Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 nov 2006 15:13

Uppdaterad 6 nov 2006 16:56

Framtidens flygplan är ljudlösa

Så här kan framtidens, näst intill ljudlösa flygplan se ut. Det handlar om helt ny design.

Så här kan framtidens, näst intill ljudlösa flygplan se ut. Det handlar om helt ny design.

Bor du nära en flygplats?
Lugn, framtidens nya flygplan kommer att vara ljudlösa.
Det gäller bara att hålla ut i 20 år till.
Det är forskare på Cambridge-MIT Institute i England som arbetar med att ta fram en helt ny generations flygplan som kommer att flyga, landa och lyfta så gott som ljudlöst. Behovet av att bygga ut flygtrafiken utan att bullernivåerna når oacceptabla höjder gör att ljudreduktion blir en huvudfråga när forskarna ska designa framtidens flygplan, skriver BBC News nätupplaga. - Vi hoppas att ljud blir en huvudprioritet i framtidens design, och vi vill visa vad som verkligen går att åstadkomma, säger Ann Dowling, som leder projektet med de tysta flygplanen.

Helt ny design

De mest störande ljuden uppkommer när flygplanen lyfter och landar. Oljudet skapas bland annat av hur luftflödet träffar flygplanskroppen, och av kompressorer som suger in luft i jetmotorerna. För att lyckas åstadkomma de tysta flygmaskinerna samarbetar universitetets forskargrupp bland annat med Rolls-Royce. Men att förändra de flygplan som finns i dag räcker inte. I stället arbetar forskarna med att ta fram en helt ny design.

Motorerna ovanpå flygkroppen

För det första måste flygplanets geometri genomgå en extreme make-over. Från den klassiska "stora vita fågeln " till en triangulär form. Om motorerna dessutom placeras ovanpå flygplanskroppen skärmas en del av ljudet från motorerna av. - Det tar lång tid att utveckla nya flygplan, så någon snabblösning är det inte tal om, säger Ann Dowling, som förutspår att de nya flygplanen kommer att dröja åtminstone 15 till 20 år.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat