1 av 4: Flygplanet gick sönder – här är kaoset på flygplatsen
Jessica Udén från Eskilstuna, fast i Palma med sönerna Wilmer, åtta och Charlie, 12.
2 av 4: Jessica Udén från Eskilstuna, fast i Palma med sönerna Wilmer, åtta och Charlie, 12. Foto: Jessica Udén / Privat
Expressen söker Ving.
3 av 4: Expressen söker Ving. Foto: MAURITZ ANTIN / EPA
Trötta passagerare blev 17 timmar sena från Arlanda till Mallorca under gårdagen.
4 av 4: Trötta passagerare blev 17 timmar sena från Arlanda till Mallorca under gårdagen. Foto: Läsarbild

Svenskarna på väg hem från Mallorca - efter att ha väntat i ett dygn

I ett dygn har cirka 400 svenska turister väntat på att få flyga hem från Mallorca. Under söndagskvällen meddelade Vings pressjour att första flygplanet var på väg hem. 

– Vi har fått klartecken att allt är löst, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson. 

I ett dygn har hundratals svenskar väntat på att få resa hem från Palma de Mallorca. Men nu kommer glädjande besked. Klockan 23 svensk tid, avgår det första planet enligt Vings pressjour. 

– Vi har fått klartecken att allt är löst. Planen är att de ska komma i väg klockan 23 svensk tid, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson under söndagskvällen. 

Han säger att allt ska vara under kontroll, och att han inte fått in någon information som säger något annat. 

– Passagerarna ska komma i väg på den tid som de fått, säger Fredrik Henriksson. 

Ett tekniskt fel gjorde planet 17 timmar försenat från Arlanda till ner till Mallorca – och sedan kom nästa problem.

Efter att alla passagerare boardat upptäcktes det att en dörr inte gick att stänga, och de kunde därmed inte lyfta.

Passagerare vittnar om upprorsstämning, barn som gråter och ”fruktansvärd värme” på flygplanet, som på grund av dörrfelet inte heller kunde sätta på luftkonditioneringen.

– Det är obehaglig stämning ombord, säger passageraren Jessica Udén som är på väg hem till Eskilstuna med sönerna Charlie och Wilmer.

”Vi fick en mugg vatten på planet, inget mer”

Efter flera timmar på planet utan luftkonditionering har de drygt 400 passagerarna fått gå av planet.

Resenärerna, som skulle ha lyft klockan 12.30 i går, vet fortfarande inte när de kommer i väg och är mycket kritiska till hur Ving har hanterat kaoset.

– Vi har inte fått veta något mera, de ska samla alla 400 utanför flygplatsen innan vi får information, berättar Elin Kollmann, 32, från Västerås, efter att de fått kliva av planet.

– Senast vi fick prata med någon från Ving var klockan 02 i natt. De var inte ens med till gaten, utan de mötte oss på terminalen. Då fick vi en matkupong på 10 euro, säger hon.

Det var också den sista maten de erbjöds av Ving.

– Vi fick en liten mugg med vatten på planet, men inget mer, säger Elin Kollman till Expressen vid 09.15 på morgonen. 

Enligt Ving och Thomas Cook Northern Europes kommunikationschef Fredrik Henriksson ska de svenska turisterna nu bussas tillbaka till hotell i Palma.

Ving vet inte när passagerarna kan komma i väg till Arlanda säger Fredrik Henriksson.

Lång väntan: ”Dåligt med information från Ving”

De 400 svenska turisterna anlände till Palma de Mallorcas flygplats vid 10-tiden i går morse.

De skulle ha lyft från Mallorca klockan 12.30, men då planet var kraftigt försenat från Arlanda fick de besked om att vänta.

Först under eftermiddagen fick de en ny avgångstid, klockan 03, och bussades till närliggande hotell för mat och dryck.

De återvände till Palma de Mallorcas flygplats i natt, och fick då veta att avgångstiden försenats ytterligare till 05.40.

Efter att boardingen avslutats fick de fortsatt vänta i ovisshet – och vid klockan 08.30 vet de ännu inte när de kan komma i väg.

Resenärer som talat med Expressen är mycket kritiska till hur Ving har hanterat kaoset, och säger att de under natten och morgonen fått lite eller ingen information.

– Senast vi fick prata med någon från Ving var klockan 02 i natt. De var inte ens med till gaten, utan de mötte oss på terminalen, säger Elin Kollmann, 32, från Västerås.

– Vi fick inga rum (på hotell under väntan reds. anm.), så folk har sovit på solsängar och i lobbyn, säger Elin Kollmann.

17 timmar försenat ner till Mallorca

Planet från Vings moderbolag Thomas Cook, orsakade stora problem även på väg ner till Mallorca från Sverige.

Farkosten med 395 passagerare skulle ha lyft från Arlanda klockan 07.30 på lördagsmorgonen – men kom i väg först efter midnatt.

Gunilla Grönvall är en av de som drabbades.

– Vi har suttit här sen 05 imorse och börjat ruttna lite kan man säga. Vi har vandrat som en skock får mellan fyra gater, sa hon till Expressen i går innan avgång.

Flighten landade på Mallorca vid 04.20 på söndagsmorgonen, och kritiken mot Ving har varit hård även bland dessa resenärer.

Efter 17 timmars väntan valde till slut ett flertal att boka av sin resa och återvände hem från Arlanda under lördagskvällen.

De som talat med Expressen säger att informationen från Ving har varit både felaktig och bristfällig allteftersom situationen förvärrades under dagen och kvällen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande