ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 25 nov 2004 13.06

Flygresor kan vara farliga för spädbarn

En utlandsresa med ett litet barn både stärker och prövar familjebanden.

En utlandsresa med ett litet barn både stärker och prövar familjebanden.

En utlandsresa med ett litet barn både stärker och prövar familjebanden. Intensiv sol, magsjukdomar, främmande virus och bakterier är några av farorna som hotar idyllen. Flygresan kan vara en annan.
I medicintidskriften British Medical Journal förekom för en tid sedan en debatt om den eventuellt ökade risken för plötslig spädbarnsdöd i samband med spädbarns flygresor. - Det här är inte utrett ordentligt, och man ska komma ihåg att det är massor med barn som är ute och flyger hela tiden, så om det finns en ökad risk är den säkert jätteliten. Men jag blev ändå tagen av resultaten som kommit fram, säger överläkare Margareta Blennow från Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm under ett symposium på Läkarstämman.

Mindre syre i kabinen

På marken är syrehalten i luften alltid 21 procent men i en flygkabin är den lägre, 15 procent enligt Blennow. Riktigt små barn och känsliga barn kan få problem, i synnerhet om de tidigare haft luftvägsbesvär. En vuxen person börjar automatiskt att andas snabbare när syrehalten är låg men spädbarn gör tvärt om. - De minskar sin andningsfrekvens i stället, säger Blennow. Brittiska läkare rekommenderar därför att friska barn som är yngre än en vecka inte ska flyga överhuvudtaget. Prematura barn som fötts för tidigt ska inte flyga innan de är sex månader räknat från det datum då de skulle ha fötts. I Sverige finns inga officiella rekommendationer, men Blennow hänvisar till Karolinska Universitetssjukhuset som säger att barn under sex månader inte bör utsättas för långflygningar och att barn som vårdats på sjukhus för luftvägsbesvär bör kontrolleras av läkare innan de sätts i en flygplansstol.

Rykande het

Väl framme vid resmålet är det viktigt att föräldrarna tänker på att hålla barnets händer rena, allt för att undvika främst diarrésjukdomar. Ett barn som drabbas är sjukt betydligt längre tid än en vuxen, och blir lättare uttorkat. Salmonella, campylobakter och shigella är några av de bakterier som kan lura i de läckraste anrättningar. - Välj matställen med många gäster så minskar risken att maten har legat länge ute i köket. Och maten ska vara rykande het när den serveras, säger Marianne Jertborn från infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I övrigt bör föräldrarna hindra barnet från att stoppa saker och fingrar i munnen och allt dricksvatten ska köpas på flaska, är Jertborns råd. Läkarna vid symposiet var annars helt överens om att det är roligt för barn att resa, även om de kanske inte uppskattar eller ens minns samma saker som de vuxna. - Men riktigt små barn tycker förstås att det är lika trevligt att bada hemma i badkaret som i Indiska Oceanen, avrundade Lars Lindquist, infektionsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

ELISABETH MONTGOMERY