Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förlora dig i Las Vegas - en guide

Far till Las Vegas och lev gratis på hotellens bufféer. 

Så säger myten, men riktigt så enkelt är det inte. 

Spelmetropolen är full av gratisnöjen men för fri mat och dryck krävs flitigt spelande.

FAKTA

Bästa tiden: mars-maj och oktober-november.
Resa dit: Med SAS till New York eller Chicago och sedan amerikanskt inrikesflyg (typ Continental).
Prisnivå: Priser för alla plånböcker: från dyrt till riktigt billigt. För att finna det senare krävs dock i regel egna initiativ och öppna ögon. Då kan det bli billigare än hemma. Den obligatoriska dricksen på 15 procent går dock knappast att undvika.
Valuta: Amerikanska dollar. Gott om bankomater.

Las Vegas på 25 cents om dagen är en lockande rubrik på hemsidan cheapovegas.com

 Men den är en luring, ty så här skriver man sen: Kan man verkligen leva i Las Vegas på 25 cents om dagen? Absolut du måste bara spela hem en jackpot med den!

 Ett skämt alltså. Och tiderna då det gick att leva gratis i Vegas är över, om de nånsin på allvar funnits.

 Sanningen bakom myten är att idoga spelare ofta belönas med sådant som en fri drink, tilltugg, måltider och ibland rentav gratis hotellrum. Men det kräver alltså en hel del utlägg vid spelmaskiner och kasinobord och kan ju därmed knappast kvalificera som gratis.

 Ett allmänt tips till lågprisäventyraren är att söka sig från lyxanläggningarna på storgatan The Strip och i stället tillbringa vistelsen i gamla Downtown där prisnivån är bra mycket lägre på i stort sett allt. Downtown runt gågatan Fremont street rymmer de verkligt gamla spelhålorna med Golden Gate från 1906 som åldermannen.

 Downtown är väl insuttet, lockar lokalbefolkningen och har ett mys av gammaldags sort. Det saknar dock allt av de exklusiva elegans och storslagenhet som får turisterna att flockas utmed The Strip.

Kuponger och udda rabatter

 Den som väljer att hålla sig till The Strip och som bara är måttligt spelintresserad kan visserligen inte leva gratis men kan med lite möda dra ned kostnaderna avsevärt.

 Ett sätt är att kolla alla kuponghäften som delas ut eller ligger på hög här och där. Med kupongers hjälp får du ofta två showbiljetter till priset av en, rabatter i butiker och förmånliga krogmåltider.

 I Vegas finns också en myriad av rabatter som det är svårt för en utomstående att greppa.

 När vi köpte biljetter till Cirque du Soleils Beatlesshow "Love" sa mannen i kassan:

 - Jag kan erbjuda 30 procents prisavdrag!

 Inte begrep vi varför, men ja, tack!

 Det flesta av hotellen ståtar med prisvärda bufféer så väl vid lunch som vid middagsdags. Här talar vi om priser på runt 200 kronor per person, men de bättre bufféerna är otroligt prisvärda med berg av läcker mat (vi älskade utbudet på Bellagios och Paris Las Vegas bufféer).

 Ett fynd är buffépasset för 280 kronor som ger fri tillgång under till sex av de bästa bufféerna på The Strip under ett dygn.

 En rejäl buffé om dan kan sänka övriga matkostnader rejält. Ett annat trick är att äta på udda tider, främst på natten. Många krogar lockar med sänkta priser då.

 Men det krävs speciell läggning för att inta en rejäl äggfrukost mitt i natten hur frestande priset än ter sig.

 På Binion's, ett av de äldre och gammaldags genuina spelpalatsen på Fremont street i Downtown, testar vi deras välannonserade chopped steak dinner för 4,95 dollar: massor av sås och potatismos men själva biffen visar sig vara en trist köttfärsbiff.

 Binion's stoltserar med en typisk Vegas-gimmick: här kan kunderna låta sig fotograferas gratis tillsammans med en miljon dollar i 100-dollarsedlar.

 På Main Street Station något kvarter bort serveras rejäl lunch för 7,99 dollar.

 Främsta plojen här hittas på herrtoaletten. Här kan man lätta blåsan mot en äkta bit av Berlinmuren!