Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 jan 2011 08:28

Förförande strandliv i Varadero på Kuba

Foto: Anna Hã Llams / Expressen

VARADERO, KUBA. Långa vita sandstränder och turkosblått hav.
Utflykter till öde öar och kvällar som avslutas med drinkar och dans.
Låt dig förföras av strandlivet i Varadero på Kuba.

Vägen in till Varadero får mig att tänka på Orlando, Florida. Vi åker längs en lång motorväg. På vår ­högra sida passerar vi hotell efter hotell efter hotell - inte direkt någon inbjudande syn. Men här ska Kubas finaste strand finnas, har man sagt till mig. Varadero har en 20 kilometer lång strand, bred, vit och med turkostblått hav.
Vi ska ganska långt ut på denna halvö, Hicacos, som är Kubas första och absolut största badort. Det är en smal landtunga, så på vilket hotell du än bor har du aldrig längre än tio minuter till stranden.
Under det glada 50-talet, när Kuba rullade på maffiapengar, var amerikanernas dröm att sammanlänka Havanna med Varadero. Man byggde en väg som snabbt skulle ta en mellan staden och havet. Ett av dessa projekt är den 752 meter långa tunneln i Havanna.
Maffians pengar bekostade stora delar av vägen och tre hotell på halvön.
Men den förste amerikanen som förfördes av Varadero var miljonären Irénée du Pont. Han köpte en stor del av Hicacos. 1926 lät han bygga Mansión Xanadú. Huset är i dag ett litet exklusivt hotell. Här finns några få rum som alla har havsutsikt, och en restaurang med lika vackert läge.

Maffia till dessert

Även självaste Al Capone hade ett hus i Varadero, som han bara besökte en enda gång. Huset användes enbart för spritsmuggling. I dag finns här en restaurang med kreativa namn på rätterna - vad sägs om en Mafioso Soup till förrätt och en Cold Blood Ice Cream till dessert?
Man kan påstå att det var du Pont och hans vackra sommarhus som var startskottet för Varadero som ett semesterparadis.
Amerikanerna kom hit för att förlusta sig och njuta av det turkosa havet. Samma anledning som får oss att åka hit nu.
Efter revolutionen föll badorten Varadero i dvala. Castro och hans nya regim var inte intresserade av turism.
Nu har man tänkt om. Turister är en viktig inkomst för Kuba, som inte längre har några garanterade inkoms­ter från sockerplantagerna.
I dag finns det fler hotell än någonsin längs stranden. Vårt hotell heter Iberostar och är en stor all inclusive-anläggning precis vid havet.
På stranden träffar vi Karine och Eric från Kanada som är här för elfte gången.
- På tre timmar flyger vi från 0 till +30 grader! säger Eric som förklaring till alla Kubaresor.
De är här för att njuta av sol och bad - samt hotellet. Karine säger att det är det bästa de bott på hittills.
- Maten, underhållningen och hotellen är bättre här än på andra ställen vi har varit på. Men Cayo Guillermo är den finaste badorten vi varit på. Där är det totalt lugnt, väldigt vackert och bra snorkling.
- En snorkeltur med båt gör vi nästan alltid. Det är en festtur med mat och dryck, säger Eric när jag frågar vad man inte bör missa.

Lika mycket fest som bad

Vi tar tipset på allvar och ger oss nästa dag ut på en katamarantur. Inte mindre än 80 personer får plats på båten, men när vi kastar loss finns det gott om plats. Jag sträcker ut mig i solen och njuter av den klarblåa himlen och havsbrisen.
Katamaranen ska ta oss till Cayo Blanco, en obebodd ö med den vitaste korallsand man kan tänka sig.
Ön sväljer lätt oss 80, och känslan av att ha en egen strand kan nästan infinna dig. Det är först när båt nummer två lägger till som känslan av öde ö försvinner. Men då är vi snart på väg tillbaka till vår båt, efter att ha ätit lunch i skuggan av palmer och druckit drinkar och öl.
På resan hem börjar festen, precis som Eric sa. Ett stort kompisgäng förvandlar båtdäcket till ett dansgolv. Det dansas, skrattas och dricks. Det är lätt, eller för att inte säga omöjligt, att inte ryckas med när en av kanadensarna rycker upp oss en efter en på dansgolvet.
En sådan här utflykt är lika mycket fest som bad och snorkling. För vår del blev det inte så mycket snorkling - dagarna innan gjorde ett oväder vattnet grumligt.
Men en dag på sjön är alltid härligt. Och vi är nöjda med dagen när vi kommer tillbaka till vår värld på hotellet. För hotellet är en egen värld i sig, vid sidan om det riktiga Kuba. Speciellt om man - som vi - bor en bit ifrån Varadero centrum.
Det blir således middag på en av hotellets fyra restauranger. Maten är god, vinet ordentligt kallt och allt är inkluderat i priset. Bekvämt, ja visst.
På kvällen skippar vi underhållningen på scenen och låter oss roas av hotellets gäster i stället. Det är full fart i den stora baren. Publiken här är förhållandevis ung, antar att de som inte lockas av disco och drinkar sökt sig till någon annan del i det stora hotellet.
Morgonen därpå är det hög tid att upptäcka världen utanför hotellet. I Varadero lilla centrum finns några gator med fina, välskötta hus där kubanerna bor.
Två marknader, med samma utbud som vi hittade i Havanna men något dyrare. En och en annan blänkande amerikansk bil ser vi också glida fram på gatan.
Men det vi faller pladask för i Varaderos centrum är stranden. Här är den som den beskrivits för mig, otroligt bred, lång och nästan öde. Men så är det vardag. På helgen fylls den med kubanska familjer som också vill njuta av Varaderos bästa sida, stranden.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat