Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Fråga RES

Publicerad 31 jan 2013 14:57

Smarta budgettips när du är nyfiken på Indien

Taj Mahal är ett måste när resan går till Indien.

Taj Mahal är ett måste när resan går till Indien.

Vi är mor och dotter som planerar en resa till Indien i februari nästa år. Vi har tänkt vara borta ungefär en månad. Vi skulle vilja börja med storstad och kultur och avsluta med sol och bad. Vilka platser får vi inte missa? Hur tar vi oss runt på bästa sätt? Vilken budget kan vi räkna med på ett ungefär?
/Carlssons

Svar:

Man kan som backpacker i Indien komma undan väldigt billigt. Att åka tåg kostar i princip ingenting och det finns nästan alltid hostels som kostar under 60 kronor för ett dubbelrum. Vill ni bo lite finare kan ni räkna med 400-800 kronor för tre- eller fyrstjärniga hotell enligt Trivago.se.
Är man lite mer bekväm av sig kan det vara en god idé att hyra en bil med chaufför under några dagar. Kolla med hotellet ni bor på. Ska ni resa längre sträckor och inte har tid att sitta på ett tåg i sexton timmar kan ni ta ett inrikesflyg.
En månads budgetresa i Indien kan ligga på 5 000 kronor per person plus flygbiljetter. Med finare hotell, utflykter och enstaka flygresor hamnar ni snarare på 15 000 eller mer. Att resa runt i norra Indien är ofta billigare än att befinna sig i söder, som till exempel i Goa.


Mitt tips är att flyga till Delhi i norra Indien och sedan ta sig vidare med bil eller tåg till Agra (Taj Mahal, bilden ovan) sedan Rajasthan, och därefter Varanasi. Många kan avskräckas av hur hektiskt det är i Indiens huvudstad, men missa inte Hauz Khaz Village, Lodhi Garden och all fantastisk gatumat.
Min favoritstad i Rajasthan är Udaipur, som kallas "den vita staden". Titta på den fina arkitekturen och drick lassies (en slags yoghurtdrink) på någon av de många takrestaurangerna.
Att ta sig till Varanasi tar ungefär en timme med flyg från Delhi. Ta en båttur på den heliga floden Ganges i soluppgången och strosa runt i staden och insup atmosfären.
Därefter är det bra att ha bokat ett flyg ner till Goa eller Kerala för lite sol och bad.
För mer information, ta en titt på indiska turistministeriets webbsida www.incredibleindia.org. Flera researrangörer, exempelvis Indcen.se, Indienresor.se och Swedasia.com har paketresor till Indien.

Mina bästa restips för Indien:

Köp Lonely Planets tjocka Indienguide. Här finns det mesta man behöver veta.
Pruta, pruta, pruta (framför allt i Delhi). Dubbelkolla (trippelkolla) alltid alla priser. Det gäller allt från hostel till priset på sjalar. Fråga andra turister vad de har betalat.
Åk tåg! Man blir bjuden på parathas (platt bröd) av indiska familjer och får samtidigt en chans att se omgivningen. Boka tågbiljetter på www.indianrail.gov.in. Annars kan man boka via reseagenturer eller direkt på tågstationen.
www.cleartrip.com. Här jämförs alla indiska flygbolag så att man enkelt hittar de billigaste biljetterna till inrikesflygen.

 

 

Svar av: Joanna Wåhlstedt

ELISABETH MONTGOMERY