Vemdalen.
1 av 2: Vemdalen.
Åre.
2 av 2: Åre.

Förhöjd lavinfara på svenska skidorter

De kraftiga snöfallen över Sverige har ökat lavinfaran på flera håll i landet.

Men det finns ingen anledning att ställa in sportlovsresan.

Flera populära skidorter har utfärdat lavinvarningar lagom till att de första sportlovsgästerna anländer. I Vemdalen i Härjedalen är det stor lavinfara och i jämtländska Åre bedöms risken för laviner vara "betydande". Att lavinfaran är så stor just i Åre är en kombination av snöfall, regn och en kraftig temperaturhöjning.

– Vi har haft ganska extremt väder, men lavinfaran kommer att minska. Säsongen som sådan är inte speciell på något sätt, säger Mårten Johansson, chef för Åre lavincenter.

Lavinfaran tvingade i dag också tågen att stå stilla på sträckan Kiruna – Narvik, även E10 stängdes tidvis av.

Snö och blåst ger laviner

En enkel tumregel är att så fort det snöar och blåser ökar risken för laviner. Men vid de stora skidanläggningarna spränger man ofta bort de största lavinfarorna, för att ge gästerna tillgång till backarna.

– I de svenska fjällen är det en ganska normal vinter än så länge, det går laviner varje år. I alperna har det däremot varit ett dåligt år, där ganska många människor har dött på kort tid. Det tyder på att något är fel, säger Stefan Mårtensson, som forskar om laviner vid Luleå tekniska universitet.

Fint väder kan vara farligast

När snöstorm ersätts med sol och blå himmel vill nog många ta sig ut så snabbt som möjligt i skidbacken. Men det är då man ska vara som mest vaksam, varnar Stefan Mårtensson.

– Det är den sämsta kombinationen, när det kommit ny snö som ännu inte har hunnit sätta sig. När det är storm förstår de flesta människor att det är farligt, men när det är soligt tar folk större risker.

Ska man lämna de pistade backarna bör man dessutom alltid höra sig för med anläggningens skidpatrullörer.

– Det kan vara en flitig skidanläggning som spränger bort många laviner. Men ute på fjället kan det fortfarande vara hög risk.

Lavinvarningar

Bydalsfjällen, 3

Idre fjäll, 2

Ramundberget, 3

Tandådalen/Hundfjället, 1

Tänndalen, 1

Vemdalen, 4

Åre, 3

Samtliga varningar den 9 februari 2015. Uppdaterad information finns på www.snorapporten.se.

Källa: SLAO/Snörapporten

Av TT

Lavinskalan

Lavinfara 5: Mänskligt utlösta och spontana laviner förekommer med säkerhet. Undvik all lavinterräng.

Lavinfara 4: Det är mycket troligt att människor utlöser laviner och spontana laviner är troliga. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

Lavinfara 3: Det är troligt att människor utlöser laviner och spontana laviner är möjliga. Farliga förhållanden. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

Lavinfara 2: Det är möjligt för människor att utlösa laviner, men spontana laviner är osannolika. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Undvik de farligaste platserna.

Lavinfara 1: Mänskligt utlösta och spontana laviner är osannolika. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam.

Av TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande