Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fredrika Ek, 25, har cyklat 4 000 mil.Fredrika Ek, 25, har cyklat 4 000 mil.Fredrika Ek, 25, har cyklat 4 000 mil.
90 procent av tiden har hon cyklat ensam.90 procent av tiden har hon cyklat ensam.90 procent av tiden har hon cyklat ensam.
Hon har cyklat genom bergen i Tibet och korsat öknar – på cykeln.Hon har cyklat genom bergen i Tibet och korsat öknar – på cykeln.Hon har cyklat genom bergen i Tibet och korsat öknar – på cykeln.
1 AV 3
Fredrika Ek, 25, har cyklat 4 000 mil.
Foto: Thebikeramble.com
2 AV 3
90 procent av tiden har hon cyklat ensam.
Foto: Thebikeramble.com
3 AV 3
Hon har cyklat genom bergen i Tibet och korsat öknar – på cykeln.
Foto: Thebikeramble.com

Fredrika, 25, har cyklat jorden runt – i två år

Fredrika Ek, 25, är ute på ett äventyr som många bara kan drömma om.

I över två år har hon rest ensam jorden runt – på sin cykel.

Samtidigt har hon samlat in nästan en halv miljon kronor till välgörenhet.

– Går allt vägen rullar jag i mål i december i år och då ska min familj få alla de där kramarna jag inte kunnat ge dem de senaste åren, säger Fredrika Ek.

I mars 2015 hoppade hon upp på sadeln hemma i Sundsvall och satte i väg. Sedan dess har Fredrika Ek, 25, hunnit cykla genom 32 länder i Europa, Asien, Oceanien och Sydamerika – totalt 4 000 mil. 

När Expressen når henne ligger hon och vilar i Ecuadors huvudstad Quito med en segdragen förkylning. 

– Äventyret föddes ur en kombination av oändlig upptäckarglädje och en vilja att testa och flytta mina egna gränser. Jag har alltid älskat såväl fysiska som mentala utmaningar och min nyfikenhet till världen och människorna tar inte slut. Med cykeln som respartner får jag utlopp för allt jag är ute efter på en och samma gång, säger Fredrika Ek.

Fredrika Ek korsar gränsen till Österrike – en av hennes favoriter på resan.Fredrika Ek korsar gränsen till Österrike – en av hennes favoriter på resan.Fredrika Ek korsar gränsen till Österrike – en av hennes favoriter på resan.
Fredrika Ek korsar gränsen till Österrike – en av hennes favoriter på resan. Foto: Thebikeramble.com

Cyklade genom öknar och över berg

Med cykeln har hon kunnat ta sig till annars svårtillgängliga områden som Turkmenistans öken och tibetanska bergspass. Och oavsett om det har snöat eller varit stekande sol så har hon trampat på. 

I snitt har Fredrika cyklat åtta mil om dagen.

– Då och då har jag stött på andra långfärdscyklister med vilka jag slagit följe ett par dagar eller veckor. Men jag tror att jag har cyklat solo runt 90 procent av turen, säger hon.

Fredrikas fem favoriter

Australiens outback

Tibetanska högplatån (längs provinsgränsen på kinesiska sidan)

Anderna i Peru/Chile/Argentina

Iran och Centralasien – fantastisk kultur och natur i ett

Österrike – lättillgänglig långfärdscykling i världsklass

Iran ett av guldkornen

Upplevelserna längs vägen har hunnit bli så många att hon har svårt att välja bland guldkornen. Starkast intryck gjorde nog ändå människorna hon mötte i Iran.

– Jag ville tro att det var så redan innan jag gränsade in där, men att på egen hand få uppleva den ogreppbara vänlighet som finns i det här landet är en av mina starkaste upplevelser i livet.

Många härliga vyer har det blivit.Många härliga vyer har det blivit.Många härliga vyer har det blivit.
Många härliga vyer har det blivit. Foto: Privat

LÄS MER: 18 aktiva resor för en spännande semester 

Ska korsa Afrika – och Europa

På hemsidan ”The bike ramble” har man kunnat följa hennes resa i realtid. Där ser man också att hon har en bra bit kvar innan hon är hemma i Sundsvall igen. I morgon sätter hon sig på flyget till Togo i Västafrika. Hon planerar att korsa Saharaöknen och ta färjan till Europa från Marocko. Sen ska hon cykla från Spanien upp till Sverige. Om allt går enligt planerna är hon hemma i december i år.

– Jag längtar verkligen till att få komma hem och krama om alla nära och kära igen. Men att komma hem för att kliva tillbaka in i mitt ”vanliga” gamla liv där, är någonting jag lär göra vad jag kan för att undvika, säger hon.

På cykeln genom öknen.På cykeln genom öknen.På cykeln genom öknen.
På cykeln genom öknen. Foto: Privat

LÄS MER: Isabelle har sålt allt – ska cykla till Sibirien 

Samlar in pengar till välgörenhet

Trots att drömmen om långcyklingen funnits länge, är det inte bara för sin egen skull som Fredrika Ek är ute på resan. Sedan starten har hon samlat in pengar till välgörenhetsorganisationen Actionaid genom sitt cyklande. 

Hittills har hon fått in nästan en halv miljon kronor.

– Så länge jag fortsätter trampa, fortsätter pengarna att rulla in. En vetskap som i perioder har varit min absolut starkaste drivkraft till att fortsätta, säger hon.