1 av 4: Det här visste du inte om svenska flygbolaget
”Dill- och pepparrotsgraverad Hällestadssvamp med kålrotsallad” är en av SAS nya vegetariska rätter.
2 av 4: ”Dill- och pepparrotsgraverad Hällestadssvamp med kålrotsallad” är en av SAS nya vegetariska rätter. Foto: SAS
Den andra av SAS två nya vegetariska rätter: ”blomkål grillad i camelinaolja med sallad av Gotlandslins”.
3 av 4: Den andra av SAS två nya vegetariska rätter: ”blomkål grillad i camelinaolja med sallad av Gotlandslins”. Foto: SAS
De vegetariska rätterna ingår i SAS pappkubsatsning  New Nordic.
4 av 4: De vegetariska rätterna ingår i SAS pappkubsatsning New Nordic. Foto: SAS

Så ska SAS göra sina resenärer till vegetarianer

Nu tvingas SAS affärsresenärer bli vegetarianer – i alla fall på vissa flygningar.

Flygbolaget moderniserar sin meny med två vegetariska rätter baserade på svamp respektive blomkål.

På vissa flygningar i Europa blir det enda tillgängliga huvudrätter i Plusklassen.

För två år sedan lanserade SAS sin nya mer miljö- och hälsomedvetna meny New Nordic.

Den serveras i en karaktäristisk pappkub och serveras i den dyrare av de två klasserna ombord, Plus. 

Nu utvecklar SAS New Nordic ytterligare med två vegetariska rätter som presenterades vid en pressträff i Stockholm på tisdagen.

Båda är noggrant komponerande och bestå uteslutande av ekologiskt framtagna råvaror från skandinaviska producenter. Beskrivningen av rätterna avslöjar hur omsorgsfullt framtagna de är. 

LÄS MER: Enkla knepet som gör flygplansmaten ätbar 

Inga köttalternativ i Plusklass på vissa SAS-flygningar

Så här beskrivs blomkålsrätten:

”Blomkål grillad i camelinaolja med sallad av Gotlandslins, svartbönor och rödbetsinkokt matvete med kräm på Vreta gulört, gröna ärter och mynta. Samt Persula Gårds rydsfröpicklade rädisor och gulbetor.”

Om svampskapelsen heter det så här:

”Dill- och pepparrotsgraverad Hällestadssvamp med kålrotsallad, sallad på Slätte Gårds gråärt, rädisa och Persula Gårds rostade rydsfrön. Kräm på Vreta gulärt, gulbeta och svartkumminpicklad lök”.

Rätterna hör till de menyer som serveras i SAS Plusklass på flygningar om över 80 minuter. Det rör sig i huvudsak om flygningar inom Europa. Eftersom det inte erbjuds ett urval av rätter att välja mellan kommer det på vissa flygningar i Plusklass enbart att serveras någon av de två beskrivna vegetariska måltiderna ovan. 

LÄS MER: Din flygplansmat kan vara ett år gammal 

Stenhård koll på utvalda producenter

Med andra ord kan det till sist bli mer eller mindre tvunget för passagerare som ännu inte testat helvegetariska måltider att smaka på det.

Alexander Lund, chef för food and beverages på SAS, lägger ned mycket kraft för att hitta de rätta ingredienserna som i många fall hämtas från högt specialiserade gårdar och producenter i Sverige.

– Vi tar vårt matkoncept New Nordic ett steg vidare och gör det mer nordiskt säsongsanpassat. De två nya vegetariska rätterna är sommarrätter och till hösten byts de ut mot mer höstbetonade. Vi använder oss också av produkter som egentligen är gammal husmanskost, som till exempel gulärt som är en utmärkt proteinkälla.

– Vi har också exakt koll på hur till exempel de kycklingar och laxar vi använder oss av i andra rätter är uppfödda. 

Bland de utvalda producenter SAS anlitar märks bland annat Mickelgårds Lantbruk i När på Gotland, Stora Bjälösa i Vreta Kloster, Östergötland, Pesula gård i Kukkola i Tornedalen, Slätte Gård, Töreboda, Västergötland, Fagra slätt i nordöstra Skåne samt camelinaolja från By Ranch, Björksund i Södermanland.

LÄS MER: 12 saker du inte visste om SAS 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande