Fort Lauderdale har en fantastiskt fin, lång strand att njuta av. Men glöm inte att ha koll på badvakttornens flaggor innan du tar ett dopp.
Fort Lauderdale har en fantastiskt fin, lång strand att njuta av. Men glöm inte att ha koll på badvakttornens flaggor innan du tar ett dopp.
Fort Lauderdale har en fantastiskt fin, lång strand att njuta av. Men glöm inte att ha koll på badvakttornens flaggor innan du tar ett dopp.
1 av 5: Fort Lauderdale har en fantastiskt fin, lång strand att njuta av. Men glöm inte att ha koll på badvakttornens flaggor innan du tar ett dopp. Foto: Marko T Wramén
ROK:BRGR har fått pris för sina hamburgare.
ROK:BRGR har fått pris för sina hamburgare.
ROK:BRGR har fått pris för sina hamburgare.
2 av 5: ROK:BRGR har fått pris för sina hamburgare. Foto: Marko T Wramén
Ta en paus i parken vid Bonnet House.
Ta en paus i parken vid Bonnet House.
Ta en paus i parken vid Bonnet House.
3 av 5: Ta en paus i parken vid Bonnet House. Foto: Marko T Wramén
Stranden är populär bland surfare.
Stranden är populär bland surfare.
Stranden är populär bland surfare.
4 av 5: Stranden är populär bland surfare. Foto: Marko T Wramén
Fort Lauderdale är lite som en snällare och mindre variant av Miami.
Fort Lauderdale är lite som en snällare och mindre variant av Miami.
Fort Lauderdale är lite som en snällare och mindre variant av Miami.
5 av 5: Fort Lauderdale är lite som en snällare och mindre variant av Miami. Foto: Colourbox

Fort Lauderdale – som Miami i mindre format

Fort Lauderdale har tidigare fört en relativt anonym tillvaro för svenska resenärer. Men med Norwegians direktflyg är denna behagliga strandort ett kul alternativ för vinterresan. Sol, hav och god mat lockar, dessutom finns här kul nattliv. Lite som en snällare och mindre variant av Miami.

Marko T Wramén

Florida har varit ett återkommande resmål för mig men jag har aldrig besökt Fort Lauderdale tidigare. Detta mitt första besök blir med andra ord extra spännande! Vi börjar med att checka in i en gullig liten stuga. Jo, stuga, de finns faktiskt på Cottages by the Ocean vid Pompano Beach och är en charmig och praktisk boendeform för till exempel barnfamiljer. I närheten, där Commercial Boulevard möter havet, trängs restauranger och barer. Min favorit är Anglins Beach Café som ligger på själva stranden och förvånar med bra mat trots det fantastiska läget. Ett stenkast bort ligger populära och större Aruba Beach Café som också funkar fint.

Fort Lauderdale kallas Floridas Venedig

En kort promenad från stugorna sträcker den fantastiska stranden ut sig, doftandes av sol och skummande vågor. Det här är atlantkust och det gäller att hålla ett öga på badvaktstornens flaggor, rött betyder badförbud, gult är en varning för svåra förhållanden. Vågorna kan bli höga (till surfarnas glädje) vilket ger underströmmar. Här finns också stingande maneter man måste se upp med, de är betydligt potentare än våra inhemska brännmaneter. Med det sagt är det en fantastiskt vacker strand, och det går oftast att bada. Många av hotellen har ju dessutom pooler.

Nu bjuder Fort Lauderdale på mer vatten än bara havet. Staden kallas ibland för Floridas Venedig tack vare de breda kanalerna kantade av palmer, träd och lyxbostäder. Ett mycket trevligt sätt att utforska dessa vattenvägar på är att lösa en dagsbiljett för de gula vattentaxibåtarna och hoppa på och av längs vägen. De små båtarna är långsammare men du får mer och personligare guidning. Håll ögonen öppna – vi såg både sjökor (som heter manatees på engelska) och färggranna stora ödlor. Exotiskt!

Sawgrass Mills, Amerikas största outlet

Den shoppingtokige får absolut inte missa Sawgrass Mills, Amerikas största outlet center. Här finner du kända märken till väsentligt lägre priser än du är van vid. Stället är ENORMT med mer än 220 000 kvadratmeter shopping och mer än 350 butiker. Så börja på infocentret och be om en karta, du behöver det. Ska du handla en del är en kupongbok mycket värdefull, många butiker ger 20 procents rabatt. Fråga på ditt hotell, ibland kan du få kuponghäftet gratis, annars köper du i informationsdisken.

Av shopping blir man både törstig och hungrig. Sikta på Himmarshee Street (en del av SouthWest Second Street). Här ligger barer och restauranger vägg i vägg och stämningen är på topp. Mina favoriter är Tacocraft, fina tacos och en gudomlig guacamole, och ROK:BRGR, som har fått pris för stans bästa burgare. De ligger vägg i vägg med varandra. I USA och New Orleans är happy hour en stor grej så fråga alltid – på Himmarshee Street är det alltid någon som har lyckliga timmen och priserna är då ofta mycket attraktiva.

En lite mer tillbakalutad pärla är Riverside Market Café. Det ligger lite avsides (du får cykla långt, ta taxi eller bil) men är väl värt en utflykt. God mat och ett fantastiskt utbud av mikrobryggd öl, allt i en avslappnad och vänlig miljö.

Stjärnspotting på Himmarshee

Blev det sent i går? Då är en riktigt bra frukost nödvändig. Återvänd till brottsplatsen på Himmarshee och försök få ett bord på O-B House eller Old Fort Lauderdale Breakfast House som det också kallas. Du kan sitta inne eller ute, de har en rad menyer för olika smaker, men vad du gör, missa inte deras majspannkakor, svimfärdigt goda. Bered dig på en rejäl nota, men kombinationen kvalitet och popularitet gör att de kan ta vad de vill för sin smarriga mat. Sa jag att filmstjärnan Scarlett Johansson satt vid bordet bredvid oss sist jag var här?

 

GUIDE FORT LAUDERDALE

Se & göra

Fort Lauderdale har få klassiska sevärdheter. Här är det sol, bad och mat & dryck som gäller. Men jag gillar att cykla runt och spana på alla vackra gamla neonskyltar på de äldre hotellen något kvarter in från stranden. Vattentaxin är också en fin grej. Och besök gärna parken kring Bonnet House med sin lummiga miljö och rika fågelliv. En kort bit längre norrut har du Huge Taylor Birch State Park som också är lummigt fin och där du kan spana sjökor från vattenkanten.

Bonnet House

900 N Birch Rd

www.bonnethouse.org

 

Huge Taylor Birch State Park

3109 E. Sunrise Blvd

www.birchstatepark.org

Äta

I huvudtexten ovan tipsar jag om Tacocraft och ROK:BRGR – båda är kanonbra. Mitt i stan på Las Olas finns också Fork & Balls med en meny tung på köttbullar. Gott!

 

Tacocraft

204 SW 2ND Street

www.tacocraft.com

 

ROK:BRGR

208 SW 2ND Street

www.rokbrgr.com

 

Fork & Balls

1301 E Las Olas Blvd

www.forkandballs.com

Dricka

 Mycket charmiga Riverside Market Café ligger i ett lummigt bostadsområde. Inomhus breder stora soffgrupper ut sig framför en enorm ölkyl med ett mycket raffinerat utbud av mikrobryggd öl. Du går till kylen, tar vad du vill dricka och sparar tomflaskan. På vägen ut visar du upp dina tomflaskor och betalar för dig. Enkelt!
Hit får du köra bil, ta taxi eller cykla (men det är rätt långt). Men det är det värt! Ska jag välja ett enda ställe i Fort Lauderdale för en bit mat och en öl så är det detta.
 

Riverside Market Café

608 SW 12th Avenue

www.theriversidemarket.com

 

 Nanobryggeriet Lauderale ligger också avsides, nära flygplatsen, men är värt ett besök. Här bryggs ölen bakom baren och lokalen är mycket snygg i sin industriella stil.
 

Lauderale

3305 SE 14TH Avenue

www.lauderale.co

Shopping

Det går inte att undvika Sawgrass Mills när man pratar shopping – hit åker folk från när och fjärran och spenderar dagar. Tänk igenom vad du är ute efter, få tag på en karta och planera din rutt, du hinner inte besöka alla butiker. Ska du handla mycket så är kuponghäfte att rekommendera. Köpcentret ligger en bra bit ut, det tog närmare 40 minuter med bil för oss. Har du inte bil finns det bussar, antingen shuttle bus (www.sawgrassmillsmallshuttles.com) eller stadsbuss 40 från stranden med byte till buss 36.

www.simon.com/mall/sawgrass-mills

Bo bra

 Cottages by the Ocean ett kvarter in från vackra Pompano Beach hyr ut mysiga stugor från 40-talet som renoverats fint. Perfekt för en liten familj med barnen i bäddsoffan.
 

Cottages by the Ocean

3309 SE 3rd Street, Pompano Beach

www.4rentbythebeach.com

Från 180 USD (cirka 1 658 kronor) per natt.

 

 Föredrar du att bo direkt vid bästa stranden och dessutom ha tillgång till stor pool är klassiska resort-hotellet Lago Mar ett bekvämt val, de finns också med i Vings program.
 

Lago Mar Resort and Club Hotel 

1700 S Ocean Lane

www.lagomar.com

Dubbelrum från 205 USD (cirka 1888 kronor)

 

 Bor du hellre på mindre hotell är North Beach Hotel ett intressant val. Ett vackert art déco-hotell som nyss totalrenoverats och öppnat med nya ägare. Här är alla rummen små sviter där vardagsrummet har bäddsoffa om man är flera.
 

North Beach Hotel

www.northbeachvillageresort.com

551 Breakers Avenue

Svit från 269 USD (cirka 2477 kronor)

FORT LAUDERDALE TOPP 5

1. Stranden!

Bred och milslång med fin vit sand och skummande hav. Här har du en fantastiskt vacker havsstrand, perfekt för lek, sol, häng och fest.

2. Mat och fest på Himmarshee

Njut gudomliga tacos med guacamole och stans bästa burgare, sippa drinkar till happy hour-priser och spana på folk. Himmarshee är roligaste gatan för mat och fest!

3. Avslappnat häng på Riverside Café

Visst, det ligger avigt. Men kanske är det en av anledningarna till att det är så gött häng här? Goda mackor och ett svindlande utbud av mikrobryggd öl. Dessutom roliga människor att titta på och trevlig personal. Favoritbaren i Fort Lauderdale!

4. Parkerna

Ibland behöver kroppen lugn, skugga och lummigt grönt. Vackar (men aningens dyra) parken kring Bonnet House erbjuder allt det, och lustiga fåglar att titta på som bonus.

En bit bort ligger Huge Taylor Birch State Park. Större och mer picknickvänlig, sätt dig och dingla med benen mot den stora kanalen och håll ögonen öppna för sjökor i vattnet och sköldpaddor på land.

5. Shopping på Sawgrass Mills

220 000 kvadratmeter shopping och mer än 350 butiker – vad ska man säga? Billigt är det också. Jag gillar egentligen inte shopping men på Sawgrass Mills är det en intressant upplevelse och priserna är lockande.