Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

3 vackra och vandringsvänliga öar i Europa

Att snöra på sig vandringskängorna och vandra på semestern blir alltmer populärt. Inte minst öar kan vara en härlig plats att beundra utsikten från och få en stund för sig själv. Här är tre av Europas mest vandringsvänliga öar.

Samariaravinen på Kreta är ett måste för besökare.Samariaravinen på Kreta är ett måste för besökare.Samariaravinen på Kreta är ett måste för besökare.
Samariaravinen på Kreta är ett måste för besökare. Foto: Shutterstock

1. Kreta – med Europas djupaste dal

Folkliga Kreta har mycket att erbjuda både soldyrkarna, matälskarna och historiefansen – och självklart också vandrarna.

Kreta är den femte största ön i Medelhavet och Greklands allra största ö, med sina dryga 8 000 kvadratkilometer och cirka 600 000 invånare. Över två miljoner turister besöker Kreta varje år, och många kommer hit för den makalösa naturen och de rika möjligheterna att vandra, inte minst i Samariaravinen som är 17 kilometer lång och faller 1 200 meter. Samaria blev nationalpark 1962 bland annat för att skydda den vilda kretensiska geten kri-kri. Den mest berömda delen av ravinen är "Järnportarna" där ravinen bara är fyra meter bred och bergssidorna upp mot 500 meter höga. Erfarna vandrare tar den långa rutten som tar mellan fyra och sju timmar. Oerfarna tar en lättare väg, från Agia Roumeli till "Järnportarna", vilket tar mindre än en timme. Det finns även guidade turer genom ravinen som kostar cirka 40 euro, men inkluderar inte entréavgift till ravinen.
 

Ön erbjuder underbara långa stränder med turkost vatten, en omväxlande natur med både höga berg och djupa dalar, fascinerande historia och arkitektur och ljuvligt god mat. Det kretensiska köket skiljer sig delvis från det i övriga Grekland. Här kan du hitta maträtter som är specifika just för ön, till exempel färskosten myzitra gjord på får- eller getmjölk. Serveras ofta i sallader och är mjukare och krämigare än fetaost.

 

SE & GÖRA

1. Chania – fynda på marknad

Med sin gamla stadsdel och folkliv är Chania värd ett besök. Här finns roliga marknader, bland annat Agora mitt i centrum. där du kan shoppa kryddor, handvävda tyger, virkade filtar, läder och keramik.
kreta-grekland.se/chania-stad


2.  Knossos – gåtfulla lämningar
Knossos var den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum och är numera mest känt för sina fantastiska väggfresker. En gåta är de hieroglyfliknande inskrifterna. Man vet inte ens på vilket språk de är skrivna.
Buss eller bil 20 minuter söder om Heraklion.
kreta.se/knossos/

 

3. Mochos – genuin bergsby

För den som vill uppleva något genuint rekommenderas ett besök till bergsbyn Mochos, omgiven av oliv- och vindruveodlingar. Varje onsdag kväll dansas det folkdans på torget och det är då fullt av människor på tavernorna.
45 kilometer söder om Heraklion.
greece.com

 

ÄTA & DRICKA

4.  Portes – kretensisk mat
Här serveras läcker kretensisk mat, till exempel gamopilafo, en sorts krämig risotto, gott lokalt vin och den kretensiska nationaldrycken raki.
Adress: Akti Papanikoli 1, Chania
facebook.com/portesrestaurant


5. No Name – tjusig utsikt
På den familjeägda restaurangen No Name några mil öster om Heraklion serveras sedan 1992 hemlagad grekisk och typisk kretensisk mat samt även stenugnsbakad pizza. Stor veranda under tak med havsutsikt.
Adress: Eleftherious Venizelou 199, Hersonissos
nonamecafe.gr

 

BO BRA

6. Elotis Suites – nära stranden
Charmigt hotell med serviceminded personal, pool, poolbar och 50 meter till sandstranden i Agia Marina, åtta kilometer väster om Chania. Dubbelrum under högsäsong från cirka 1 100 kronor/natt.
Adress: Agia Marina, Nea Kydonias
elotis.com

 

LÄS MER: Upptäck det okända och spännande Kreta

 

 

De röda klipporna på Korsika heter Calanches de Piana och är listade på Unescos världsarvslista.De röda klipporna på Korsika heter Calanches de Piana och är listade på Unescos världsarvslista.De röda klipporna på Korsika heter Calanches de Piana och är listade på Unescos världsarvslista.
De röda klipporna på Korsika heter Calanches de Piana och är listade på Unescos världsarvslista. Foto: Shutterstock

2. Korsika – vandra bland bergstoppar

Korsika är världsberömt för sina rika möjligheter att vandra – inte så konstigt eftersom det finns mer än hundra bergstoppar att välja mellan.

Korsika är Medelhavets fjärde största ö. Till skillnad från den större grannön Sardinien som tillhör Italien, tillhör Korsika Frankrike. Ön är berömd för sina höga berg där snön ligger kvar långt in i juni, små tidlösa byar som hänger på bergssidorna, långa vita sandstränder på östkusten och undangömda vikar på den bergigare västkusten.
 

Ön är en favoritö bland många vandrare eftersom det finns fler än 100 bergstoppar (cirka hälften av dem är högre än 2 000 meter) att välja mellan. Svårighetsgraden varierar, och man behöver inte ha tidigare erfarenhet av att vandra, men bör vara i god fysisk form. Vill man kan man vandra med guide. Flera av dessa guidade vandringar har staden L'Île-Rousse på norra delen av ön som bas och på turistbyrån i staden säljer man pamfletter med beskrivning av olika vandringar samt kartor. Vandringarna i det här området anses vara medelsvåra och är ofta mellan 10 och 18 kilometer långa, vilket tar mellan fyra och sju timmar att vandra.
En nord-sydlig tåglinje går mellan Bastia och huvudstaden Ajaccio. Ett stickspår går till L'Île-Rousse. Lokalbuss går till större städer och till många mindre.

 

SE & GÖRA

1. Plage du Petit Spérone – bada i kristallklart vatten
Denna lilla strand på Korsikas sydspets har vit sand och turkost och kristallklart vatten. Välkänd för sin skönhet, men eftersom det kräver lite av en ansträngning att ta sig hit är den sällan överbefolkad.
Adress: Pointe de Sperone, Bonifacio


2. Palais Fesch – Musée des Beaux-Arts – beundra konst
Det här rika museet har Frankrikes största utbud av italiensk konst utanför Louvren. Ett par av salarna är ägnade åt Napoleon och hans familj. Öppet alla dagar utom tisdagar.
Adress: 50-52 Rue Cardinal Fesch, Ajaccio
musee-fesch.com

 

ÄTA & DRICKA

3. Ferme Auberge Pietra Monetta – rustikt & autentiskt
"Fermes auberge" betyder en (ofta) ekologisk gård som serverar mat från jord till fat. På denna bondgård mellan Bastia och L'ile Rousse i norr kan man både bo och äta. Restaurangen är genuin i en cool miljö.
Adress: Ostriconi, Palasca
location-agriates.com


4. Octopussy – panoramautsikt
På Korsikas nordvästra kust ligger denna populära restaurang med tjusig utsikt över bukten, stranden och citadellet. Modern europeisk mat med lokala influenser.
Adress: Chemin de la pinède, Plage de Calvi, Calvi
plage-octopussy.com

 

BO BRA

5. Hôtel les Roches Rouges – klassiskt hotell
Detta hotell från 1912 ligger en dryg mil från Arones stränder på Korsikas västkust. Har en gourmetrestaurang och terrass med utsikt över Golfe de Porto. Dubbelrum med havsutsikt, från cirka 1 600 kronor/natt.
Adress: Route de porto, Piana
lesrochesrouges.com


6. Palazzu u Domu – historiska kvarter
Ligger centralt i Ajaccios äldsta kvarter, nära både Napoleonmuseet, stranden och hamnen. Mysig innergård där frukosten serveras. Dubbelrum från cirka 1 100 kronor/natt.
Adress: 17 rue Bonaparte, Ajaccio
palazzu-domu.com

 

LÄS MER: 12 tips på sanslöst vackra Korsika

 

 

Hela Gotlandskusten är ett naturreservat med många omväxlande vandringsmöjligheter.Hela Gotlandskusten är ett naturreservat med många omväxlande vandringsmöjligheter.Hela Gotlandskusten är ett naturreservat med många omväxlande vandringsmöjligheter.
Hela Gotlandskusten är ett naturreservat med många omväxlande vandringsmöjligheter. Foto: Shutterstock

3. Gotland – Sveriges egen Medelhavsö

På Gotlands finns mängder av vandringsmöjligheter – alltifrån korta vandringar på ett par timmar till längre vandringar som tar flera dagar.

Sveriges magiska semesterö har allt: sol, unik natur, fantastiska restauranger och avkopplande mjuka stränder. Åttio mils kuststräcka varvas med raukar, fiskelägen och sandstränder. Många ovanliga växter trivs i det milda klimatet och fågellivet är också ovanligt rikt på Gotland.
 

Här finns massor av möjligheter att vandra, vissa turer tar bara några timmar, andra ett par dagar. Och oftast följer vandringarna havet, så karta är nästan onödigt. Bil behövs oftast inte heller. Det bästa är att ta bussen från Visby till vandringens början, vandra i en eller ett par dagar och sedan ta bussen tillbaka.
Väljer man "Höga klintvandringen", tar man bussen norrut från Visby, vandrar i tre dagar och avslutar med att gå genom ringmuren in i Visby. Avståndet från Kappelshamn i norr, där man kan börja vandringen, och Visby är cirka sex mil. I verkligheten är sträckan dock längre eftersom man tenderar att sicksacka mellan vandringsleden och havet för att bada. Ta buss 61 från busstationen i Visby upp till Kappelshamn på Norra Gotland och vandra hela sträckan tillbaka till Visby.

 

SE & GÖRA

1. Langhammars, Fårö – kolla raukarna
Spektakulära stenformationer som för tankarna till Påskön, havsbris och magiska solnedgångar med över 50 raukar utspridda längs klapperstenstranden.
Ta bilfärjan från Fårösund och följ väg 148. Sväng av vänster mot Fårö Hammars.
gotland.net/sv/plats/langhammars-raukomrade

 

 2. Kuriåsa, Hemse – fynda i antiklada

Den gamla antikladan i Hemse rymmer utvalda prylar, från affischer och färgade glasflaskor till rottingmöbler och linneskåp.
Adress: Hemse Halldings 138.
gotlandstips.se/kuriasa

 

ÄTA & DRICKA

3. Kutens Bensin & Crêperie Tati, Fårö – nostalgiskt kafé
En nedlagd gammal mack på Fårös södra kust har förvandlats till öns hippaste häng i 1950-talsstil med bilskrot, kitsch och rockabillymusik i en galen blandning. Crêperie Tati serverar matiga galetter och frasiga crêpes.
Adress: Broskogs 1156, Fårö
kuten.se


4. Glassmagasinet, Visby – glassfest deluxe
På Glassmagasinet är den stora utmaningen att välja rätt bland alla olika smaker av krämig gräddglass och syrlig fruktsorbet. Totalt varvas över 300 olika smaker, däribland egentillverkad gelato och ekologisk yoghurtglass.
Adress: Skeppsbron 12, Visby
glassmagasinet.se

 

BO BRA

5. Gula hönan, Ronehamn – ekologiskt och närodlat
Det familjedrivna pensionatet med anor från 1850-talet huserar en av Gotlands många prisbelönta nya restauranger. Här kan man också låna cykel och snabbt ta sig ned till stranden i Ronehamn för ett kvällsdopp.
Adress: Rone Ronehamnsvägen 40
theyellowhen.se


6. Grå gåsen, Burgsvik – bo som en musikartist
Pensionat Grå gåsen på södra Gotland är 1800-talsvillan där "Så mycket bättre"-artisterna har bott och ätit varje försommar sedan 2010. Här kan du hyra ett av de tolv dubbelrummen, eller hela huset för konferens eller fest.
Adress: Hoburgsvägen 3, Burgsvik.
gragasen.se

 

LÄS MER: 13 guldkorn Gotland runt