Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Andreas laddade upp sina SAS Eurobonus-uppgifter på ett chip och opererade in det i handen.Andreas laddade upp sina SAS Eurobonus-uppgifter på ett chip och opererade in det i handen.Andreas laddade upp sina SAS Eurobonus-uppgifter på ett chip och opererade in det i handen.
Här implanteras Andreas med chipet.Här implanteras Andreas med chipet.Här implanteras Andreas med chipet.
Så här enkelt är det.Så här enkelt är det.Så här enkelt är det.
1 AV 3
Andreas laddade upp sina SAS Eurobonus-uppgifter på ett chip och opererade in det i handen.
Foto: Youtube
2 AV 3
Här implanteras Andreas med chipet.
Foto: Youtube
3 AV 3
Så här enkelt är det.
Foto: Youtube

Svenske Andreas först att resa med chip i sig

Svensken Andreas Sjöström är först i världen med att resa med ett chip inopererat i handen.

Med en vink passerar han säkerhetskontrollen på Arlanda utan att visa varken pass eller boardingkort.

En ny typ av skanning står högt på svenskarnas önskelista över ny teknik på flygplatser. Nästan sju av tio resenärer vill ha säkerhetskontroller som man kan gå rakt igenom utan att behöva lägga upp väska, dator och klocka på rullband för röntgen. Det visar en undersökning som Swedavia gjort. Teknik som exempelvis kan identifiera dig via dina ögon eller handflator och på så sätt ersätta pass och boardingkort står också med på listan.

Andreas Sjöström på IT-konsultföretaget Sogeti, är en som har experimenterat med en liknande teknik. Han laddade upp sina SAS Eurobonus-uppgifter på ett chip och opererade in det i handen. Sedan använde han chipet för att ta sig förbi säkerhetskontrollen och gaten till sitt flyg till Paris. Troligtvis är han först i världen med att resa på det här sättet.

LÄS OCKSÅ: Resa till USA kan bli krångligare för svenskar

Trådlöst på Arlanda

På Arlanda finns en trådlös kommunikationsteknik som kallas NFC (Near Field Communication) som kan läsa av data från ett chip. SAS använder sig av tekniken på sina Smart Pass, en slags id-handling som man klistrar fast på sin telefon och skannar av för att göra proceduren på flygplatsen snabbare.

– Det mest överraskande var känslan av att jag bara behövde använda min kropp för att identifiera mig. Jag behövde inte visa upp något. Det gav mig en föraning om hur det kommer att vara att resa i framtiden när vi inte kommer behöva använda några föremål för att uträtta saker, säger Andreas Sjöström till tekniktidningen Mic.

Tekniken med biometri, där man exempelvis läser av ögon och fingeravtryck, är intressant tycker Lena Rökaas, operativ chef på Swedavia.

– Det här är definitivt intressant och något som jag tror att vi kommer se mer av i framtiden. Tekniken finns ju redan men utmaningen är att få till en standard som gäller över hela världen. Men det ligger nog inte långt fram i tiden innan vi reser på det här sättet, säger Lena Rökaas.

LÄS OCKSÅ: Flyg – pingviner kan lösa nedisningsproblemet

Testas på Arlanda

Än får vanliga resenärer alltså fortsätta med pass och boardingkort. Helkroppsskannrar som gör säkerhetskontrollerna smidigare för passagerare och personal har dock redan testats på Arlanda. Skannrarna påminner om duschkabiner som man går in i, sträcker upp armarna och snurrar runt. Radiovågor skapar en figur av kroppen och på den kan man se om det finns några misstänkta föremål på personen. Troligen kommer de börja användas nu när Terminal 5 byggs ut och säkerhetskontrollerna förbättras.

– Det är ett bra tillfälle att införa ny teknik och det är väldigt spännande. Vi tittar även på att testa teknik där man inte behöver plocka upp datorer och annat ur väskan, utan bara kan lägga den på ett band. Jag tror att det kommer att upplevas som en förbättring, säger Lena Rökaas.

I filmen nedan kan du se när Andreas Sjöström opererar in chipet i handen och vinkar sig förbi på flygplatsen. Kanske är det så vi kommer att resa i framtiden.

Källa: Daily Mail

LÄS OCKSÅ: Är det så här flygen kommer se ut i framtiden?