1 av 11: Flyttar till ny byggnad och blir dubbelt så stor
Arlandas nya vip-service ligger i en anonym betongbyggnad vid Terminal 2.
2 av 11: Arlandas nya vip-service ligger i en anonym betongbyggnad vid Terminal 2. Foto: HELENA LUNDBERG
Först innanför ytterdörren skvallrar en röd matta om att något speciellt händer där.
3 av 11: Först innanför ytterdörren skvallrar en röd matta om att något speciellt händer där. Foto: HELENA LUNDBERG
Även korridorerna utanför de nio gästrummen är avskalade och enkla.
4 av 11: Även korridorerna utanför de nio gästrummen är avskalade och enkla. Foto: HELENA LUNDBERG
Kungliga rummet är till för kungafamiljens medlemmar. Här finns två soffor...
5 av 11: Kungliga rummet är till för kungafamiljens medlemmar. Här finns två soffor... Foto: HELENA LUNDBERG
...ett långbord med plats för åtta personer...
6 av 11: ...ett långbord med plats för åtta personer... Foto: HELENA LUNDBERG
...badrum med dusch och produkter från Kerstin Florian...
7 av 11: ...badrum med dusch och produkter från Kerstin Florian... Foto: HELENA LUNDBERG
...och ett skötbord med en fågelmobil för de minsta prinsarna och prinsessorna.
8 av 11: ...och ett skötbord med en fågelmobil för de minsta prinsarna och prinsessorna. Foto: HELENA LUNDBERG
Alla fönster är belägna i eller nära taket och skyddar gästerna från insyn.
9 av 11: Alla fönster är belägna i eller nära taket och skyddar gästerna från insyn. Foto: HELENA LUNDBERG
För den som önskar mat går det att beställa från Pontus in the air, till en extra kostnad.
10 av 11: För den som önskar mat går det att beställa från Pontus in the air, till en extra kostnad. Foto: HELENA LUNDBERG
När det är dags för avfärd skjutsas vipgästerna till flygplanet i en BMW eller Mercedes.
11 av 11: När det är dags för avfärd skjutsas vipgästerna till flygplanet i en BMW eller Mercedes. Foto: HELENA LUNDBERG

Tjuvkika på Arlandas nya vip-service

På onsdag slår Stockholm Arlanda Airport upp portarna till sin nya vip-service. 

I en anonym byggnad utanför flygplatsterminalerna kan kungafamiljen, kändisar och alla andra som är villiga att betala njuta av en privat och stressfri avfärd.

– Det kungliga rummet är ofta uppbokat, säger Susanne Strand, chef för vip-servicen. 

Allt om Resor har tjuvkikat i lokalerna.

Från utsidan ser lokalen inte mycket ut för världen. Den beskrivs enklast som en bunker i betong, med en anonym ingång bakom en grind. Men det är här, i en byggnad intill Terminal 2, som kungafamiljen, ambassadörer och många kändisar kommer att checka in framöver när de reser till eller från Stockholm Arlanda. 

Arlandas vip-service har funnits sedan 80-talet. De senare åren har intresset ökat och numera använder sig runt 15 000 resenärer om året av tjänsten. För att möta den ökade efterfrågan flyttar man från den nuvarande lokalen vid Terminal 5 till en 2 000 kvadratmeter stor byggnad på andra sidan av flygplatsen – dubbelt så stor som den tidigare. 

– Vipen är en del av det omfattande utvecklingsprogram för Arlanda som kommer att pågå fram till 2025. Tanken är att den ska vara en fantastisk start på resan för de som väljer att använda den, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör. 

Innanför de här betongväggarna tillbringar bland annat kungafamiljen sin tid innan avresa. Foto: FELIX GERLACH/TENGBOM

Ny vip-lounge på Arlanda

Ingången påminner om en speak easy-bar – den är svår att hitta om man inte vet var man ska. Inte förrän man passerat den första ytterdörren märks det att det här är en byggnad utöver det vanliga. Här, innanför den låsta dörren, ligger en röd matta utrullad som leder till ytterligare en låst dörr. Vipgästerna hämtas redan vid grinden av en koordinator och ledsagas genom dörrarna till en liten säkerhetskontroll. Som vip behöver man inte köa, checka in eller släpa på bagage själv, men säkerheten är densamma som ute i terminalerna. 

LÄS MER: 7 hemliga prylar på flygplan – som få vet om 

Eftersom huset ska vara diskret och skyddat från insyn är alla fönster belägna i eller nära taket. En utmaning – men också en unik möjlighet, enligt Mark Humphreys på Tengbom arkitekter. 

– Husets design är inspirerad av svensk kultur och landskap. Det är ett hårt och skyddande betongskal som vi har mjukat upp med trä och läder på insidan, säger han.

Gästrummen är inspirerade av en trästuga, berättar Mark Humphreys på Tengbom arkitekter. Foto: SÖREN ANDERSSON/SWEDAVIA

Alla nio gästrum har väggar av trä och möbler från Norden. De privata badrummen med dusch, som finns i alla gästrum, är avskalade med ett enda material på väggar och golv för att hålla ihop med resten av huset. 

– Det ska associeras med avkoppling, reflektion och svensk lyx, säger Mark Humphreys. 

Champagne, alkoholfria drycker, snacks och frukt ingår i servicen. För den som vill äta mer finns mat från Pontus in the air att beställa till extra kostnad. 

Fakta: Vip-serive på Stockholm Arlanda

Pris: 3 650 kronor för en passagerare. 950 kronor per tillkommande passagerare. Barn 2–12 år: 500 kronor. Alla priser är exklusive moms.

Öppettider: Alla dagar klockan 07–22. Vill du använda vip-servicen utanför öppettiderna tillkommer ett tillägg på 1 900 kronor. 

Bagage, resedokument och incheckning tas om hand av en koordinator. 

Vip-entrén har en separat säkerhetskontroll.

Alkoholfria drycker, champagne, öl, vin, kaffe, te, frukt och snacks samt wifi ingår i priset. Mat från Pontus kan beställas som tillval. 

Vip-servicen kan användas för såväl avresa som ankomst. 

Byggnaden har nio gästrum i olika storlekar, samt en större yta för upp till 80 personer som kan användas av exempelvis idrottslag.

Vip-rum för kungafamiljen 

Även om hela byggnaden bara är till för vipgäster så finns det en avdelning – och framför allt ett rum – som är lite mer vip än de andra. De nio gästrummen är uppdelade på två avdelningar och kallas internt för vip och cip. 

Cip har fem av rummen och är till för kommersiella gäster. Vip har fyra rum och är framför allt till för kungafamiljen, hovets gäster och utrikesdepartementet. 

Det är i vip-avdelningen som det mest speciella rummet finns: Kungavipen, rummet som är reserverat för kungafamiljens alla medlemmar. Rummet har två ingångar och här finns två soffor, ett långbord, tv, tidningar och produkter från Kerstin Florian i badrummet. 

LÄS MER: Slipp stressen – fira jul på en svensk herrgård 

Det kungliga rummet är ofta bokat med tanke på hur stor familjen blivit de senaste åren men Susanne Strand, chef för vip-servicen, berättar att även andra gäster kan ha turen att bli inbokade i det rummet om det står ledigt. 

– Det är en del av vad som är så kul här, att det är en härlig mix av unga och äldre, kungligheter, ambassadörer, brudpar, affärsmän och -kvinnor, djs, bloggare och idrottslag. Och alla får samma service, säger Susanne Strand. 

Peder Grunditz, flygplatsdirektör Arlanda, Susanne Strand, chef vip-service och Mark Humphreys, Tengbom arkitekter. Foto: SÖREN ANDERSSON/SWEDAVIA

Åker bil till flygplanet

När det är dags för avresa får gästerna önska om de vill vara bland de första eller sista att stiga på planet. Sedan skjutsas de hela vägen fram i en BMW eller Mercedes med tonade rutor. Allt för att kunna vara så diskret och privat som möjligt. 

Detsamma gäller förstås personalen. Men ett minne kan Susanne Strand bjuda på.

– När vi viger brudpar brukar någon ur personalen hoppa in som vittne. Vid ett tillfälle ropade en koordinator att nu är det dags att vittna. En gäst, som är en känd skådespelare, hör detta och bestämmer sig för att kliva in. Brudgummen kände igen honom direkt, men bruden såg inte vem det var förrän vigseln var över och hon vände sig om. Det blev ett fantastiskt minne för livet för henne när hon väl insåg vem som hade varit deras vittne. 

Vem var skådespelaren? 

Susanne Strand ler finurligt och tänker en stund. 

– Det var en äldre Skarsgård. 

LÄS MER: 9 saker du inte visste om din flygresa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande