<p>British Airways Concorde Room i London.<br></p>
1 av 9: <p>British Airways Concorde Room i London.<br></p> Foto: Mitko Blazeski
<p>Air France La Première Lounge i Paris.<br></p>
2 av 9: <p>Air France La Première Lounge i Paris.<br></p> Foto: Jacob Molin
<p>Qatar Airways Al Mourjan Business Lounge i Doha.<br></p>
3 av 9: <p>Qatar Airways Al Mourjan Business Lounge i Doha.<br></p> Foto: Qatar Airways
<p>Singapore Airlines The Private Room i Singapore.<br></p>
4 av 9: <p>Singapore Airlines The Private Room i Singapore.<br></p> Foto: Martin Björnström
<p>Cathay Pacific The Wing i Hongkong.<br></p>
5 av 9: <p>Cathay Pacific The Wing i Hongkong.<br></p> Foto: Carmen Chan / CARMEN CHAN 2015
<p>Lufthansa First Class Terminal i Frankfurt.<br></p>
6 av 9: <p>Lufthansa First Class Terminal i Frankfurt.<br></p> Foto: Ingrid Friedl
<p>Bubblare 1: Finnair Premium Lounge i Helsningfors.<br></p>
7 av 9: <p>Bubblare 1: Finnair Premium Lounge i Helsningfors.<br></p> Foto: Okko Oinonen
<p>Bubblare 2: United Club Lounge i London.<br></p>
8 av 9: <p>Bubblare 2: United Club Lounge i London.<br></p> Foto: Wayne Slezak
<p>Bubblare 3: Qantas International First Lounge i Sidney.<br></p>
9 av 9: <p>Bubblare 3: Qantas International First Lounge i Sidney.<br></p> Foto: Johan Eriksson

Så lyckas du ta dig in i världens bästa lounger

FLYG. Gömda mellan flygplatsernas avgångshallar finns en värld där bara vissa kommer in. Där champagnen flödar och där allt – från mat i Michelinklass till lyxiga spabehandlingar – är gratis så länge du har rätt flygbiljett.

Här tipsar sex svenskar som alla flyger extremt mycket om de bästa flygplatsloungerna världen över.

Det finns flera sätt att sätta guldkant på flygresan. En flygplatsöl på Arlanda innan avgång är ett lätt sätt att lyxa till semesterstarten. Att få tillgång till en lounge innan resan är snäppet lyxigare. Här äter och dricker du gratis, sitter skönt och kan tillbringa tiden fram till boardingen med att bläddra i tidningar, surfa eller fräscha upp dig i välskötta badrum.

Loungerna är exklusiva för medlemmar som flugit ihop en tillräckligt hög status i en viss flygallians, deras gäster, samt passagerare med business- eller förstaklassbiljett. Kvaliteten varierar så klart även lounger emellan, och vill du uppleva de allra bästa gäller det att läsa på. Lounger i USA har överlag en lägre standard när det kommer till mat, enligt de vana flygresenärer som Allt om Resor har pratat med. Men det finns några riktiga guldkorn runtom i världen som du inte kommer att bli besviken på. Här listar vår expertpanel de allra bästa loungerna de har besökt.

LÄS OCKSÅ: Stjärnkock ska få maten på Arlanda att lyfta


Jacob Molin. Foto: Privat

Air France La Première Lounge, Paris Charles de Gaulle (SkyTeam)

Jacob Molin, senior innehållsredaktör

Jag har hunnit med 411 lounger genom åren, och en av de jag gillar allra bäst är Air Frances La Première Lounge i Paris. Det finns tre saker som gör La Prèmiere Lounge lite bättre än andra: Otroligt bra service från personliga assistenter, limousinfärden till och från flygplanet samt den fantastiska maten, komponerad av Alain Ducasse som enligt svenska Wikipedia driver restauranger med sammanlagt 21 Michelin-stjärnor.

Din personliga assistent möter dig i gaten när du landar (eller vid incheckningen om du reser från Paris) och tar dig till loungen. När jag var där i december löste de även passkontrollen – en passkontrollant kom helt enkelt till loungen så att jag kunde sitta kvar i min fåtölj och dricka ett glas champagne fram till att det var dags att bli eskorterad till min plats på flygplanet.

Jag skulle framför allt rekommendera ett besök här under jul. Då har de en trerätters julmeny med utvalda viner. Jag har testat den två gånger och det har varit helt otroligt bra båda gångerna.

Så kommer du in: Kräver en förstaklassbiljett med Air France, men får även användas på vägen tillbaka. Reser du till exempel från USA i förstaklass och mellanlandar i Paris innan du reser hem till Sverige i ekonomiklass får du tillgång till loungen.

 

Therese Dorsch. Foto: Privat

Qatar Airways Al Mourjan Business Lounge, Hamad International Airport i Doha (Oneworld)

Therese Dorsch, personlig tränare

Al Mourjan är en enormt stor lounge i två våningsplan. På övervåningen finns en à la carte-restaurang som även har bar och buffé. På undervåningen hittar du bland annat ett kafé, en sallads- och smörgåsbar, duschar och vilorum som delas ut enligt principen first come first served. Vilorummen har soffa, tv, magasin med mera och kan varmt rekommenderas om du har en layover i Doha som inte berättigar hotell.

Allt är verkligen oklanderligt skött. Toaletterna städas efter varje användning och har alla produkter du kan önska. Maten håller hög kvalitet och bara tanken på baren får det att vattnas i munnen. Här finns fina viner, öl, cocktails, champagne – ja till och med Krug om du har tur. Krug serveras egentligen inte i businessclass-loungen men ibland har de en flaska ståendes bakom disken om du frågar snällt.

Hela loungen är väldigt luftig med små sittgrupper överallt och personalen är otroligt uppmärksam och hjälpsam. Tur är väl det – första gången jag var här kändes loungen så förvirrande stor att de fick hjälpa mig att hitta ut!

Så kommer du in: Kräver en flygbiljett i business class eller förstaklass med Qatar Airways.

LÄS OCKSÅ: Världens 7 absolut märkligaste flygplatser


Martin Björnström. Foto: Privat

Singapore Airlines The Private Room, Changi Airport i Singapore (Star Alliance)

Martin Björnström, entreprenör

Namnet The Private Room säger allt – mitt i en av världens största flygplatser finns en lugn, privat plats där man kan känna sig som hemma. En varm dusch, god mat, en skön läsfåtölj och något stärkande att dricka mellan flygningarna gör en värld av skillnad.

Det första besöket är alltid det bästa. Känslan av att komma in i Singapore Airlines First Class Lounge och sedan visa upp ”Suites”-taggen och få fortsätta in i det allra mest exklusiva – The Private Room – är kittlande.

Missa inte à la carte-menyn i restaurangen som bjuder på årgångsviner och exklusiva champagner. Att få maten precis som du själv önskar är aldrig ett problem.

Längst bak i The Private Room finns även ett fåtal rum med dörr där du har möjlighet att sova en stund eller ringa till familjen ostört. Som helhet är loungen väldigt exklusiv med fina skinnfåtöljer, dämpad belysning och tjocka golvmattor.

Så kommer du in: En förstaklassbiljett med Singapore Airlines krävs – flygresor med partnerbolag gäller inte.

 

Mitko Blazeski. Foto: Privat

British Airways Concorde Room, London Heathrow (OneWorld)

Mitko Blazeski, Big Data-expert

Concorde Room är en liten oas på Europas mest trafikerade flygplats. Ingången är mycket anonym direkt till höger efter säkerhetskontrollen och bara de med förstaklassbiljetter eller det mycket svåråtkomliga Concordekortet kommer in.

Framför allt gillar jag deras bokningsbara cabanas. Det är som ett eget vardagsrum där man kan vila en stund, ta en dusch eller jobba i lugn och ro. Till skillnad från de flesta andra lounger finns här ingen buffé med mat, utan du kan välja vad du vill från en à la carte-meny. De små båsen i restaurangen gör att det känns som om du befinner dig i en genuin fransk bistro.

En sak du bör boka i förväg om du ska hit är en behandling på spat. Här finns allt från fotmassage till ansiktsbehandlingar – alla med kvalitetsprodukter från Elemis. Att ta en massage innan en långflygning är otroligt skönt. Dessutom är personalen helt fantastisk. Glöm den där stela servicen med bugningar och nickningar som förespråkas i Asien – här görs allt med en touch av humor.

Så kommer du in: Kräver en förstaklass utanför Europa med British Airways, eller ett Concordekort.

LÄS OCKSÅ: Här är världens 10 bästa flygplatser


Susann Lindqvist. Foto: Privat

Cathay Pacific The Wing, Hongkong International Airport (OneWorld)

Susann Lindqvist, gruppansvarig internrevision

The Wing är en lugn lounge med lyxig känsla – ett måste att pricka av om du passerar Hongkong och vill uppleva ett riktigt bra loungekoncept utan att behöva köpa en svindyr förstaklassbiljett.

Matsalen har en riktig restaurangkänsla där du kan välja fritt bland fantastiska rätter och drycker – med otroligt skickliga cocktailbartenders och catering från Peninsula Hotel kan jag lova att du varken kommer gå besviken, nykter eller hungrig därifrån.

De svarta, dramatiska marmorbadrummen är något utöver det vanliga och att mellanlanda eller påbörja hemresan från The Wing med några vänner är verkligen att sätta guldkant på semestern.

Så kommer du in: Köp en flygbiljett i business class med Cathay Pacific eller bli gästad av en vän som har ett One World Emerald-kort, till exempel en guldmedlem i British Airways Executive Club.

 

Simon Sjöberg. Foto: Privat

Lufthansa First Class Terminal, Frankfurt Airport (Star Alliance)

Simon Sjöberg, svetsare och kurir

First Class Terminal i Frankfurt är en hel, separat byggnad för den som har bokat en förstaklassbiljett med Lufthansa. Den borde vara högst upp på alla flygintresserades bucketlist. Jag brukar bränna alla mina SAS-poäng på förstaklassresor därifrån och har varit där tre gånger hittills.

Kombinationen av strikt, tysk service och en välkomponerad meny är oslagbar – missa för guds skull inte den magiska wienerschnitzeln! Förutom det finns en bar med 80 olika whiskymärken och ett stort cigarrutbud. Inget kostar.

Missa inte heller de privata badrummen med badankor. Badankorna finns i 20–30 olika utföranden som varieras efter säsong och är ett självklart samlarobjekt för de som varit här. Du får ta med dig max två stycken vid varje besök.

När du flyger från First Class Terminal får du alltid en personlig värd som finns tillgänglig för dig under hela tiden. Du behöver inte ens hålla koll på boardingtiden. När det är dags att gå på planet blir du upphämtad av en Mercedes S-klass eller en Porsche Cayenne, släpps av precis nedanför planet (för ett perfekt selfie-moment) och får ta personalhissen upp. Du är absolut sist att gå på planet och personalen säger ”boarding completed” innan du ens hunnit sätta dig ner.

Så kommer du in: Köp en förstaklassbiljett eller bli gästad av en person i HON Circle som åker med samma (valfri) flight.

 

TRE BUBBLARE VÄRDA ETT BESÖK:

1. Finnair Premium Lounge, Helsingfors-Vanda flygplats (OneWorld)

Utrustad med finsk bastu, privata badrum och en stor avkopplingszon med enorma fåtöljer.

 

2. United Club Lounge, London Heathrow (Star Alliance)

Har Heathrows längsta bar som ger känslan av att sitta i en cocktaillounge, snarare än en flygplatslounge.

 

3. Qantas International First Lounge, Sydney Airport (OneWorld)

Bjuder på en spaavdelning utöver det vanliga, riktigt bra mat och en fantastisk utsikt över flygtrafiken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande