Det är inte tillåtet att ta med sig fyllda flaskor som överstiger 100 milliliter genom säkerhetskontrollen.
Men det finns sätt att få med sig en större mängd vätska ändå.
1 AV 2
Det är inte tillåtet att ta med sig fyllda flaskor som överstiger 100 milliliter genom säkerhetskontrollen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Men det finns sätt att få med sig en större mängd vätska ändå.
Foto: Shutterstock

Så får du vattenflaskan genom säkerhetskontrollen

Du behöver varken slänga vattenflaskan eller halsa det sista av drycken innan du går genom säkerhetskontrollen för att följa reglerna på flygplatsen. 

Det finns sätt att ta med sig favoritdrycken till andra sidan spärren. 

För att känna sig tipptopp efter en flight är det viktigt att hålla vätskebalansen i schack. På grund av den torra luftfuktigheten förlorar kroppen mycket vätska som måste fyllas på, om man vill undvika huvudvärk och trötthet. Men att köpa dricka på terminalen är ofta dyrt och ännu dyrare när man väl gått på flighten. 

Somliga tar därför med sig tomma flaskor genom säkerhetskontrollen, för att sedan fylla på dem med vatten i kranarna på terminalen. Det funkar dock inte på vissa flygplatser som varken har kallt vatten i badrummen eller dricksvattenkranar. 

Då kan det vara bra att ta till ett betydligt kallare knep.

LÄS MER: Snabba övningarna som ska stoppa din jetlag 

Fyllda vattenflaskor som rymmer mer än 100 milliliter går inte genom säkerhetskontrollen. Foto: Shutterstock

Fryst vatten räknas inte som vätska

I Nordamerika gäller säkerhetsreglerna enbart vätska, vilket innebär att det är möjligt att få igenom sin favoritdryck om man fryst den innan, vilket The Points Guy skrivit om tidigare. 

Men det gäller att vara snabb eftersom smält is inte passerar genom säkerhetskontrollen.

Den amerikanska myndigheten TSA, Transportation Security Administration, skriver: 

"Frysta flytande föremål tillåts genom kontrollen så länge de är fast frusna när de går genom screeningen. Om frysta flytande föremål har börjat smälta, är som slash eller har annan vätska i botten av behållaren måste de uppfylla kraven på 3-1-1 som gäller för vätskor."

3-1-1 regeln innebär att flaskan inte får rymma mer än 100 milliliter vätska och att den måste få plats i plastpåsen tillsammans med resterande vätskeprodukter.  

LÄS MER: Därför ska du alltid bära solskydd när du flyger  

Andra regler inom EU

Enligt Arlandas säkerhetschef Anna Svedberg kommer dock inte tricket fungera genom säkerhetskontrollerna i Sverige eller i några andra europeiska länder eftersom fryst vätska går under samma reglering som flytande vätska. 

– Nordamerika har andra regelverk. I mångt och mycket skulle jag säga att de liknar varandra, men det finns skillnader, säger hon. 

Men det finns undantag även här. Behöver man till exempel ta med sig barnmat eller medicin som behöver hållas kallt kan man ta med sig kylklampar som säkerhetskollas, enligt säkerhetschefen.

Ny teknik inom kabinbagageröntgen öppnar även upp för mildare regler angående vätskor om några år. Redan nu är det tillåtet att ta med sig en större mängd vätska genom säkerhetskontroller på flygplatser där de skaffat den senaste tekniken. Senast 2022 räknar Arlanda med att det ska vara möjligt även här, enligt Anna Svedberg.