Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Genom att förlänga en planerad vardags-resa kan du spara på priset för returresan.Genom att förlänga en planerad vardags-resa kan du spara på priset för returresan.Genom att förlänga en planerad vardags-resa kan du spara på priset för returresan.
Det finns mycket pengar att tjäna på att boka flygresan på rätt dag.Det finns mycket pengar att tjäna på att boka flygresan på rätt dag.Det finns mycket pengar att tjäna på att boka flygresan på rätt dag.
Genom att boka hotellrummet på en fredag kan du få ner priset rejält.Genom att boka hotellrummet på en fredag kan du få ner priset rejält.Genom att boka hotellrummet på en fredag kan du få ner priset rejält.
1 AV 3
Genom att förlänga en planerad vardags-resa kan du spara på priset för returresan.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Det finns mycket pengar att tjäna på att boka flygresan på rätt dag.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Genom att boka hotellrummet på en fredag kan du få ner priset rejält.
Foto: Shutterstock

Så hittar du billigaste resan – då ska du boka

Dataspecialister från Airlines Reporting Corporation (ARC) och Expedia har analyserat mängder av data för att se hur man kan göra resan billigare. Och en sak är säker: allt handlar om timing.

Funderar du på att boka en resa vill du förstås ha mesta möjliga valuta för pengarna. Som du säkert misstänker har både tiden för bokningen och tiden för avresan betydelse, men vilken är den bästa dagen för detta? En studie från Airlines Reporting Corporation (ARC) och Expedia ger svaren.

1. Boka din resa minst tre veckor före avresan

Från de flesta platser i världen, oavsett destination, tenderar genomsnittspriset för en flygresa att öka i takt med att avresedagen närmar sig. Att vänta till sista minuten med att boka kan bli en dyr chansning. Tre veckor i förväg är minimum för att få bästa möjliga pris.

2. Boka resan på en helg

Flygpriserna tenderar att vara lägre om du bokar på en helg, särskilt på en söndag. Ofta kan man spara 20 procent, och ibland ända upp till 36 procent, genom att boka på en söndag. Dyrast blir det om man bokar på torsdagar och fredagar.

3. Boka hotellrummet på en fredag

Expedia har gått igenom över 895 000 hotellrum, vandrarhem, bed & breakfast och andra boenden och jämfört hur genomsnittskostnaden skiljer sig beroende på vilken dag man bokar. Resultatet avslöjar att resenären vanligen får det bästa priset om man bokar på en fredag. Till skillnad från flygbiljetter är det faktiskt oftast dyrast att boka på en söndag.

4. Börja din resa en torsdag eller fredag

Enligt undersökningen är det oftast billigast att resa på torsdagar och fredagar. Du kan faktiskt tjäna runt 10 procent bara genom att välja någon av dessa dagar för din avresa.  Vill du spara pengar ska du undvika att påbörja resan en söndag - det är den dag då det i genomsnitt är dyrast att flyga.

5. Förläng resan till att omfatta en helgnatt

Genom att förlänga en resa som bara äger rum på vardagar till att även omfatta en övernattning mellan lördag och söndag kan du spara 25 procent på priset för returresan. Med andra ord: att stanna lite längre på resmålet kan göra att totalkostnaden för flyget blir lägre. Detta gäller i synnerhet populära affärsdestinationer, där efterfrågan under vardagar är hög. Ett exempel är resan London–New York, där kostnaden för returresan nästan kan halveras om man lägger till en helgövernattning.

LÄS MER: Se knepen: Boka smart och spara tusenlappar
LÄS MER: 13 dyra misstag du gör när du bokar resan
LÄS MER:
Här är flygplatserna med billigast och dyrast taxfree