Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Risken finns att det blir en dyr semester om olyckan är framme.Risken finns att det blir en dyr semester om olyckan är framme.Risken finns att det blir en dyr semester om olyckan är framme.
Det är inte säkert att din försäkring täcker exempelvis offpist.Det är inte säkert att din försäkring täcker exempelvis offpist.Det är inte säkert att din försäkring täcker exempelvis offpist.
1 AV 2
Risken finns att det blir en dyr semester om olyckan är framme.
Foto: Monkey Business Images
2 AV 2
Det är inte säkert att din försäkring täcker exempelvis offpist.
Foto: Colourbox

Försäkringen gällde ej – fick räkning på 75 000

Mängder av svenskar åker utomlands för att fira jul och nyår.

Men det gäller att ha koll på vad ens försäkring egentligen täcker. Annars kan det bli en väldigt dyr semester om olyckan är framme.

Den som sitter på ett flygplan på väg till en solsemester tänker knappast på allt som kan gå fel under resan. Men skulle någonting hända är det bra att vara lite förberedd.

– Det är enkla förberedelser som kan förhindra så mycket problem om det skulle inträffa någonting, säger Patric Nilsson vid utrikesdepartementets konsulära enhet.

Viktigast av allt är att kontrollera vad din hemförsäkring egentligen täcker och teckna en särskild försäkring om det behövs.

– Ska du till exempel ägna dig åt djuphavsdykning, klättra i berg eller åka offpist är det inte säkert att din försäkring täcker det.

USD kan hjälpa men är ingen bank

Som ett exempel nämner Patric Nilsson ett ärende där någon hyrde en vattenskoter och råkade ut för en olycka som ledde till sjukhusvistelse utomlands.

– Den totala sjukhusskulden blev omkring 75 000 kronor. Försäkringsbolaget såg körningen som ett riskfyllt beteende och försäkringen täckte inte det.

Ett problem är att många ibland har för stora förväntningar om vad utrikesdepartementet gör om något händer.

– Vi finns där för att hjälpa personer att lösa situationen. Men vi är ingen bank, resebolag eller försäkringsbolag, säger Patric Nilsson.

 

LÄS OCKSÅ:

 Svårt att få ersättning vid försenade flyg
Vaccination – allt du behöver veta inför resan
Att resa oförsäkrad kan kosta miljoner