Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

3 vackra och vandringsvänliga öar i Europa

Att snöra på sig vandringskängorna och vandra på semestern blir alltmer populärt. Inte minst öar kan vara en härlig plats att beundra utsikten från och få en stund för sig själv. Här är tre av Europas mest vandringsvänliga öar.

Samariaravinen på Kreta är ett måste för besökare.

Foto: Shutterstock

1 av 3

1. Kreta – med Europas djupaste dal

Folkliga Kreta har mycket att erbjuda både soldyrkarna, matälskarna och historiefansen – och självklart också vandrarna.
Kreta är den femte största ön i Medelhavet och Greklands allra största ö, med sina dryga 8 000 kvadratkilometer och cirka 600 000 invånare. Över två miljoner turister besöker Kreta varje år, och många kommer hit för den makalösa naturen och de rika möjligheterna att vandra, inte minst i Samariaravinen som är 17 kilometer lång och faller 1 200 meter. Samaria blev nationalpark 1962 bland annat för att skydda den vilda kretensiska geten kri-kri. Den mest berömda delen av ravinen är "Järnportarna" där ravinen bara är fyra meter bred och bergssidorna upp mot 500 meter höga. Erfarna vandrare tar den långa rutten som tar mellan fyra och sju timmar. Oerfarna tar en lättare väg, från Agia Roumeli till "Järnportarna", vilket tar mindre än en timme. Det finns även guidade turer genom ravinen som kostar cirka 40 euro, men inkluderar inte entréavgift till ravinen.

Ön erbjuder underbara långa stränder med turkost vatten, en omväxlande natur med både höga berg och djupa dalar, fascinerande historia och arkitektur och ljuvligt god mat. Det kretensiska köket skiljer sig delvis från det i övriga Grekland. Här kan du hitta maträtter som är specifika just för ön, till exempel färskosten myzitra gjord på får- eller getmjölk. Serveras ofta i sallader och är mjukare och krämigare än fetaost.


SE & GÖRA

1. Chania – fynda på marknad

Med sin gamla stadsdel och folkliv är Chania värd ett besök. Här finns roliga marknader, bland annat Agora mitt i centrum. där du kan shoppa kryddor, handvävda tyger, virkade filtar, läder och keramik.
kreta-grekland.se/chania-stad


2.  Knossos – gåtfulla lämningar
Knossos var den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum och är numera mest känt för sina fantastiska väggfresker. En gåta är de hieroglyfliknande inskrifterna. Man vet inte ens på vilket språk de är skrivna.
Buss eller bil 20 minuter söder om Heraklion.
kreta.se/knossos/


3. Mochos – genuin bergsby

För den som vill uppleva något genuint rekommenderas ett besök till bergsbyn Mochos, omgiven av oliv- och vindruveodlingar. Varje onsdag kväll dansas det folkdans på torget och det är då fullt av människor på tavernorna.
45 kilometer söder om Heraklion.
greece.com


ÄTA & DRICKA

4.  Portes – kretensisk mat
Här serveras läcker kretensisk mat, till exempel gamopilafo, en sorts krämig risotto, gott lokalt vin och den kretensiska nationaldrycken raki.
Adress: Akti Papanikoli 1, Chania
facebook.com/portesrestaurant


5. No Name – tjusig utsikt
På den familjeägda restaurangen No Name några mil öster om Heraklion serveras sedan 1992 hemlagad grekisk och typisk kretensisk mat samt även stenugnsbakad pizza. Stor veranda under tak med havsutsikt.
Adress: Eleftherious Venizelou 199, Hersonissos
nonamecafe.gr


BO BRA

6. Elotis Suites – nära stranden
Charmigt hotell med serviceminded personal, pool, poolbar och 50 meter till sandstranden i Agia Marina, åtta kilometer väster om Chania. Dubbelrum under högsäsong från cirka 1 100 kronor/natt.
Adress: Agia Marina, Nea Kydonias
elotis.com


LÄS MER: Upptäck det okända och spännande Kreta

1 av 3