<strong>Gröna bergssluttningar.</strong> Cooleybergen är en sällsamt storslagen miljö för ridturer.
1 av 11: <strong>Gröna bergssluttningar.</strong> Cooleybergen är en sällsamt storslagen miljö för ridturer. Foto: Ghan House
<strong>Mysiga hotell.</strong> Turistvänliga Carlingford har förmedlingar av hotellrum.
2 av 11: <strong>Mysiga hotell.</strong> Turistvänliga Carlingford har förmedlingar av hotellrum. Foto: Anders Pihl
<strong>Vackra vyer.</strong> Ghan House erbjuder härligt boende i sköna omgivningar.
3 av 11: <strong>Vackra vyer.</strong> Ghan House erbjuder härligt boende i sköna omgivningar.
<strong>Stenhus. </strong>Längs Carlingfords huvudgata finns medeltida hus i originalskick.
4 av 11: <strong>Stenhus. </strong>Längs Carlingfords huvudgata finns medeltida hus i originalskick. Foto: Anders Pihl
<strong>Pubhäng. </strong>I Carlingford är pubarna mötesplatser alla tider på dygnet.
5 av 11: <strong>Pubhäng. </strong>I Carlingford är pubarna mötesplatser alla tider på dygnet. Foto: Anders Pihl
<strong>Anrikt.</strong> Taaffe's från 1500-talet är bara en av många pubar med skön stämning.
6 av 11: <strong>Anrikt.</strong> Taaffe's från 1500-talet är bara en av många pubar med skön stämning. Foto: Anders Pihl
<strong>Gummiflotte.</strong> En lång rad av aktiviteter för alla åldrar.
7 av 11: <strong>Gummiflotte.</strong> En lång rad av aktiviteter för alla åldrar. Foto: Anders Pihl
<strong>Bad. </strong>Hamnpiren i Carlingford - ett populärt badställe.
8 av 11: <strong>Bad. </strong>Hamnpiren i Carlingford - ett populärt badställe. Foto: Anders Pihl
<strong>Mat. </strong>Carlingford-ostron - en delikatess.
9 av 11: <strong>Mat. </strong>Carlingford-ostron - en delikatess. Foto: Anders Pihl
<strong>Golfbanor. </strong>Greenore Golf Club med 18 fina banor.
10 av 11: <strong>Golfbanor. </strong>Greenore Golf Club med 18 fina banor.
<strong>Ett måste. </strong>Guinness är kultur i Carlingford.
11 av 11: <strong>Ett måste. </strong>Guinness är kultur i Carlingford. Foto: Anders Pihl

Följ med längs Irlands fina och okända kust

På Cooley-halvön hittar du det bästa av Irland. Här kan du äta berömda ostron, bo utmärkt i medeltida staden Carlingford, spela golf och vandra i andlöst vacker natur i en trakt pepprad med intressant historia.

Den lummigt gröna bergssluttningen lutar uppåt och jag har slagit vad om att inte vända mig om förrän uppe på krönet. Jag förlorar vadet halvvägs. Jag är bara tvungen att se efter hur det ser ut bakom mig.

Och nog räcker vyn för att påverka den mest hårdhjärtade. I sin stilla vatten­spegel fångar den slingrande fjorden Carlingford­ Lough upp både de mjukt rundade Mourne-bergen och den blå himlen i ett av Irlands finaste landskap.

De flesta som vill uppleva storslagen natur­ på Irland tänker förmodligen på västra­ kusten med Galway, Connemara och liknande platser. Närmare Dublin och inte alls lika välkänd hittar man Cooley-halvön, precis vid gränsen till Nordirland.

Byggnader från tidig medeltid

Cooleyhalvön är ett mindre besökt Irland­ bland utlänningar. Men inte bland irländarna själva. Med bara en timmes bilväg från såväl Dublin som Belfast har halvöns huvudort Carlingford blivit ett mycket omtyckt weekend­resmål.

- På sommarhelger kan det vara svårt att få övernattning i Carlingford. Då är det bättre att göra Dublin och komma till Carlingford­ i veckan, säger­ Frances Taylor på Cooley Peninsula Tourism.­

Den historiska staden Carlingford fick sitt namn av invaderande vikingar. Hela staden följer den ursprungliga medeltida stadsplaneringen och har många små gränder, torg och prång. Det finns flera byggnader i helt opåverkat skick från tidig­ medeltid och rester av den gamla stadsmuren. Intill vattnet ligger ruinerna av King John's Castle. Denna riddarborg byggdes i slutet av 1100-talet av normanden Hugh de Lacy. Att den kallas King John's Castle beror mest på att den legendomspunne kungen övernattade här år 1210.

Stort utbud av resturanger

Jag kommer just ut från borgen då jag möter­ irländska familjen McMillan i hamnen.­ De har paddlat kanot vid hamnpiren. I morgon ska de vandra uppe i bergen,­ berättar pappan John McMillan.

Cooleyhalvön är en plats för lugna aktiviteter.­ Förutsättningarna till vandring­ är excellenta, med hela tio leder att välja på. Uppe i Cooley-bergen passerar lederna­ flera forntidslämningar, bland annat­ den mystiska Long Woman Grave.

Carlingford har även en fin 18-hålsbana på Greenore Golf Club och möjligheter till ridutflykter, även om många besökare nöjer sig med att bada, kring hamnpirarna eller stränderna som kantar fjorden.

Många helgfirare förgyller­ gärna sin vistelse­ med god mat, vilket skapat en restaurangscen långt utöver­ den vanliga i ett samhälle av Carlingfords­ storlek.

Här finns en rad ypperliga gastropubar­ och utmärkta restauranger som komponerar­ sina menyer utifrån lokala råvaror. Inte minst är Carlingford berömt för sina ostron, som varieras på många sätt, exempelvis­ inbakade, medelhavskryddade eller naturella med lite citron.

Levande publiv

Ostron från Carlingford är välkända­ inte bara på Irland. Ambitiösa restauranger­ och delikatessbutiker i London­ brukar berömma sig av att kunna erbjuda­ äkta Carlingford-ostron.

Vi märker snart att man äter även bra vardagsmat på pubarna i Carlingford. På O`Hares pub bjuds vi på en härligt god och fyllig "something"-soppa, en lokal anrättning­ som görs med de grönsaker man har hemma och som serveras med rågbröd och en stinn, svart Guinness.

God mat, historia, vacker natur och aktiviteter.­ Det kanske räcker så. För ett litet­ ställe som Carlingford med sina 11 000 invånare måste väl vara helt dött på kvällarna? Nej, tvärtom faktiskt.

När vi går ut på kvällen tror vi inte våra ögon. På de många pubarna stimmar människor i alla åldrar. Stämningen är så där hjärtlig som den nästan bara kan vara i en irländsk småstad. Martha och Kenneth O`Grendhan, ett par i 70-årsåldern som flyttade till Carlingford för tio år sedan,­ tar en paus i dansandet och säger:

- Vi går ut flera dagar i veckan. Det är ett bra sätt att hålla sig ung.

Storslagen miljö för ridturer

Cooleyhalvön är en tillflyktsort inte bara för semesterfirare. Här möts man också av historier om Irlands sista kvarvarande Leprechauns, pysslingar, som en del tror lever under jorden på halvöns sluttningar.

För några år sedan hittade pub-ägaren­ PJ O´Hare en liten pyssling-dräkt och små benrester uppe i bergen­ ovanför Carlingford. Dräkten är utställd i hans pub.

Kevin J Woods skrev en bok om traktens Leprechauns, som han påstår sig ha mött och talat till. Utanför sitt guest house har han desutom byggt en kopia av den underjordiska grotta i bergen­ där pysslingarna sägs bo. Kevin är en skådespelartalang­ av rang och kan trollbinda både stora och små lyssnare. Den största bedriften gjorde nog ändå de lokala myndigheterna som lyckades­ genomdriva tillkomsten av EU-certifierade skyltar som skyddar traktens­ "utrotningshotade växter, djur och Leprechauns"­ enligt European Unions Habitat Directive.

Oavsett om man tror på Leprechauns eller­ inte, finns något­ magiskt över Carlingford.­ När vi går hem från puben­ ser jag fullmånen­ klättra i samma bana som Slieve Foy-bergets profil och sakta uppför sluttningen. Trollbindande, som så mycket annat av underskattade Cooley Peninsula. Gröna bergssluttningar. Cooleybergen är en sällsamt storslagen miljö för ridturer.

CARLINGFORD & COOLEY-HALVÖN

RESA DIT: Air Lingus och SAS flyger från Stockholm från ca 1 150 kr t/r. Från Köpenhamn är det ett par hundralappar billigare. Hyrbil från Dublin kostar från 540 kr per dag. Det tar en timme att köra till Carlingford. Direktbuss Dublin-Carlingford kostar ca 170 kr t/r med Bus Éireann. Även bra tågförbindelser finns.
BÄSTA TIDEN: Badsäsongen varar från juni till augusti. Bra tid för vandring är även april-maj samt september-oktober.
VALUTA: Euro.
PRISNIVÅ: Enklare lunchrätt 60-100 kr, två rättersmiddag med vin ca 220 kr, öl 14-32 kr. Dubbelrum på trestjärnigt hotell under högsäsong ca 650 kr.
BO: Ghan House, Carlingford. Prisbelönt topphotell i ett gregorianskt stenhus. ghanhouse.com. Beaufort House, Ghan Road, Carlingford. Fyrstjärnigt guesthouse med härliga vyer. beauforthouse.net. Carlingford­ House, Dundalk Street, Carlingford.­ Ett lyxigt guest house som osar av mysighet. carlingfordhouse.com
ÄTA: Kingfisher Bistro, Darcy McGee Court, Dundalk Street, Carlingford. Bra ställe för hummer. kingfisherbistro.com
The Oystercather Bistro, Market Square, Carlingford. Underbara ostron i flera läckra varianter. theoystercatcher.ie
PJ O´Hare´s, Tholsel Street, Carlingford. Utnämnd till bästa gastropub i regionen Louth. pjoharescarlingford.com.
SE: Boyne Valley med sin rika historia, världsarven Giants Causeway (berömda stenformationer) och Newgrange (jättelik forntidsgrav) samt den mäktiga "Braveheart"-riddarborgen Trim Castle.
GÖRA: Vandra eller rid häst i Cooley Mountains eller i mer utmanande Mourns mountains. Bada, paddla kanot, cykla, fiska, vindsurfa eller segla. Spela golf på Greenore Golf Club.

BRA ATT VETA: Hemsida med bra information:­ carlingford.ie.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande