Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Världens 10 vackraste vandringar

Naturupplevelserna gör ju vandringen – men var hittar man de allra vackraste?

Vi guidar dig till världens 10 mest vidunderliga vandringsleder. Välj bland Norges populäraste fjälltur, Mont Blanc runt i Frankrike, Italien och Schweiz – och mycket, mycket mer.

Dessutom ger vi 5 tips för en lyckad vandring.

Njutningsfullt i fjällen. Foto: Shutterstock

1. Jotunheimen, Norge

Besseggen i Jotunheimen är Norges populäraste fjälltur som lockar 40 000 vandrare varje år. Besseggen kan attackeras från två håll, och oavsett riktning är det emellanåt brant upp eller ner. Högsta punkten ligger på 1 743 meter, och utsikten över sjöarna Gjenden och Bessvatnet med bergen i fonden är fantastisk. 

I Norge är fjällvandring lika med njutning, där lätt packning är lika självklar som gourmetmiddagar och skön sömn på timrade hytter med torvtak. Norrmännen slår sig ned vid ett dukat bord varje kväll och låter sig väl smaka av trerättersmiddagar som ofta håller minst lika hög klass som restaurangerna i storstadsdjungeln. Även svenska fjällstationer håller hög klass, men vi har en bit kvar innan begreppet fjällvandring klingar lika njutningsfullt i folksjälen som i Norge.  

Resa hit: Buss eller bil från Oslo till någon av fjällstationerna Gjendesheim och Spiterstulen. Leden mellan dessa båda fjällstationer är en lagom veckotur som inkluderar Besseggen.

www.visitnorway.se/resmal/ostlandet/jotunheimen/aktiviteter

Bästa informationen om lederna finns på norska turistföreningens hemsida. De anordnar också guidade vandringar i området. ……

www.turistforeningen.no

 

5 tips för en lyckad vandring

1. Planering

Innan du börjar vandringen är det klokt att planera. Hur långa dagssträckor orkar du? Hur ser terrängen ut? Vad finns det för övernattningsmöjligheter? Och så vidare.

2. Ditt eget tempo

Hemligheten bakom en njutningsfull vandring är att gå i sin egen takt. Lunka på!

3. Övernattning 

Tält ger frihet men innebär förstås tyngre packning. Bergshyttorna är ofta välplacerade och erbjuder ofta både dusch och måltider. Boka för säkerhets skull plats i förväg. 

4. Packning

Lätt är alltid rätt. Sovsäckslakan, en varm tröja, mössa, vind- och regnställ, underställ, shorts, något ombyte, toalettsaker, vattenflaska, karta & kompass. 

5. Vandringsstavar 

Vandringsstavar sparar energi – oavsett din ålder, balans, styrka och kondition. Dessutom skonar de knäna när man går nerför och ger extra kraft när man går uppför eller på ojämnt underlag.

 

Bläddra vidare för fler vackra vandringar!

 

Skymta gamar och murmeldjur. Foto: Shutterstock

2. Pyrenéerna, Spanien

Pyrenéerna ligger på gränsen mellan Frankrike och Spanien och sträcker sig från Atlanten till Medelhavet. Europas motsvarighet till Grand Canyon, Ordesa-ravinen, har av Unesco utnämnts till världsarv och ligger nästan precis mitt i spanska Pyrenéerna. 

Få andra vandrare syns till, men lammgamar vingseglar majestätiskt i skyn och murmeldjur kikar nyfiket fram från sina gömslen bland stora stenblock. Bergssporten i dessa trakter har flerhundraåriga anor och tas på stort allvar.   

Bergshyttan Goriz ligger på 2 200 meters höjd och omges av blommande alpängar och berg, där snön ligger kvar i fläckar även i mitten av juli. Goriz är en mötesplats för spännande berättelser om stora upplevelser. Att mobiltelefonerna för länge sedan förlorat täckning är det ingen som bryr sig om.  

Temaresor, WI-Resor och Travl ordnar vandringsresor hit.

Resa hit: Tåg till Barcelona via Berlin, Frankfurt och Avignon. Från Barcelona med buss till bergsbyn Torla som ligger nära nationalparken Ordesa Monte Perdido. 

www.komoot.com/guide/1777/hiking-in-the-pyrenees

 

Vandra bland kobjällror och fäbodar. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Dolomiterna, Italien

Dolomiterna består av mer än 14 olika bergsmassiv som alla har åtminstone en topp över 3 000 meter. Kor med pinglande klockor betar på milsvida gröna ängar, och här och där ligger små fäbodar utspridda – tills färgskalan plötsligt ändras till ett stenigt färgspel i brunt, beige och rostrött. Hälsningsfraserna vandrare emellan duggar tätt: Grüss Gott! Bongiorno! Salve!

Måltiderna skiljer sig lika mycket som hyttorna där de serveras. Middagarna överträffar varandra, med vin som billigaste måltidsdrycken och ett imponerande utbud av efterrätter. Frukostarna är mer varierade. En morgon består den av yoghurt, färska hallon och blåbär, hemlagad sylt och marmelad, goda skinkor och ostar och färskt bröd. På nästa hytta serveras bara två torra frallor och något varmt att dricka. Basta!

Resa hit: Tåg till Brixen via Hamburg och München. Från Brixen med taxi till Berghotel Schlemmer. Härifrån kan man följa Alta Via 8 för en veckolång vandring genom västra Dolomiternas vackraste bergsområden. 

Temaresor, Alpresor och Travl ordnar vandringsresor hit.

Boktips: "Vandra i Alperna: Dolomiterna - dagsturer och långvandringar i ett av världens vackraste bergsområden" av Gunnar Andersson och ”Vandra i Dolomiterna” av Ewa Hellström-Boström.

www.komoot.com/guide/1885/hiking-in-the-dolomites

 

I Draculas hemtrakter. Foto: Shutterstock

4. Transsylvanien, Rumänien

Transsylvanien är ett landskap i västra och norra Rumänien som avgränsas av bergskedjan Karpaterna. Här, i greve Draculas mytiska hemtrakter, hör den lilla byn Bran till en av Rumäniens största turistattraktioner. Slottet som vakar över den lilla staden byggdes på 1200-talet men är fint restaurerat. Inte mindre än sju filmer om Dracula har spelats in här. 

Landskapet varierar från vida öppna fjällhedar och magiskt skimrande bokskogar till makalöst praktfulla blomsterängar. Vandrarna är få, men en och annan fåraherde syns till, med får i hundratal som myllrar likt ulliga tussar längs bergssidorna. Med drygt 3 000 björnar på en yta hälften så stor som Sverige är Rumänien det björntätaste landet i Europa och rovdjursturismen växer stadigt. 

Resa hit: Latino Express kör bussar från Malmö till Brasov en gång i veckan. Du kan också flyga till Bukarest och ta buss till Brasov. Från Brasov med buss till Bran. Härifrån kan man på två–tre dagar vandra över Bucegimassivet till staden Sinaia. 

Pathfinder Travels och Läs & Res ordnar vandringsresor hit.

www.romanianfriend.com/blog/hiking-guide-romania-transylvania

 

Europas vackraste vyer. Foto: Shutterstock

5. Runt Mont Blanc, Frankrike/Italien/Schweiz

Mont Blanc är mer än ett berg, det är ett 25 kilometer långt bergsmassiv med 400 distinkta toppar och ett 40-tal glaciärer. Så länge man jämför med övriga Europa är vyerna svårslagna. 

Här ses vandrare som tycker att frihet stavas eget tält, kök och rejält tilltagna ryggsäckar, och cyklister som utrustade med endast en tandborste och en vattenflaska dödsföraktande släpper bromsarna i varje brant nedförslut. 

Bergen vakar över leden, och ofta känns det som om man befinner sig mitt i ett klassiskt alp-pussel. Här och där syns både stenbockar och murmeldjur. Leden runt Mont Blanc klassas av många som en av världens vackraste vandringar och går genom tre länder, men mänskliga påhitt som landsgränser förefaller ganska överflödiga och betydelselösa bland bergen. 

Resa hit: Tåg till Chamonix via Berlin, Fankfurt och Lyon. Starta i Chamonix eller Les Houches i Chamonixdalen. De flesta väljer att gå motsols runt berget, vyerna sägs komma bäst till sin rätt om man går åt det hållet. 

Pathfinder Travels, Prima Travel och Travl ordnar vandringsresor hit.

Boktips: "Vandra i Alperna: Chamonix: 44 lätta och medelsvåra vandringar i området kring Chamonix-Mont Blanc" av Eva Wallstam och Bo Stenson.

www.chamonix.com/mountain/hiking-mont-blanc.html

 

Medelhavets vildaste ö. Foto: Shutterstock

6. Korsika, Frankrike 

Korsika är vilt i mer än en bemärkelse. Medelhavets bergigaste ö rymmer både korta halvdagsturer och den mytiska GR20, som är 18 mil lång och anses vara en av de tuffaste vandringarna i Europa. Men den som tänker sig en mindre krävande vandring har också mycket att välja på.

En trevlig tur är ”Mare a Mare Sud”, fem dagar tvärs över södra Korsika. Här går man genom svala tall- och kastanjeskogar, förbi uråldriga fikonträd och korkekar, genom lummiga olivlundar, sömniga bergsbyar och över blommande vallmoängar. Luften doftar tall, timjan, mynta och rosmarin. 

På trevliga ”Gites d’etapes”, ett mellanting mellan vandrarhem och fjällstation, går man till ett dukat bord. Lunchpaketen är rejäla med smakrika korvar, getost, rökt skinka och färskt bröd. 

Resa hit: Tåg till Toulon via Köpenhamn och Paris, och sedan färja till Ajaccio, alternativt flyg till Ajaccio eller Figari. Vidare med lokalbuss eller taxi till Propriano eller Porto Vecchio. Mellan dessa orter går leden ”Mare a Mare Sud”.

Langley, Prima Travel och Travl ordnar vandringsresor hit.

Boktips: ”Vandra på Korsika” av Ewa Hellström-Boström.

www.corsica.forhikers.com

 

Karga lavalandskap. Foto: Shutterstock

7. Madeira, Portugal 

Madeiras vindlande bevattningskanaler, levador, är en turistattraktion av imponerande mått, närmare bestämt 215 mil. Dessutom finns flera här fina vandringsleder. De äldsta levadorna har flera hundra år på nacken, och förser än i dag hela ön med vatten. 

Öns högsta punkt är bergstoppen Pico Ruivo som reser sig 1 862 meter över havet. Vandraren möter karga lavalandskap och vilda vyer över grönskande dalgångar. På sina håll tycks varje kvadratmeter vara uppodlad i prydliga terrasser. Prunkande trädgårdar, frodiga bambuskogar, trädtomater, mogna aprikoser, smultronplantor i full blom och julstjärnor stora som träd. Samtidigt! Levadorna är lättillgängliga och lättgångna, och lutningen är oftast minimal. 

Resa hit: Flyg till huvudorten Funchal. Därifrån går det buss till flera mindre orter som fungerar fint som bas eller utgångspunkt för olika dagsvandringar. 

Ving, Prima Travel och Travl ordnar vandringsresor hit.

Boktips: ”Vandra på Madeira” av Anita och Birger Lövland.

www.visitmadeira.pt/en-gb/what-to-do/walking-routes

 

Se sex nationalparker. Foto: Shutterstock

8. Appalachian Trail, USA

Appalachian Trail, allmänt känd som AT, sträcker sig 350 mil genom sammanlagt 14 delstater och sex nationalparker i östra USA, från Springer Mountain i Georgia till Mount Katahdin i Maine. 

Omkring tre miljoner människor går delar av AT varje år. Varje år går också några tappra individer hela leden i ett svep, vilket tar mellan fem och sju månader. Det finns en rad markerade campingplatser och även en hel del lodger som erbjuder måltider och övernattning. 

Resa hit: Till två platser längs leden kan man åka tåg. Pawling, New York och Harper’s Ferry, West Virignia. Flyg till exempel till New York och fortsätt med tåget Metro North Railroad’s Harlem Line till The Appalachian Trail Stop som ligger precis intill leden.

Boktips: ”A walk in the woods: Rediscovering America on the Appalachian Trail” av Bill Bryson.

appalachiantrail.org

 

Inkafolkets heliga stad. Foto: Shutterstock

9. Inkaleden, Peru

En av världens mest mytomspunna vandringar är Inkaleden till den mäktiga ruinstaden Machu Picchu i Peru. Anderna genomkorsas av ett helt nätverk av inkafolkets stenlagda gamla stigar och leden till Machu Picchu är den mest kända. 

För inkafolket var vandringen till denna heliga tempelstad en pilgrimsfärd, vars strapatsrika genomförande visade på stor vördnad. 

Den klassiska rutten är drygt fyra mil lång och avverkas på lika många dagar av tusentals besökare varje år. Många som vandrar Inkaleden har bärare med sig, som utöver tält och mat också kan bära en del av besökarnas packning. Det är bitvis brant upp- eller nedför höga berg och djupa dalar. Högsta passet är på 4 200 meter. Att på vandringens sista dag blicka ut över majestätiska Machu Picchu är en höjdpunkt i absolut världsklass. 

Resa hit: Flyg till Cuzco via Lima med bland annat Air France, KLM och Iberia. Inkaleden börjar vid den lilla byn Piscaycucho och tågstationen ”Km 82” som man når med tåg eller buss från Cusco.

Äventyrsresor, Lama Tours och Kenzan Tours ordnar vandringsresor hit. 

www.incatrailperu.com

 

Vandra i Himalaya. Foto: Shutterstock

10. Himalaya, Nepal

Nepals magnifika bergsvyer med snöklädda toppar över 8 000 meter lockar människor från hela världen. Även om det bara är en liten andel besökare som bestiger Mount Everest så vill de flesta på ett eller annat vis uppleva Himalaya. Och det är inte bara bergen som berör. 

En av de populäraste vandringarna går runt hela Annapurnamassivet och tar 18 dagar. Leden har använts av bybor, handlare och pilgrimer i hundratals år. Böneflaggor fladdrar i vinden, och i byarna hälsas man vänligt av människor som sliter hårt för sin tillvaro. I Nepal kan man välja mellan att övernatta på olika tehus längs leden, eller att gå tillsammans med bärare, guide och kock och sova i tält. Med utsikt över bergsjättar som Annapurna och Dhaulagiri känner man sig nära himlen, och är det också. 

Resa hit: Flyg till Kathmandu med bland annat Qatar Airways, Turkish Airlines och Emirates. Från huvudstaden Kathmandu med buss eller inrikesflyg till staden Pokhara. Härifrån utgår vandringarna till och runt Annapurna.

Äventyrsresor, Jambo Tours och Pathfinder Travels ordnar vandringsresor hit. 

Boktips: ”Nepal: reseguide och vandringsguide” av Mikael Persson.

www.trekroute.com/trekking-in-nepal

 

LÄS MER: Sveriges 11 bästa vandringsleder