1 av 4: Res klimatsmart genom att följa dessa fem steg.
Kändisporträtten välkomnar resenärer i ankomsthallarna på Arlandas terminal 2 och 5.
2 av 4: Kändisporträtten välkomnar resenärer i ankomsthallarna på Arlandas terminal 2 och 5. Foto: ALMA JOHANSSON
Peder Grunditz, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport, Åsa Öhman, PR-ansvarig Swedavia, Eric Ljunggren, global kommunikations- och marknadschef Norrsken och Johanna Blendow, global partnership manager Norrsken, håller upp några av de nya porträtten på entreprenörerna.
3 av 4: Peder Grunditz, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport, Åsa Öhman, PR-ansvarig Swedavia, Eric Ljunggren, global kommunikations- och marknadschef Norrsken och Johanna Blendow, global partnership manager Norrsken, håller upp några av de nya porträtten på entreprenörerna. Foto: PIERRE BJÖRK
Totalt tio kändisar kommer att upplåta sina platser för entreprenörerna som är finalister i nya Norrsken Award.
4 av 4: Totalt tio kändisar kommer att upplåta sina platser för entreprenörerna som är finalister i nya Norrsken Award. Foto: ALMA JOHANSSON

Svenska kändisarna ger upp sin plats på Arlanda

Caroline Winberg, Joel Kinnaman och Josephine Bornebusch är välkända ansikten ute i världen. 

Men snart försvinner de ur Arlandaresenärernas blickfång – för att ge plats åt entreprenörer som vill rädda världen.

Sedan 2005 har ansikten av svenska kändisar välkomnat resenärerna på Arlanda. Barbro ”Lill-Babs” Svensson var den senaste i raden att hyllas med en bild i februari. Porträtten hänger i ankomsthallarna på terminal 2 och 5 och kallas för Welcome to my hometown. 

Men under en vecka i september har tio av kändisarna gått med på att bli överskuggade – av tio entreprenörer som arbetar med att göra världen till en bättre plats.

Swedavia och Norrsken i samarbete

Det är första gången Swedavia, som driver Stockholm Arlanda Airport, upplåter utställningen till en extern aktör. Det är en del av ett nytt samarbete mellan stiftelsen Norrsken och Swedavia med fokus på innovation och hållbarhet. 

– Swedavia är världsledande på att driva klimatsmarta flygplatser. Vi har jobbat länge med att ställa om vår egen verksamhet och i slutet av nästa år kommer alla våra flygplatser vara fossilfria, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport och fortsätter:

– Vi är övertygade om att flyget kommer vara en viktig del av våra transporter även i framtiden men vi måste jobba för att göra flyget mer hållbart och miljövänligt. Därför tycker vi att det här nya samarbetet med Norrsken passar in väldigt bra.

Kändisarna som lånar ut sin plats

Axwell & Ingrosso, DJ:s.

Björn Frantzén, kock.

Caroline Winberg, supermodell.

Claesson, Koivisto & Rune, arkitekter/designer. 

Helena Helmersson, hållbarhetschef HM.

Joel Kinnaman, skådespelare.

Josephine Bornebusch, skådespelare/regissör.

Lina Thomsgård, direktör Stockholms kvinnohistoriska. 

Monica von Schmalensee, arkitekt.

Thomas Sandell, arkitekt.

LÄS MER: 9 saker du inte visste om Arlanda 

Entreprenörer som vill förbättra världen

De tio entreprenörerna som tar över kändisplatserna är finalister i Norrsken Award, Nordens största pris för nystartade företag som arbetar med globala utmaningar. 

– Det är helt fantastiska företag. För att nämna några exempel: Miiskin anävnder din mobil för att själv upptäcka hudcancer i ett tidigt läge. Exeger har tagit fram ett solcellsbatteri som inte behöver sol, det funkar inomhus med bara ett stearinljus. Northvolt jobbar med gröna batterier. Och Iceye jobbar med satelliter för att gå ner på detaljnivå och upptäcka illegalt fiske eller hur skörden kommer att växa på ett specifikt fält i Afrika, säger Eric Ljunggren, global kommunikations- och marknadschef på Norrsken.

Entreprenörerna som är finalister i Norrsken Award

1928 Diagnostics

Altered

Exeger

Iceye

Ignitia

Miiskin

N2 Applied

Northvolt

Re:newcell

Sana Labs

Av de tio finalisterna kommer tre vinnare att utses på en stor gala i Stockholm 19 september. Vinnarna kommer – förutom priset som består av hjälp med bland annat strategi, marknadsföring och rådgivning – även få hänga kvar bland de svenska kändisarna på Arlanda under ett år framöver. 

Blir det inte dubbelmoral att hylla hållbarhet och samtidigt förespråka fortsatt flygande?

– Vi tycker inte det. Vi tycker det är väldigt viktigt att ställa om flyget till att bli hållbart. Vi är övertygade om att svenskar och människor i världen kommer att fortsätta resa med flyg. För att klara av det krävs innovation och nytänk, säger Peder Grunditz. 

Han får medhåll av Johanna Blendow, global partnership manager på Norrsken.

– Det representerar Norrskens tro på att jobba med folk och inte emot. Arbetet som måste göras är så stort att det kräver ett samarbete. Enorma utmaningar innebär ju också enorma möjligheter, säger hon.

LÄS MER: SAS lägger ner direktflyg från Arlanda till USA

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande