Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
På vandring längst Höga kusten.
På vandring längst Höga kusten.
På vandring längst Höga kusten.
En av Sveriges vackraste utsikter, från Skuleberget.
En av Sveriges vackraste utsikter, från Skuleberget.
En av Sveriges vackraste utsikter, från Skuleberget.
1 AV 2
På vandring längst Höga kusten.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
En av Sveriges vackraste utsikter, från Skuleberget.
Foto: Shutterstock

Höga kusten-leden: 13 vackra vandringsleder

Vandra längs en speciell kust, med alltifrån enkel till riktigt tuff vandring.

Välkommen till Höga kusten-leden, och 13 sträckor som ger totalt nästan 12 mils vandring i en spektakulär natur.

Höga kusten-leden sträcker sig mellan Hornöberget vid Ångermanälvens mynning och centrala Örnsköldsvik. Etapperna är lagda så att det inom varje sträcka finns minst en möjlighet att övernatta under tak. Det kan vara en enkel raststuga, vandrarhem, stugby eller hotell. Här är din guide till ledens 13 sträckor, många med olika karaktär. Vi tipsar även om avstickarna du inte får missa!

Lövvik bed and breakfast. Foto: hogakusten.com

Etapp 1: Hornöberget – Lövvik

Höga kusten-leden inleds med en knappt milslång sträcka som startar vid Högakustenbrons norra fäste. Du vandrar längs den gamla kustlandsvägen från Hornöberget till Nyadal, korsar E4:an och fortsätter sen via Lövviksbron mot Svartnoranäset. Över Svarnorasundet går man över en bro. Kulberget passeras också. Utsikten över Norafjärden är vacker under denna vandring.

Avstånd: 9,8 kilometer.

Svårighetsgrad: Krävande vandring.

Bo: Lövvik bed and breakfast. I fiskeläget Sjöbodviken finns också ett servicehus med två sovrum.

Ta en avstickare upp på berget Valkallen. Foto: hogakusten.com

Etapp 2: Lövvik – Fjärdbotten

Vill du börja med en riktig utmaning? Ta en avstickare upp på berget Valkallen. Belöningen när du kommit upp, 240 meter över havet, är en vidunderlig utsikt över Ångermanälven, Högakustenbron och mycket mer. Det finns ett rep att ta hjälp av vid de brantaste partierna närmast toppen. Nästa anhalt längs sträckan blir Halsviken, där det finns vindskydd, torrdass och eldplats. Du vandrar vidare längs Grönviksfjärden, och sen kommer en möjlighet till ytterligare en avstickare. En extra kilometer tar dig till Rödhällorna där den speciella rödfärgade Nordingrågraniten finns att se.

Avstånd: 9,6 kilometer.

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring.

Bo: Övernattningsstugor med enkla sovbritsar finns vid Fjärdbottens fäbodar.

Hörsångs camping. Foto: hogakusten.com

Etapp 3: Fjärdbotten – Gavik

Du startar vid Fjärdbottens Fäbodar och vandrar norrut. Blir du sugen på ett bad, ta en avstickare till Hörsångs havsbad längst in i Grönsviksfjärden. Under vandringen kan du njuta av utsikten från Lidenipan. Etappens slutpunkt är Gavik.

Avstånd: 12,8 kilometer.

Svårighetsgrad: Krävande vandring.

Bo: Hörsångs camping. Det finns också en stuga längs sträckan, Nipstugan, som står öppen där man kan sova med sitt liggunderlag på golvet.

Rödklitten, berget med en enormt fin utsikt över Gaviksfjärden. Foto: hogakusten.com

Etapp 4: Gavik – Lappudden

Under denna drygt milslånga sträcka går du mycket på landsväg. Du kommer att passera Ryd och Rydtjärnen, där det går bra att fiska öring för den som har fiskekort. En första avstickare från denna sträcka är att gå upp på Älgaberget. Här får du både en vacker vy över Höga kusten och möjlighet till vila i vindskydd med eldstad. Ett annat måste är Rödklitten, berget med en enormt fin utsikt över Gaviksfjärden. Här finns en fornborg belägen. Så småningom når du sen målet på denna sträcka, som är Lappudden vid Vågnäsfjärden.

Avstånd: 11,58 kilometer.

Svårighetsgrad: Lätt vandring.

Bo: Olivlunden Bed and Breakfast. Pensionat Kjörningsgården.

Körningsberget ger en unik utsikt över Vågsfjärden och Körning. Foto: Sven Hallberg / nordingra.nu.

Etapp 5: Lappudden – Ullånger

Från Lappudden vid Vågsfjärden vandrar du norrut via byn Körning. Du kommer att befinna dig i området Nordingrå som består av hela 52 byar. Här finns ett litet centrum med kyrka och butik. En höjdpunkt är att vandra uppför branten på Körningsberget, där du får en unik utsikt över Vågsfjärden och Körning. Byn Ullånger är slutmålet för etappen, och denna by har både bra bussförbindelser och restaurang och logimöjligheter.

Avstånd: 15 kilometer.

Svårighetsgrad: Krävande vandring.

Bo: Erikskojan är en timmerkoja där det finns två sängbritsar. Hit kommer du efter cirka en mils vandring. Ett annat alternativ är Värdshuset Snäckan i Ullånger.

LÄS OCKSÅ: 15 svenska platser du måste se innan du dör

Mäjasjöns fäbodar med ett tiotal byggnader. Foto: hogakusten.com

Etapp 6 Ullånger – Skoved

Om du tar en avstickare på slutet upp till Föbergets topp finns där ett vindskydd man kan sova i. Cirka två kilometer in på etappen ligger Gårdberget. I närheten av dess toppstuga ligger Mäjasjöns fäbodar med ett tiotal byggnader. Mellan Mäja och Docksta går vandringsleden på den gamla kustlandsvägen där flera betydelsefulla personer har färdats genom historien, som Karl XI år 1694 och Carl von Linné under sin lappländska resa 1762.

Avstånd: 10,5 kilometer.

Svårighetsgrad: Normal vandring.

Bo: Docksta vandrarhem och camping i Skoved. En stuga med enkla övernattningsmöjligheter finns i toppstugan på Gårdberget.

Skuleberget sträcker sig 295 meter över det närliggande havet. Foto: hogakusten.com

Etapp 7: Skoved – Skuleberget

En av Höga kusten-ledens kortaste sträckor är lättvandrad och bjuder på mycket vacker natur. Efter någon kilometer kan du med fördel ta av mot vindskyddet som är beläget strax före Docksta – här har du en mycket fin utsikt över Dockstafjärden. Du passerar den vitkalkade Vibyggerå gamla kyrka, som är från medeltiden, och när du gått igenom Docksta är du snart framme vid foten av Skuleberget. Skuleberget sträcker sig 295 meter över det närliggande havet, och har blivit ett nav för hela Höga kusten med mycket aktiviteter.

Avstånd: 6,8 kilometer.

Svårighetsgrad: Lätt.

Bo: Jacobs stugor. Skulebergets stugby och camping.

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs

Kälviken. Foto: hogakusten.com

Etapp 8: Skuleberget – Käl /Nationalparkens entré Syd

Det imponerande Skuleberget är starten för denna sträcka, där du kan njuta av vad som måste tillhöra en av Sveriges vackraste utsikter. I toppstugan på berget kan du fika. Vandra vidare mot etappmålet som är Käl, där också parkeringen till Skuleskogens nationalparks södra entré ligger. En fin avstickare på vägen är vattenfallet Dalsjöfallet, som ligger två kilometer från själva leden och har fem meters fritt fall.

Avstånd: 9,2 kilometer.

Svårighetsgrad: Normal vandring.

Bo: Skulebergets stugby och camping. Skuleskogens pensionat.

LÄS OCKSÅ: Så förbereder du dig inför vandring i Sverige – experttips

Utsikt från Slåttdalsberget. Foto: / TERO LIBELL

Etapp 9: Skuleskogens nationalpark

En speciell och mycket populär sträcka. Skuleskogen och dess nationalpark bjuder på vandring i urskog, bad, upplevelsen av den mäktiga Slåttdalsskrevan som delar Slåttdalsberget i två delar, och så utsikten från Slåttdalsberget förstås. Var dock beredd på att vandringen uppför berget är väldigt tuff. De två sjöarna Tärnättvattnen, som separeras av en myr, ligger mitt i nationalparken och här finns fina rastmöjligheter. Etappen avslutas i Näske.

Avstånd: 6,9 kilometer.

Svårighetsgrad: Krävande vandring.

Bo: Övernattningsstugor finns vid Tärnättvattnen och Tärnättholmarna.

LÄS MER: Nu är världens längsta vandringsled klar

Trysunda har utsetts till Sveriges vackraste ö. Foto: Örnsköldsviks kommun

Etapp 10: Näske – Köpmanholmen

Från nationalparkens entré Nord vandrar du via byn Näske och vidare till det gamla brukssamhället Köpmanholmen. Här är det perfekt att stanna till och göra utflykter till öarna Ulvön och Trysunda. Trysunda har utsetts till Sveriges vackraste ö och är speciell med olika sorters natur blandat med fiskebodar, fina havsbad och trevliga vandringsleder.

Avstånd: 6 kilometer.

Svårighetsgrad: Lätt vandring.

Bo: Restaurang & vandrarhem Kajen, Köpmanholmen.

Det är väl värt att lämna leden för en stund och gå upp för Balesberget. Foto: hogakusten.com

Etapp 11: Köpmanholmen – Sandlågan

Från Köpmanholmen vandrar du längs en grusväg till Hålviken. Så småningom tar du in på stigar in i Balesuddens naturreservat. Det är väl värt att lämna leden för en stund och gå upp för Balesberget och till Balestjärn. Den lilla tjärnen är som hämtad ur en saga och har alldeles klart vatten. Några av alla arter som växer i naturreservatet är olvon, fjällnejlika, kungsljus och nattviol. Här trivs också tjädern och orren bra. Etappen avslutas vid parkeringen i Sandlågan.

Avstånd: 12,7 kilometer.

Svårighetsgrad: Krävande vandring.

Bo: Övernattningsstugor finns i naturreservatet.

LÄS MER: Funktionella ryggsäckar för vandring och resa

Småtjärnsstugan. Foto: hogakusten.com

Etapp 12: Sandlågan – Svedje

Från Sandlågan vandrar du på en mindre grusväg via byn Bäck till Utby, och vidare till Småtjärnarna. Hit kommer du efter en knapp mils vandring. Om det är badväder rekommenderas en avstickare till Nyängets havsbad med långgrund strand och kiosk. En annan avstickare värd att göra från denna sträcka är att gå fram till Gene Fornby där det finns huslämningar och gravhögar från 100-600 e Kr.

Avstånd: 11,6 kilometer.

Svårighetsgrad: Normal vandring.

Bo: Det finns ett timrat härbre vid Småtjärnarna med två britsar och en kamin.

Vandringsledens slutpunkt är Örnsköldsviks torg. Foto: hogakusten.com

Etapp 13: Svedje – Örnsköldsvik

Vindarnas hus, campingar och en rad hotell. Den sista sträckan på Höga kusten-leden går genom Örnsköldsviks förorter Svedje och Hörnett och vidare in i Hörnsjöns naturreservat och upp på Varvsberget. Stanna till en stund och beskåda utsikten över staden – du är nu 149 meter över havet – innan du vandrar ner till centrum. Den sista biten går längs järnvägen Botniabanan. Vandringsledens slutpunkt är Örnsköldsviks torg.

Avstånd: 4,7 kilometer.

Svårighetsgrad: Lätt.

Bo: I Örnsköldsvik finns boenden i olika prisklasser, bland annat vandrarhemmet 

LÄS MER: Bäst i test – vandringskängor för den aktiva resenären