Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sov aldrig på dagen i den nya tidszonen, då blir du aldrig av med din jetlag.
Sov aldrig på dagen i den nya tidszonen, då blir du aldrig av med din jetlag.
Sov aldrig på dagen i den nya tidszonen, då blir du aldrig av med din jetlag.
Vatten, vatten, vatten när du är uppe i luften.
Vatten, vatten, vatten när du är uppe i luften.
Vatten, vatten, vatten när du är uppe i luften.
1 AV 3
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Sov aldrig på dagen i den nya tidszonen, då blir du aldrig av med din jetlag.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Vatten, vatten, vatten när du är uppe i luften.
Foto: SHUTTERSTOCK

Så undviker du jetlag – 8 enkla tips som hjälper

Jetlag uppstår när dygnsrytmen blir störd, mest känt är när du flyger till andra tidszoner. Symptomen som följer är ingen rolig start på semestern. Men det finns många bra sätt att undvika jetlag. Vi listar 8 tips.

Symptom på jetlag kan vara allt från trötthet och illamående, orolig mage, huvudvärk till dåligt humör och sömnsvårigheter. Ingen bra start på semestern med andra ord. Tyvärr går det inte att bota jetlag när man väl är där, men man kan absolut lindra symptomen. Det bästa sättet är att utsätta dig för det naturliga ljuset så fort du har landat. Undvik att dra för gardinerna på hotellrummet till exempel, oberoende av vilken tid på dygnet det är. Och vad du än gör, sov inte på dagen (i den nya tidszonen), då går det aldrig över. Men framför allt kan man försöka motverka jetlag. Det gör du bäst med följande tips.

Så slipper du jetlag

1. Tänk till redan när du bokar

Ska du resa västerut, se till så att du bokar en biljett som gör att du landar på kvällen. Efter en lång resdag kan du då sova gott och vakna utvilad nästa dag. Flyger du österut kan det vara lite trixigare eftersom du reser mot tiden. I värsta fall landar du samma tid som du lyfte. Har du lätt att sova på planet ska du se till så att du bokar en biljett som landar på morgonen. Du vaknar utvilad och har helt och hållet hoppat över jetlag. Har du däremot svårt att sova under flygningen ska du välja en flight som landar på kvällen. Summa summarum: Sov västerut – var vaken österut.

2. Förbered dig mentalt

Är du en person med strikta mat- och sovrutiner har du (tyvärr) lättare att drabbas av jetlag. Är du däremot flexibel har du faktiskt en fördel. Men för alla gäller att förbereda sig mentalt inför tidsomställningen som väntar. Vårt psyke är kraftfullt och det går att påverka kroppen både negativt och positivt bara genom tanken. Den som förbereder sig mentalt på att byta tidszon, minskar också risken för att råka ut för jetlag. 

3. Var utvilad 

Att ha olika taktiker om att inte sova innan flyget så du lättare kan somna på planet är vanligt. Men enligt experter är det bättre om du har sovit så bra som möjligt innan du ska resa, då är kroppen bättre rustad för att tackla tidsomställningen.

4. Rör på dig

Långflygning lockar till flera timmar av stillasittande. Det finns ju inte så mycket mer att göra. Men får du i gång blodcirkulationen får du kroppen att må bättre och risken för jetlag minskar. Tänk på ditt eget bästa och skäms inte för att göra lite olika fysiska rörelser i mittgången, eller bara promenera omkring då och då. 

5. Undvik alkohol 

Visste du att alkoholens effekter är dubbelt så stora uppe i luften? Dessutom gör alkoholen jetlagen värre. Så: Byt ut alkoholen mot vatten och landa som en ny människa! 

6. Tänk på sockerintaget

Det är aldrig särskilt härligt med blodsockerdippar, speciellt inte om du befinner dig i en situation där risken för jetlag är överhängande. Enda sättet att undvika sockerdippar är att begränsa intaget att sött och satsa på långsamma kolhydrater.

7. Drick mycket vatten

Att undvika att bli uttorkad är viktigt när man reser. Och drycken som både piloter och flygvärdinnor rekommenderar är vatten. Juice, läsk eller kaffe är inte lika bra som vatten när det gäller att hålla en bra vätskenivå.

8. Fräscha upp dig

Sist men inte minst, ett tips som gör underverk. När du anländer till din destination, ta en dusch eller om du landat i värmen, ett dopp i poolen eller havet. Att fräscha upp sig kommer göra mycket för ditt välbefinnande.

Trevlig semester!

LÄS MER: Packa smart – tipsen som underlättar resan