1 av 4: Spännande fakta om din flygresa du förmodligen inte hade en aning om
Hittills har Ryanair bara behövt ställa in 14 avgångar på grund av strejken i Spanien.
2 av 4: Hittills har Ryanair bara behövt ställa in 14 avgångar på grund av strejken i Spanien. Foto: Shutterstock
Ryanairs bas i Las Palmas är en av de baser som hotas av nedläggning.
3 av 4: Ryanairs bas i Las Palmas är en av de baser som hotas av nedläggning. Foto: SHUTTERSTOCK
Ett plan på väg ner för landning på Teneriffa.
4 av 4: Ett plan på väg ner för landning på Teneriffa. Foto: SHUTTERSTOCK

Så slår strejken mot Ryanair i september

Trots den pågående strejken hos Ryanairs kabinpersonal har flygbolaget bara ställt in 14 avgångar av 1 900 till och från Spanien – sex ställdes in den 1 september och ytterligare åtta den 2 september, rapporterar tidningen El Pais

Efter Ryanairs planer på att stänga tre baser i Spanien hotade kabinpersonalens fackförening med en tio dagar lång strejk, som skulle äga rum den 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 och 29 september. Nu när strejken är inne på dag två kan man konstatera att effekterna blivit minimala – bara 0,7 procent av det totala antalet flighter under de två första dagarna i september har ställts in.

Flygbolaget förklarar att den låga siffran beror på ”det fantastiska arbetet hos majoriteten av våra spanska piloter och kabinpersonal som redan har bekräftat att de kommer att fortsätta arbeta enligt sina planerade tidtabeller, eller har erbjudit sig att arbeta på sina lediga dagar, så att våra kunder och deras familjer inte ska behöva ändra sina resplaner i september”.

Baser på Kanarieöarna hotas

Bakgrunden till strejken är att Ryanair planerar att stänga baserna på Gran Canaria (Las Palmas) och Teneriffa på Kanarieöarna samt i Girona på det spanska fastlandet. Enligt flygbolagets ledning är skälen den försenade leveransen av Boeing 737 Max-plan, som fick flygförbud av säkerhetsskäl, höjda bränslepriser och ökade personalkostnader. 

Totalt är det runt 300 personer som arbetar på dessa baser och vars jobb nu är i farozonen, även om Ryanair inte har sagt hur många av dessa som kommer att sägas upp. 

LÄS MER: Ryanair byter namn på olycksplanen 

Kan bli tio dagars strejk i Spanien

Kabinpersonalens fackförening svarade med att hota med en tio dagar lång strejk i september. Det irländska lågprisbolaget har i dag 13 baser i Spanien, och en eventuell strejk skulle i så fall beröra samtliga baser.

Situationen blir inte bättre av att Ryanairs pilotförening hotar med en egen strejk, eftersom en nedläggning av baserna med stor sannolikhet också skulle innebära uppsägningar på pilotsidan.

Även flygbolagen Iberia och Vueling tvingades ställa in ett antal flighter från Barcelona och Madrid i helgen på grund av strejker hos personalen. Hos Vueling påverkades 14 000 passagerare som erbjöds återbetalning eller ombokningar.

LÄS MER: Ryanair bildar nytt flygbolag på Medelhavsö 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande