Fotografen Páll Jökull rekommenderar att du tar med vingeln i bilden för att framhäva landskapet mer.
1 av 2: Fotografen Páll Jökull rekommenderar att du tar med vingeln i bilden för att framhäva landskapet mer. Foto: Shutterstock
Ett annat tips är att leka med kontraster i landskapet.
2 av 2: Ett annat tips är att leka med kontraster i landskapet. Foto: Shutterstock

Så tar du fina bilder på flyget

Att fota den vackra solnedgången eller paradisön genom flygplansfönstret är inte alltid så enkelt. För hur ska man undvika smutsen på fönstret eller solen som skiner rakt in i kameralinsen?

Den isländska landskapsfotografen Páll Jökull delar sina bästa tips – i en lista som The Mirror sammanställt.

1. Så tar du bra foton genom fönstret

Om du håller mobilen eller kameran nära fönstret minskar risken för att fönstret reflekteras i bilden. Har du en systemkamera kan du även skugga linsen med ena handen så att reflektionen inte når linsen. 

https://www.instagram.com/p/Bd0fFKtHlCl/?taken-by=landscape_photography_iceland

2. Så använder du kontraster i landskapet

Du kan leka med skuggor, ljus och färger för att ge mer djup i bilden. Skuggor från molnen kan skapa intressanta mönster på marken och färgkontraster i landskapet som vit snö mot mörka floder eller grå klippor mot blå vågor skapar spänning i bilden.

Skuggor från molnen kan skapa intressanta mönster på marken. Foto: Shutterstock

3. Så kan du utnyttja vingen i bilden

Sitter du vid en av vingarna under resan har du ett extra element som du kan utnyttja för att skapa en mer fängslande bild. Eftersom vingen pekar uppåt kan den snyggt rama in bilden och framhäva landskapet nedanför.

Använd vingarna för att rama in bilden och framhäva landskapet nedanför. Foto: Shutterstock

4. Så ställer du in kameran vid solnedgången 

För att fånga soluppgången eller solnedgångens varma och gyllene ljus är det bästa att ställa in bländarprioritet eller använda manuella inställningen på systemkameran. När det blir mörkare kan du justera ISO-inställning till 800-1200.

5. Så komponerar du mark och himmel i bilden

Att komponera bilden i tre delar, med dubbelt så mycket mark som himmel är ofta gynnsamt. När marken inte syns kan vingeln eller motorn användas som framträdande del i bilden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande