Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Författare har fått nog av nedfällda ryggstöd

Författaren Richard Moran fick definitivt nog av att få ryggstödet i knät på flyget.

Hans öppna brev om att nedfällda ryggstöd borde förbjudas har fått tusentals likes på Linkedin och Facebook.

Elisabet Axås

Richard Moran skriver böcker om organisationers effektivitet. När han flyger vill han jobba. Han gillar inte när passageraren framför fäller ner sitt ryggstöd så att laptopen inte får plats. Om detta skrev han ett långt inlägg på Linkedin, som även Flygtorget uppmärksammat.

Han berättar bland annat om hur två män började slåss när den främre fällde ner sitt ryggstöd. Båda arresterades när planet landade. En annan gång fick en kollega sin dator förstörd när ett ryggstöd tryckte till den.

"Svetsa fast knappen"

Vid ett tillfälle erbjöd Richard Moran passageraren framför en tjugodollarsedel för att inte fälla ner ryggstödet:

– Jag trodde han skulle säga ”Oroa dig inte, jag förstår, behåll tjugan”. I stället sa han okej. Jag gav honom tjugo dollar och han förblev upprätt. Det var värt det. Flygbolaget borde betala tillbaka till mig, skriver Moran på Linkedin.

Hans förslag är att flygbolagen gör som de gjort med de små askkopparna som förr fanns på armstöden: Svetsa fast en liten metallbit över knappen man fäller ner ryggstödet med så den inte går att använda.

"Låt folk betala"

"Ett annat alternativ är att låta folk betala extra för friheten att fälla sitt säte. Vi betalar för varje liten extra fördel. I stället för att behålla pengarna borde flygbolagen ge pengarna till människor som "förlorat" sitt utrymme", skriver han.

En tredje lösning skulle kunna vara att enbart resa med bolag som Ryanair, som bara har fasta stolar i många plan. Men Richard Moran flyger bara business eller första klass enligt Flygtorget.se.