Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ett av stoppen på resan – Mount Everest.
Ett av stoppen på resan – Mount Everest.
Ett av stoppen på resan – Mount Everest.
Ett av stoppen på resan – Mount Everest. Foto: Abercrombie & Kent Pressbild

Unika lyxresan som kostar 1,7 miljoner – per person

Vill du se legendariska Taj Mahal och Petra, delta i en japansk teceremoni och en siciliansk bröllopsfest, landa med helikopter nära Mount Everests basläger och tillbringa en natt under stjärnorna i öknen i Abu Dhabi – allt på samma resa? Jo, det går faktiskt – i alla fall om du har en mycket tjock plånbok.

Det amerikanska lyxreseföretaget Abercrombie & Kent är kända för sina spektakulära resor, men frågan är om inte denna tar priset. ”Cultural Treasures: Around the World by Private Jet 2023” pågår under 24 dagar, mellan den 6 och 29 maj 2023, och gör uppehåll i nio länder. Efter starten i Seattle i USA kommer resenärerna i tur och ordning att få besöka Japan, Nepal, Bhutan, Indien, Uzbekistan, Förenade Arabemiraten, Jordanien och slutligen italienska Sicilien innan det är dags att vända hem igen.

Taj Mahal är ett av besöksmålen på listan. Foto: JUSTIN WEILER / Abercrombie & Kent

Hela resan görs med Abercrombie & Kents eget jetplan – en ombyggd Boeing 757-200 som man har chartrat från Icelandair. Men medan planet i vanliga fall har 183 säten i 34 rader har Abercrombie & Kents version bara 48 säten i 12 rader, givetvis enbart första klass, vilket gör att man varje passagerare har extremt gott om utrymme. Varje säte har dessutom en inbyggd massagefunktion, vilket ju kan vara trevligt under långa flygresor.

Och nivån på resan sätts direkt. Vid ombordstigning får varje passagerare en chokladdoppad jordgubbe, en macaron och ett glas Dom Perignon 2012. 

Flygresan sker i ett specialdesignat plan som är målat med arrangörens logga. Foto: JUSTIN WEILER / Abercrombie & Kent

Tjock bäddmadrass och fräscha blommor

När det är dags att sova kommer någon av de nio flygvärdinnorna att förvandla din plats till en helt platt säng, som är över 190 centimeter lång när den är helt utfälld. Du kommer också att få en tjock bäddmadrass, ett plyschtäcke och en dunkudde för att göra sömnen så skön som möjligt.

Det finns fyra toaletter ombord, och om de upplever vanliga flygplanstoaletter som lite sunkiga kommer du uppskatta detaljer som fräscha blommor som hänger från speglarna, skönhetsprodukter från L'Occitane och frottéhanddukar för att torka händerna.

Gott om benutrymme för de 48 passagerarna. Foto: OCTANE RICH MEDIA /.Abercrombie & Kent Pressbild

Välj hur du vill ha biffen tillagad

Att maten ombord är högklassig behöver knappast nämnas – varje sträcka har en egen trerätters meny med flera val. Vill du ha din biff medium rare eller välstekt är det bara att säga till. Givetvis finns en omfattande vin- och drinklista samt en espressomaskin ombord.

Och sedan är det förstås själva programmet för resan: teceremoni och geishauppvisning i Kyoto, helikopterlandning nära Everest Base Camp och besök i kloster i Nepal, flottfärd i Bhutan, soluppgång vid Taj Mahal, upptäck Sidenvägen i Uzbekistan, besök Framtidsmuseet i Abu Dhabi och den antika staden Petra i Jordanien samt kör en Alfa Romeo på Sicilien – för att bara nämna några saker. 

Låter som en dröm, eller hur? Men så var det det här med priset. 154 000 dollar per person, eller nästan 1 740 000 kronor i dagens penningvärde, begränsar nog möjligheterna för de flesta att boka resan. Men drömma kostar ju inget.

Everest Base Camp i Nepal. Foto: Abercrombie & Kent Pressbild

LÄS MER: Nu kan du fira din bröllopsfest i Antarktis
LÄS MER: Här är världens största kryssningsfartyg
LÄS MER: Rekord i lyxkryssning: jorden runt på 274 dagar