"Se till att ta många pauser och att titta på den storslagna naturen", råder Anna Willén, tidigare fjällsportansvarig vid Svenska Turistföreningen.
Langas, sjön vid Saltoluokta.
Kåseberga kust, längst Skåneleden.
1 AV 3
"Se till att ta många pauser och att titta på den storslagna naturen", råder Anna Willén, tidigare fjällsportansvarig vid Svenska Turistföreningen.
2 AV 3
Langas, sjön vid Saltoluokta.
Foto: MARCUS WESTBERG / SVENSKA TURISTFÖRENINGEN
3 AV 3
Kåseberga kust, längst Skåneleden.
Foto: SHUTTERSTOCK

Så förbereder du dig inför vandring i Sverige – experttips

Hur förbereder man sig bäst för en vandringssemester?

– Det är inget självändamål att maxa varje dag. Se till att ta många pauser och att titta på den storslagna naturen, säger Anna Willén, tidigare fjällsportansvarig vid Svenska Turistföreningen.

Anna Wahlgren

När ska man ge sig ut? 

Under försommaren blommar fjället och det är ljust större delen av dygnet. I början av säsongen dominerar barnfamiljerna. Högsäsong är juli och augusti. Då är det som mest folk på stationer och i stugor. Det är ofta varmt, och man kan bada i tjärnar och bäckar. 

- En av de vanligaste frågorna jag får är vilken tid man ska vandra för att undvika mygg. Generellt tycker jag att folk oroar sig för mycket över myggen. Det är klart att det kan vara myggigt i vissa skogspartier och i myrmarker, men terrängen varierar ju under en vandring, och uppe på kalfjället är det ofta en bris och därmed inte särskilt myggigt, säger Anna Willén, tidigare fjällsportansvarig vid Svenska Turistföreningen. 

Anna Willén tycker att alla säsonger har sina fördelar, men vill ändå slå ett slag för september. 

- Naturen är makalöst vacker. Fjället brinner i gula, röda och orange färger, och luften är frisk och krispig. Man kan plocka bär och svamp, och i september brukar de första frostnätterna vara här. 

LÄS MER: Bäst i test: Vandringsstavar som stöttar och aktiverar

I Sörmland finns 100 etapper att välja mellan. Foto: FREDRIK LAAKSONEN / NYKÖPINGS KOMMUN

Vilken led ska man välja? 

Den som vill ha det enkelt och bekvämt ska checka in på en fjällstation med allt vad det innebär i form av bastu, sängar med lakan, fjällguider och en restaurang. Fjällstationen är en blandning av hotell och pensionat. 

De lite enklare stugorna ligger i väglöst land. Hit måste man vandra, och man får ta med sig egen mat och sina egna sängkläder. Här är standarden enklare, men fjällkänslan stor. De flesta stationer ligger vackert mitt ute på fjället. 

- Min favoritstuga är Gåsen i Jämtlandsfjällen. Härifrån har man panoramautsikt över Sylarnas fjällmassiv, säger Anna Willén. 

Jämtlandstriangeln

Att tälta fritt i naturen är ofta en upplevelse, men det är kanske inget för nybörjaren. Det kräver en hel del utrustning i form av tält, liggunderlag, sovsäck, spritkök och mat. I princip kan man tälta fritt på fjället, men man måste förstås ta hänsyn till renskötsel. 

En populär sträcka är Jämtlandstriangeln, då man vandrar mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren - 47 kilometer på tre dagar. För den som har gjort triangeln rekommenderas Jämtlandsleden. Det är en varierad och naturskön led. Man går vid foten av både Sylmassivet och Helagsmassivet, därefter vandrar man hela vägen ner till Ramundberget. Det är en a till b-vandring, till skillnad från triangeln, där man ju utgår och avslutar på samma plats - Storulvån. 

Kungsleden, mellan Abisko och Hemavan, är "kungen av leder". Den vill många gå, och de flesta väljer att bara vandra en del av leden. Kungsleden är cirka 430 kilometer lång och sträcker sig genom fyra nationalparker. En fin och ibland bortglömd sträcka går genom Vindelfjällen, mellan Ammarnäs och Hemavan. Vindelfjällens naturreservat är ett av Europas största skyddade naturreservat. Här sammanfattas det bästa av lapplandsfjällen - högfjäll, hedar och fjällbjörkskogar. 

- Ett generellt råd vad gäller leder är att inte sträcka gummibandet så hårt. Det är inget självändamål att maxa varje dag. Se till att ta många pauser och att titta påt den storslagna naturen, säger Anna Willén. 

LÄS MER: Bäst i test: Vandringskängor för den aktiva resenären

Roslagsleden skär genom sex kommuner. Foto: SHUTTERSTOCK

Guidad tur eller på egen hand? 

Om du är nybörjare - ha en fjällstation som bas. På stationerna finns ett stort utbud av aktiviteter och utflykter. Fråga mycket. Personalen är ofta kunnig och har gott om förslag på vandringar i olika svårighetsgrad. 

Ännu ett nybörjartips är att gå på en guidad tur. I utvärderingar visar det sig att de flesta går på en guidad tur för att de vill dra nytta av guidens kunskap, och att de vill ha gemenskap och träffa likasinnade. 

Allt fler vandrare efterfrågar färdiga paket. De vill vandra från plats till plats längs en led, men de vill att hela rutten ska vara färdigpaketerad. Den vana vandraren vill antagligen själv sätta ihop sitt äventyr med boende och rätt nivå på lederna, men det kräver kunskap, planering och tid. 

LÄS MER: Pilgrimsvandra i Sverige – 12 vackra leder 

Hur länge ska man vara ute? 

Dagsvandring eller vandringar som varar i veckor. Fundera kring vad fysiken klarar och vad målet med vandringen är. Leder finns för alla behov och i olika svårighetsgrader. 

- Räkna med att det tar något dygn att gå ner i varv, i alla fall om man kommer direkt från vardagsliv och jobbstress. Första vandringsdagen brukar tankarna snurra i huvudet. Andra dagen blir det lite lugnare. Först tredje dagen är det tyst i huvudet. Då hör man porlandet i bäcken, och kan lättare ta in allt det storslagna, säger Anna Willén.

I Bohuslän finns varierande leder genom skogs-, bergs- och kustmiljöer. Foto: Vandra utan packning

5 vandringsleder i Sverige 

1. Höga kustenleden 

Läge: Mellan Hornöberget i Kramfors och Örnsköldsvik. 

Längd: Nästan 13 mil. 

Info: En av Sveriges vackraste leder i mitt i ett världsarv. Höga kusten finns med på Unescos världsarvslista. Varierad led med såväl utsiktsberg och djup urskog som kulturminnen och böljande jordbrukslandskap. Här arrangeras varje sommar "Höga Kusten Hike". 

LÄS MER: Upplev vackra Höga kusten med en vandring 

2. Sörmanlandsleden 

Läge: Sörmland. 

Längd: 100 mil. 

Info: 100 etapper som erbjuder olika svårighetsgrader, alltifrån krävande vandring till lättsam söndagspromenad. Här finns skärmskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila. Leden är en av Sveriges längsta. 

Kungsleden är en populär vandringsled i norra Sverige. Foto: Shutterstock

3. Roslagsleden 

Läge: Mellan Danderyds kyrka och Grisslehamn. 

Längd: Nästan 20 mil. 

Info: Från stad till kust. Leden skär genom sex kommuner, och är ytterst lättillgänglig - hit tar man sig enkelt kommunalt. En bra led för de som bor i Uppsala, Roslagen och i norra Stockholm. Missa inte runstenarna i syd. Är en Europaväg - leden fortsätter i andra länder. 

4. Skåneleden 

Läge: 27 kommuner i Skåne. 

Längd: Nästan 120 mil. 

Info: Vidsträckt och omfattande, uppdelad i 89 etapper. Sträcker sig genom det vackra, skånska natur- och kulturlandskapet. Många deletapper har storslagen utsikt över havet. 

5. Bohusleden 

Läge: Mellan Lindome och Strömstad. 

Längd: 37 mil. 

Info: En varierande led genom skogs-, bergs- och kustmiljöer. Vacker utsikt över skärgården. Omväxlande vandring - från trollskog till ljunghedar. Bohusleden ingår både i Europaled 1, och Nordsjöleden.

LÄS MER: Bäst i test: Funktionella ryggsäckar för både resa och vandring 

LÄS MER: 10 vandringsleder i Sverige för nybörjare och proffs