Solkräm orsakar enorm skada på korallrev världen över och hotar att helt förstöra dem i framtiden, varnar forskare.
1 av 2: Solkräm orsakar enorm skada på korallrev världen över och hotar att helt förstöra dem i framtiden, varnar forskare. Foto: Comstock Images
Det är ämnet oxybenzone, vilket finns i mer än 3 500 solskyddsprodukter, som orsakar stora skador på reven.
2 av 2: Det är ämnet oxybenzone, vilket finns i mer än 3 500 solskyddsprodukter, som orsakar stora skador på reven. Foto: Wolf Hilbertz

Forskare: Solkräm hotar slå ut korallrev

Solkräm orsakar enorm skada på korallrev världen över och hotar att helt förstöra dem i framtiden, varnar forskare. Det är ämnet oxybenzone, vilket finns i mer än 3 500 solskyddsprodukter, som orsakar stora skador på reven.

Oxybenzone förstör korallrevens DNA och stör hormonproduktionen, enligt en studie som publicerats i tidskriften Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Effekten blir att korallerna sluter in sig och dör.

Ämnet, som även finns i schampo, läppbalsam och mascara, sprider sig i vattnet när insmorda solbadare tar sig ett dopp men också via spillvatten.

Uppskattningsvis mellan 6 000 och 14 000 ton solkräm släpps ut i områden med korallrev varje år.

 

LÄS MER:

Solskyddskrämerna som är snälla mot miljön

Spöklika ansiktena under ytan – en protest mot miljöförstöringen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande