Ljudnivåer påverkar människans förmåga att uppleva smaker, menar Charles Spence.
1 av 2: Ljudnivåer påverkar människans förmåga att uppleva smaker, menar Charles Spence. Foto: SHUTTERSTOCK
Spence menar att brusreducerande hörlurar kan bidra till att man upplever godare smaker i kabinen.
2 av 2: Spence menar att brusreducerande hörlurar kan bidra till att man upplever godare smaker i kabinen. Foto: GETTY

Oväntade knepet som gör flygplansmaten god

Trött på illasmakande flygplatsmat?

Då bör du rikta om ditt fokus.

Det handlar nämligen inte bara om vad som ligger på tallriken utan även om vad som sitter på ditt huvud, menar professor Charles Spence.

Charles Spence är professor i experimentell psykologi vid Oxfords universitet i England.

I ett inlägg på den sociala plattformen Linkedin beskriver han hur ljudnivåer påverkar människans förmåga att uppleva smaker. En kunskap som lär bli ett så kallat ess i rockärmen för de som reser ofta.

LÄS MER: Därför beställer alla tomatjuice på flyget 

Flygplansmat – svår att få god

Han berättar hur flygbolag världen över brottas med problemen kring att erbjuda välsmakande mat, och hur de gjort det i flera år. Vissa har ökat mängden socker i maten medan andra låtit världskända kockar komponera och tillaga menyn. Samliga utan ett slående resultat.

LÄS MER: Flygplansmaten som tar priset – i äcklighet 

Brusreducerande hörlurar är svaret

Spence menar att det finns en lösning som är enklare än så, som stavas: brusreducerande hörlurar.

Forskning från Cornell University i New York, USA, visar nämligen hur ett högt ljud likt det i kabinen höjer ens förmåga att uppleva den femte grundsmaken umami medan det minskar förmågan att uppleva den söta smaken.

Salt, surt och bittert förblir oberörda av ljudnivån.

Sött, salt och knastrigt

Ljudet som används för att skapa den så kallade brusreduceringen bidrog i sin tur till att höja ens förmåga att uppleva sötma och sälta, inte minst i mat med en knastrande textur.

Så hur konstig det än låter kan alltså knastrig mat – som knaprig sallad, kex, chip, frön och nötter – smaka bättre med ett par par brusreducerande hörlurar på huvudet och en extra dosering salt, skriver Charles Spence. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande