Så blir du flygvärdinna – flygbolagens olika krav

Flygvärdinna är drömjobbet för många.

Foto: Getty images

1 av 2: Flygvärdinna är drömjobbet för många.

Du bör naturligtvis ha alla de egenskaper man förväntar sig av en värdinna: du ska vara social och gilla människor, kunna ge bra service och vara ansvarfull och hängiven ditt arbete.

Foto: Getty images

2 av 2: Du bör naturligtvis ha alla de egenskaper man förväntar sig av en värdinna: du ska vara social och gilla människor, kunna ge bra service och vara ansvarfull och hängiven ditt arbete.

Flygvärdinna är drömjobbet för många.

Men hur blir man det?

Här är allt du behöver veta för att förverkliga din dröm.

Andra har också läst

Vad krävs för att bli flygvärdinna?

Du bör naturligtvis ha alla de egenskaper man förväntar sig av en värdinna: du ska vara social och gilla människor, kunna ge bra service och vara ansvarfull och hängiven ditt arbete. Extra plus är erfarenhet av arbete inom service och turism, säkerhetsutbildning i första hjälpen eller liknande samt allehanda språkkunskaper.

Har olika flygbolag olika krav?

SAS och BRA (före detta Malmö Aviation) vill att du ska vara minst 160 centimeter lång, vara fullt frisk, god syn och vara simkunnig minst 200 meter.

Att ha gått ut gymnasiet och ha några års erfarenheter från servicebranschen är andra vanliga krav.

Blir du antagen av SAS får du gå igenom en tre och halv vecka lång utbildningskurs (på Kastrup) följd av en månads praktisk träning ombord (under den senare får du betalt).

Om du skulle bli erbjuden en anställning hos BRA så får du först genomgå en intern utbildning under cirka fyra veckor.

För SAS krav se: www.sasgroup.net/en/qualifications

Motsvarande för BRA se: www.flygvardinna.se

Det finns även andra kurser som exempelvis Cat of Sweden, se: www.utbildningssidan.se/utbildning/kabinbesattningskurs-cat-of-sweden

Vad tjänar en flygvärdinna?

Lönerna för kabinpersonal pressas allt mer. På vissa utländska bolag kan de ligga på 18-25 000 kronor i månaden. På SAS kan du kanske nå upp till 35-40 000. Lönerna pressas nedåt då till exempel kabinpersonal från låglöneländer hyrs ut till andra bolag. Vissa entreprenörer har olika udda krav som att du ska betala uniformen själv och liknande.

Finns det jobb som flygvärdinna?

Se ovan. Det råder en prispress nedåt på kabinpersonalens löner. En positiv sak är dock att många unga invandrare – framför allt tjejer – med arabisk och kurdisk bakgrund fått jobb som kabinpersonal på flygbolag där språkkunskaperna (arabiska) är en fördel. Det gäller främst arabiska flygbolag som Emirates.

Hur jobbar man som flygvärdinna?

Ditt jobb handlar om att se till att passagerarnas säkerhet och komfort säkerställs.

Ombord serverar du mat och dryck, sköter försäljning och ser till att säkerhetsbestämmelserna följs. Du ska också hitta smidiga lösningar på eventuellt uppkomna problem och få alla att trivas ombord.

Flygvärdinnor tillbringar mellan 75–90 timmar i luften per månad. Sedan tillkommer runt 50 timmar för att skriva rapporter, utföra förberedande uppgifter med mera.

– En stor skillnad mot förr är att besättningarna oftast kommer hem efter lång arbetsdag på kvällen, säger flygexperten Jan Ohlsson

– Det är extremt mycket färre hotellnätter och "la dolce vita", inkluderat traktamenten. Förr kunde de stanna en vecka på Gran Canaria. Nu max en natt och ofta inte ens det.

Andra jobbmöjligheter

Arbetsuppgifterna är ofta lika på de flesta flygbolag men dina personliga villkor och möjligheter kan vara mycket olika från ett bolag till ett annat. En möjlighet är att jobba med privatflyg (företagsflyg och liknande). Där är ofta lönevillkoren bättre. Jobben av den här typen är relativt få i Sverige men många i utlandet.

 

LÄS OCKSÅ:

• Experten svarar  – så lätt är det att bli pilot

• Flygvärdinnorna avslöjar hemligheterna ombord

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande