Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Kajsa Ingemarsson har blivit väckt av flodhästar och mediterat i en pyramid.
Kajsa Ingemarsson har blivit väckt av flodhästar och mediterat i en pyramid.
Kajsa Ingemarsson har blivit väckt av flodhästar och mediterat i en pyramid.
Kajsa Ingemarsson har blivit väckt av flodhästar och mediterat i en pyramid. Foto: Anna-Lena Ahlström

Författaren blev väckt av betande flodhästar

Författaren Kajsa Ingemarsson, 47, har blivit väckt av flodhästar och mediterat mitt inne i Cheopspyramiden. Men hon glömmer aldrig sommarloven på en öde ö i Ålands skärgård.

Här är hennes...

...bästa söndag

- Efter en frukost med amerikanska pannkakor, lönnsirap och fruktsallad åker jag till min häst Thindra i ett stall på Ekerö utanför Stockholm. Hon är ett sexårigt halvblodssto. Vi tar en lång skogsritt. Sedan fikar jag med en god vän ute på stan någonstans där man kan äta kladdiga bakverk. Till middag blir det takeaway, för jag är trött på att laga mat. Sedan händer inte så mycket mer. Tv tittar jag nästan aldrig på. I stället blir det att läsa någonting innan jag släcker framåt elva.

...bästa författare

- Jag är inte mycket för idoler, men Åsa Larsson är en grymt bra författare.

...bästa inspiration

- Att lyssna inåt, på den egna inre rösten. Den inre rösten är vår koppling till universums samlade visdom. En rätt bra källa att ösa ur.

...bästa avkoppling

- Att vara i naturen. Jag rider ofta i skogen och så har vi har ett lantställe i Roslagen med naturen runt knuten. Vi har en stor björk på tomten med hängstol. I den kan jag sitta i timtal.

...bästa motion

- Jag rider minst fyra gånger i veckan och mockar, ryktar, kånkar prylar och pysslar. Det blir som ett tre timmars träningspass varje gång. Jag tror inte ens det finns en stol i stallet.

...bästa barndomsminne

- Somrarna. Jag var hela sommarloven på en ö i Ålands yttersta skärgård. Det fanns ingen elektricitet, inga färjeförbindelser, inga vägar och inga grannar. Det var bara jag och min familj på ön. Somrarna kändes oändliga.

...bästa plagg

- Klänning. Jag har många fina. Mitt stalliv främjar förstås inte klänningar, men jag passar på att ha dem när jag framträder på något sätt. Det är ett plagg som tar fram ens kvinnlighet. Jag letar gärna i second hand-butiker efter gamla klänningar, helst från 1950-60-talen. Jag har också några klänningar som en vän till mig designat och sytt bara till mig. Fantastiskt fina, skräddarsydda och helt unika.

...bästa resa

- Jag var på en safariresa till Botswana för sex år sedani Kalahariöknen och Okavangodeltat. Att bli väckt av att flodhästar betar utanför tältet, det minns man. I Botswana satsar myndigheterna på småskalig turism så man slipper ha 20 andra jeepar omkring sig. Min andra bästa resa gjorde jag i vintras till Egypten längs Nilen. Resan avslutades i Konungens kammare i Cheopspyramiden. Där finns ingenting förutom en stensarkofag. Det enda man möter är sig själv. Jag satt i beckmörker och mediterade där.

...bästa husdjur

- Vår katt Tassen. Hon är en helig birma. Vi köpte henne som liten, hon var en liten vit pälsboll med klarblåa ögon. Hon hoppar alltid upp i knät när man jobbar med datorn och hon sover i våra sängar. Min man var emot att skaffa katt. Nu somnar Tassen på hans bröst varje kväll.

KAJSA INGEMARSSON

Ålder: 47.

Gör: Författare.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Lasse Johansson, programledare för "Studio ett" i radions P1, samt två döttrar på 11 respektive 14 år.

Aktuell: Med boken "Den magiska gnistan - vägen till ett kreativt liv".