Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Kabinpersonalens bästa tips inför flygresan

Neil Jackson är en erfaren brittisk steward som skrivit en bok om kabinpersonalens hemligheter; "Welcome Aboard: Cabin Crew Secrets". I en intervju med Daily Mail avslöjar han sina och kollegernas bästa knep för en lyckad flygresa.

1. Lägg en namnlapp inuti resväskan

När du packar väskan inför resan så lägg en lapp i den där du skrivit ditt namn, din adress och ditt telefonnummer. Det kan rädda situationen om namnlappen du fäst på utsidan av väskan skulle falla av (vilket inte är helt ovanligt). 

Foto: Shutterstock

2. Kopiera ditt pass – flera gånger om

Fotokopiera ditt pass och lägg en kopia i ditt handbagage. Ge dessutom en kopia till din resepartner och lämna en till någon du litar på hemma. Det låter överdrivet men flygpersonal har en kopia av passet i telefonen också. Och mejla bilden till dig själv för extra gardering.

3. Försäkra dig om försäkringsbolaget

Reseförsäkringar är inte mycket värda om ingen vet hos vilket bolag du är försäkrad. Tala om för ditt resesällskap (och någon där hemma) vart de ska ringa om det värsta inträffar.

4. Flyg aldrig i shorts

Flyg aldrig i shorts – man vet aldrig var planet kan komma att landa. Nyligen drabbades ett plan på väg från Zürich till Los Angeles (där det var soligt och 21 plusgrader) av tekniska problem och tvingades att landa på Grönland. Där fick passagerarna vänta i tolv timmar. Vädret? Snöfall och 21 minusgrader.

Foto: Shutterstock

5. Flyg aldrig i flippflopp 

Flyg inte i flippflopp heller. Nödutrymningar av plan är extremt sällsynta men uppstår en nödsituation är personalen tränad att få ut alla passagerare på 90 sekunder. I en sådan situation vill du ha vettiga skor.  

LÄS MER: Packa smart – tipsen som underlättar flygresan

6. Ha alltid laddaren i handbagaget

Lägg din telefonladdare (och strömadepter) i handbagaget. Flygpersonal vet att plan ofta blir försenade eller omdirigerade och vill inte riskera att stå med urladdat telefon i främmande land. Likaså har de i ryggraden att stänga av roaming på mobilen så fort planet når utanför EU.

7. Packa rena underkläder i handbagaget

Ha en uppsättning rena underkläder i handbagaget. Det tar ingen stor plats men om din resväska försvinner eller bli försenad så hjälper det dig att hålla dig någorlunda fräsch tills butikerna öppnar.  

8. Undvik onödiga pillerproblem i tullen

Om du reser med mediciner så ha dem i originalförpackningen och ta allra helst med ditt recept också för att inte riskera krångel i tullen. Om du reser med en samling svåridentifierade piller kan du få det väldigt jobbigt vid en kontroll. 

9. Lägg en sko i hotellrummets kassaskåp

Använder du kassaskåpet på ditt hotellrum så lägg en av dina skor i det också. När du sedan ska packa för avresa kommer du att leta efter den saknade skon – vilket garanterar att du aldrig glömmer dina värdesaker kvar i kassaskåpet. 

LÄS MER: Se flygvärdinnornas hemliga rum ombord