Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 feb 2018 15:27

Flygbolagens nya avgift granskas – är förvirrande

35 procent av Ryanairs passagerare uppger att de känner sig förvirrade kring vad som gäller om avgifter relaterade till sittplats.

35 procent av Ryanairs passagerare uppger att de känner sig förvirrade kring vad som gäller om avgifter relaterade till sittplats.

1/2

Foto: JESSICA OYANAGI/BOEING

Emirates har också skapat förvirring bland sina kunder.

Emirates har också skapat förvirring bland sina kunder.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Länge var det självklart att sällskap som flyger tillsammans också får sitta tillsammans.

Men sedan många flygbolag börjat ta betalt för detta är förvirringen stor.

Nu drar en brittisk myndighet i gång en stor undersökning i ärendet.

Enligt den brittiska luftfartsorganisationen CAA (Civil Aviation Authority) kostar nypåfundet till avgift brittiska resenärer över motsvarande fyra miljarder kronor om året, skriver bloomberg.com.

CAA:s uppgift är att skydda konsumentintressen inom flyget och organisationen vill med sin nya undersökning klarlägga de olika flygbolagens metoder för att fördela sittplatser på flygningar och om metoderna kan anses rättvisa och prissättningen tydlig och transparent.

LÄS MER: 13 dyra misstag du gör när du bokar resan

Många klagomål från resenärer 

De många klagomålen från resenärer antyder nämligen att reglerna är oklara och förvirrande och priserna skiftande och svåra att jämföra. 

– Reglerna är oklara och förvirrande och våra undersökningar visar att en del kunder betalar för att få sitta tillsammans när de i själva verket inte behöver betala för det, säger Andrew Haines, chef för CAA.

LÄS MER: Norwegian inför ny avgift i ekonomiklass

Dålig information om avgiften

Informationen är också dålig: det är inte ovanligt att flygbolagen informerar om avgiften först efter att resan bokats och en del av de tillfångade uppger att de inte fått någon information om avgiften alls.

Nästan hälften uppgav dock att de fått flyga tillsammans utan att behöva betala någon extra avgift.

Men förhållningssättet till avgiften skiftar från flygbolag till flygbolag. 

CAA har låtit göra en undersökning när det gäller flygresenärer som inte betalt extra för att sitta tillsammans och som till följd inte heller fått sitta ihop.

"Värst" var Ryanair där 35 procent drabbades. Sedan följer Emirates (22 procent) och Virgin Atlantic (18). British Airways hamnade på 15 procent.

ELISABETH MONTGOMERY