamla trähus i en speciell byggnadsstil från högländerna. Husen är byggda av några av Polens bästa snickare med vackra utsirade trädekorationer. Det har snöat och vi blir tvungna att pulsa fram i djup snö mellan vallarna längs huvudgatan Krupówki. Den stora snötyngda granen mitt på gatan lyser upp med mängder av små röda, blå och gröna lampor. Nalle Puh och en gatumusikant med röd tomteluva, taskig sångröst och någon slags gitarr är ute på gågatan trots kylan. Hela gatan är fylld med butiker som säljer friluftskläder, skidor, pjäxor och utrustning av kända märken till riktigt bra priser.

- Norrmännen brukar säga att det är halva priset på friluftskläder här, säger bergsguiden Maciej Krepa.

Billig mat och öl

Många restauranger är kitschigt juldekorerade med otaliga ljusslingor och vi går in på en mysig restaurang med rejäla träbord. Beställer in lokala specialiteter och får in en stor tallrik med polska korvar, skinkskivor och den berömda rökta osten. Portionerna är rejält tilltagna och både mat och ölen är billigt.

- Vi har vandrat runt med pjäxorna mellan affärerna, banken och puben utan att lyckats komma till backen på hela dagen, berättar skotskan Elaine McIntosh skrattande innan de drar vidare ut i Zakopanes nattliv.

Nästa morgon tar vi bussen till Bialka Tatrzańska, ett skidområde med olika liftar och nedfarter. Både liftkort samt att hyra skidor och pjäxor är billigt. Priserna är så bra att många passar på att hyra en privat skidlärare för en timme. De flesta backar är lätta och vi hinner med alla backar innan det är dags att prova termalbadet Terme Bania som ligger precis bredvid backen. Badet är mycket fräscht med olika avdelningar. På familjeavdelningen är det mycket folk och glada barn som stojar och plaskar i vattnet. Utomhus finns en stor pool med varmt vatten som ångar i kylan. Det finns också en lugnare spa-avdelning där det lite oväntat är badklädesförbud. Här finns olika saunas, ångbastu samt en liten timrad stuga utanför där den finska bastun ligger. Springer ut för att rulla mig i den vita snön och sen snabbt glida ner igen i det varma härliga vattnet.

Romantisk tur med häst och släde

Vid början av Tatra bergens nationalpark kan man göra en romantisk slädtur med häst och släde, nedbäddade i varma fårskinnspälsar. Bredvid släden står stolta slädförare klädda i traditionella kläder från Tatrabergens högländer. Slädföraren Kazek Stopka börjar med att kyssa min hand innan det bär av genom den snöklädda granskogen. Det är kallt ute och det ångar om hästen Gipsy när han springer längs skogsstigen. Allt som hörs är ljudet av hästens bjällror och den knarrande snön. På vägen tillbaka stannar vi till för att värma oss med en varm hallonöl som är en populär dryck på vintern. Väl tillbaka i Zakopane har snön fallit hela dagen och granarna står vackert inbäddade med stora snöflingor. Nedför shoppinggatan kommer barnen farande i full fart på kälkar i de snötyngda gatlyktornas mjuka sken.

 

 

Text av : Hélène Lundgren