1 av 2 Foto: RYANAIR
2 av 2 Foto: Norwegian

Ryanair eller Norwegian - vilket flyg är bäst?

Ryanair är mitt i en jättekris med tusentals inställda flygplan.

Enligt vissa rykten är det värste konkurrenten Norwegian som orsakat problemen - genom att köpa över många Ryanairs piloter.

Men vilket av lågprisbolagen är bäst? Vi jämför Ryanair och Norwegian.

Bägge bolagen är kända för att ta ut extra avgifter på många tjänster som vanliga flygbolag inkluderar i priset för biljetten. Vilket krånglar till jämförelsen. 

Men när allt räknats ihop slutar det oftast med att Ryanair resor blir något billigare än konkurrentens.

Då bör man dock betänka att en resa med Norwegian ofta är trevligare och bekvämare än en med Ryanair.

LÄS MER: Norwegian startar ny flyglinje – först i världen 

Skytrax lista talar för Norwegian

Företaget Skytrax årliga listningar av flygbolag efter service och kvalitet är den tyngsta i sitt slag och det är inte utan orsak som Norwegian i år ligger på plats 28 medan Ryanair hamnar långt efter på plats 76.

Medan man lätt känner sig som en del av en boskapslast på Ryanair känns resor Norwegian mer som dem med vanliga, etablerade flygbolag som SAS.

LÄS MER: 12 saker du bör veta om flygbolaget Norwegian 

Ryanair är Europas största flygbolag

Man kan dock inte bortse från att Ryanair sedan i fjol är Europas största flygbolag och att dess tjänster är mycket populära. 

På tio år har bolagets antal årliga passagerare ökat från 49 miljoner till 117 miljoner. Under samma period av har Norwegian ökat från sju miljoner till nära 30. I dag är Norwegian Europas tredje största lågprisflyg efter Ryanair och Easyjet.

Och precis som konkurrenterna vimlar det av tjänster som man tar extra betalt för. 

Här är en jämförelse mellan Ryanair och Norwegian, extraavgift för extraavgift:

Ryanair tar 110 kronor för ett prioriterat säte med extra benutrymme. Vanlig platsreservation kostar 20 kronor. På Norwegian kostar det mellan 75 och 170 kronor, samt 270 på internationella långflygningar. Ryanair vinner.

Ryanair skriver ut ett nytt boardingkort åt dig på flygplatsen mot 157 kronor. Norwegian tar inte betalt för det. Norwegian vinner.

Ryanair tar 70 kronor för prioriterad ombordstigning.  Norwegians har ingen prioriterad ombordstigning (fast Premiumresenärer går på först). Företagets "Fast Track" - som ger en snabbare väg genom säkerhetskontrollen - kostar 110 kronor (fast ingår i Flex- och Premiumbiljetter). Oavgjort.

Det kostar 500 kronor att checka in på flygplatsen med Ryanair. Med Norwegian är det gratis. Norwegian vinner.

Ryanair kräver 210 kronor per enkelresa om du vill ta med en baby på under två år. Norwegian tar bara betalt för detta på internationella flygningar. Priset är då tio procent av vuxenbiljettens (plus eventuella flygplatsskatter). Norwegian vinner.

LÄS MER: Kritiken mot Ryanair – tjänar enorma summor på avgiften 

Ryanair ändrar sin policy kring väskor

Ryanair ändrar sin policy kring väskor ombord från 1 november. Du får fortfarande ha två handbagage men den större av dem måste lämnas vid gaten för transport i lastutrymmet (utan avgift). Endast kunder som har bokningar med prioriterad ombordstigning, Plus, Flexi Plus eller Family Plus får ta med två kabinväskor ombord. Med Norwegian får du fortfarande ha två väskor med ombord. Norwegian vinner.

Ryanair tar 25 euro för att checka in en väska om max 20 kilo. Norwegians priser varierar beroende på resmålet. En väska från Stockholm till Luleå kostar exempelvis 75 kronor och en till Malaga 150 kronor. Norwegian vinner.

Slutsats: Norwegian vinner med 5-1. En resa med Norwegian är trevligare och bekvämare än en med Ryanair men den som strikt önskar sig lägsta pris för resan väljer oftast Ryanair.

LÄS MER: Expertens bästa tips: så hittar du billiga flygresor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande