Det finns anledningar till säkerhetsanvisningarna ombord – så följ dem!
1 av 3: Det finns anledningar till säkerhetsanvisningarna ombord – så följ dem! Foto: Colourbox
Fönsterluckorna ska vara uppfällda vid start och landning.
2 av 3: Fönsterluckorna ska vara uppfällda vid start och landning. Foto: Colourbox
Vid start och landning ska sätet vara uppfällt och bordet också.
3 av 3: Vid start och landning ska sätet vara uppfällt och bordet också. Foto: Colourbox

Svaren om flygreglerna som vi alltid undrat över

Undrar du varför brickan måste vara uppfälld och fönsterluckorna öppna när planet lyfter? Här är förklaringarna till säkerhetsreglerna du alltid undrat över men aldrig vågat fråga om.

När planet ska lyfta så kommer alltid den där raddan med säkerhetsföreskrifter som vi följer utan att egentligen fundera över dem. Fäll upp stolsryggen, fäll in brickbordet, stäng av telefonen och så vidare. Men det är sällan vi funderar över varför vi ska göra som kabinpersonalen säger.

Nu är din undran över. Allt om Resor har tagit reda på varför reglerna ser ut som de gör.

 

1. Varför måste fönsterluckorna vara öppna när planet lyfter och landar?

Start och landning är de två känsligaste tillfällena under din flygresa. Det är därför en god idé att kunna upptäcka rökutveckling på utsidan så att man kan förbereda för eventuella nödåtgärder.

LÄS OCKSÅ: Här är det säkraste sätet på flygplanet

 

2. Varför måste sätet vara upprätt och brickan infälld?

Vid start och landning kan det hända att planet guppar och kränger och då finns det en risk att du slår huvudet i sätet framför eller slår bröstkorgen i brickan. Och ingen vill se blod eller spruckna revben under resan.

 

3. Varför måste mitt handbagage vara stuvat under sätet framför?

Ingen vill riskera flygande föremål i kabinen. En hård kamera eller en taxfreeflaska kan ställa till stor skada om den far omkring inne i planet. Under sätet framför ligger ditt handbagage någorlunda still.

 

4. Varför blir det mörkt i kabinen vid start och landning?

Det där varierar lite från flygbolag till flygbolag, men huvudanledningen är att vänja allas ögon vid ljuset utanför planet. Vid en eventuell nödsituation är det inte bra om man chockar passagerarna genom att utsätta dem för att gå från mörker till ljus eller tvärtom. Det gör det svårare att evakuera.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du använda solskydd när du flyger

 

5. Varför ska jag först sätta på mig syrgasmasken innan jag hjälper mitt barn?

Vid ett tryckfall på 10 000 meters höjd kommer du att förlora medvetandet inom 15 sekunder. Om du hjälper ditt barn eller någon annan behövande först, så finns det en risk att ingen av er får på sig syrgasmasken.

 

6. Varför ska jag vänta med att blåsa upp flytvästen tills jag är utanför planet?

Om alla passagerare i ett fullsatt plan plötsligt blir 30 procent tjockare så blir det väldigt trångt, vilket försvårar eller till och med omöjliggör evakuering.

 

7. Varför måste mobilen och annan teknisk utrustning vara avstängd vid start och landning?

Det här är en knepig fråga. Det har nämligen aldrig kunnat påvisas att normal elektronisk utrustning som mobiltelefoner eller datorer påverkar planets instrument. Detta trots att minst tio procent av passagerarna glömmer att stänga av sin utrustning.

Av allt att döma handlar det om att ta det säkra för det osäkra. Och du vill inte vara den första passageraren som stör ut planets instrument med din mobiltelefon, eller hur?

LÄS OCKSÅ: Checklista – så gör du dig hatad på flyget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande