1 av 3: Det finns många fördelar med att välja tåget i stället för flyget eller bilen
Emerald Princess är en av fyra fartyg som ingår i rapporten.
2 av 3: Emerald Princess är en av fyra fartyg som ingår i rapporten. Foto: Shutterstock
Den visar att luftkvalitén på fartyget är lika illa som i luftförorenade storstäder som Peking.
3 av 3: Den visar att luftkvalitén på fartyget är lika illa som i luftförorenade storstäder som Peking. Foto: Shutterstock

Forskare varnar: Extremt förorenad luft på kryssning

Reser du på kryssning för att njuta av den friska luften?

Då lurar du dig själv. 

Luften på kryssningsfartyg är lika smutsig som den i gravt luftförorenade storstäder som Peking.

Att inandas luften ombord innebär klara hälsorisker, i alla fall enligt en ny kontroversiell forskningsrapport. Enligt den kan luftföroreningar ombord vara farligt för både hjärta och lungor. 

– Den är farlig och ohälsosam att utsättas för, säger forskaren bakom rapporten, professor Ryan Kennedy, till CNN.

Under en tvåårsperiod mätte han luften på fyra fartyg i kryssningsbolaget Carnivals flotta: Emerald Princess som går mellan Los Angeles och Mexiko, Carnival Freedom mellan Texas och Karibien, MS Amsterdam mellan Vancouver och Karibien och Carnival Liberty mellan Florida och Bahamas.

Graden av förorening mättes på flera olika områden på båtarna och luften var till exempel betydligt skadligare i aktern än i fören. 

LÄS MER: Bygger konstgjort berg – mot luft föroreningar 

Undersökte i smyg

Partiklarna i luften som uppmättes innehåller delar (som metaller och kolväten) som kan vara giftiga och orsaka cancer, enligt professor Kennedy som i sin rapport skriver att värdena "är jämförbara med dem uppmätta i förgiftade städer som Peking och Santiago".

Speciellt i riskzonen anser han de anställda ombord på skeppen vara. 

Professor Kennedy utförde sina skeppsmätningar utan rederiet Carnivals vetskap. 

Rederiet kallar nu i ett uttalande hans undersökning för "fejkade tester utan någon vetenskaplig bas" samt beskyller organisationen som beställt undersökningen (kampanjorganisationen Stand.earth) för att "ständig leta efter problem i vår bransch". 

Företaget hävdar att det "uppfyller eller överträffar alla krav" och att man samarbetar med USA:s miljöskyddsdepartement "för att kunna garantera högsta säkerhet för våra gäster och anställda". 

LÄS MER: Peking – en av världens mest förogiftade städer 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande