Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
OMG! En del flygplatskoder är nästan för bra för att vara sanna. Som Omega Airport i Namibia till exempel.
OMG! En del flygplatskoder är nästan för bra för att vara sanna. Som Omega Airport i Namibia till exempel.
OMG! En del flygplatskoder är nästan för bra för att vara sanna. Som Omega Airport i Namibia till exempel.
1 AV 2
Vi listar fyra saker du kan få ersättning för när du reser med flyg.
2 AV 2
OMG! En del flygplatskoder är nästan för bra för att vara sanna. Som Omega Airport i Namibia till exempel.
Foto: Shutterstock

Roligaste flygplatskoderna i världen

Bli inte rädd om det står ”DIE” på boardingkortet. Det är varken ett dödshot eller ett omen om kommande flygresa. Det betyder helt enkelt att du är på väg till ön Madagaskar i Indiska oceanen och ska landa på Arrachart Airport.

Koder är ett smart sätt att förkorta långa flygplatsnamn och snabbt få koll på om du är på rätt väg. Åker du ofta till en plats lär du dig snart bokstavkombinationen utantill. De flesta svenskar vet till exempel att ARN betyder Arlanda. Men det finns en uppsjö av koder som inte är så kända för de flesta av oss. Och eftersom antalet flygplatser runtom i världen är enormt är också förkortningar många, en del roligare än andra. Här är 12 koder på engelska och 12 på svenska som sticker ut. 

12 FLYGPLATSKODER PÅ ENGELSKA

1. CAT – Cascais Municipal Aerodrome, Portugal

Portugiser är kända för sin gästvänlighet, om den omfattar katter är oklart. Sant är i alla fall att Lissabons flygplats Cascais Municipal Aerodrome förkortas CAT.

Portugal – ett paradis för katter? Foto: Shutterstock

2. DOG – Dongola Airport, Sudan

Är du en hundmänniska kanske du studsar till lite extra när Dongola Airport i Sudan kommer på tal. En flygplatskod som DOG är ju helt klart värd att uppmärksamma.

Den här jack russell-terriern är redo för avfärd. Foto: Shutterstock

3. FUN – Funafuti International Airport, Tuvalu

Roligt skulle nog många tycka att det är att semestra på en stillahavsö. Den polynesiska staten Tuvalu har nio att välja mellan. Inte lika roligt är att öarna som höjer sig knappt fem meter över havet är på väg att försvinna på grund av klimatförändringarna.

Internetdomänen .tv är en viktig inkomstkälla för Tuvalu. Ett amerikanskt företag har pungat ut en rejäl slant för att få använda domänen. Foto: Shutterstock

4. FAB – Farnborough Airport, Storbritannien

Det är svårt att tänka sig att Patsy och Edina från tv-serien ”AbFab”, eller ”Absolutely Fabulous” (”Helt hysteriskt), skulle välja någon annan flygplats än Farnborough Airport, sydväst om London. 

Jennifer Saunders och Joanna Lumleys rollfigurer Edina och Patsy passar bra på Farnborough Airport. Foto: PLANET PHOTOS/STELLA PICTURES/FOX SEARCHLIGHT/PLANET PHOTOS S

5. FAT – Fresno Yosemite International Airport, USA

Om det står FAT på ditt boardingkort betyder det inte att du uppfattas som storvuxen, utan att du är på väg till Fresno Yosemite International Airport, cirka 20 mil sydöst om San Francisco.

6. MAD – Aeropuerto Adolfo Suarez Madrid-Barajas, Spanien

Arg? Galen? Nej, MAD är förkortningen för Madrids huvudflygplats Aeropuerto Adolfo Suarez Madrid-Barajas.

Galen i flygplan? Då är MAD något för dig! Foto: Shutterstock

LÄS MER: ”Värsta passagerarna finns i business class” 

7. WOW – Willow Airport, USA

Amerikanska delstaten Alaska bjuder på spektakulära naturupplevelser med vackra sjöar, glaciärer och bergskedjor. Det är inte svårt att brista ut i ett ”WOW” inför all denna skönhet.

8. OMG: Omega Airport, Namibia

OMG, det är sant! Det finns en flygplats som har den här koden. Och den ligger i Namibia.

”Oh my God”, visst är det på riktigt! Omega Airport förkortas OMG. Foto: Shutterstock

9. PEE – Perm International Airport, Ryssland

Kissnödig? Det blir inte bättre av att åka till ryska flygplatsen Perm International Airport, 140 mil öster om Moskva. Skulle du glömma bort det behöver du bara titta på boardingkortet och se PEE för att bli påmind. Som tur var finns det oftast toaletter ombord.

боль, knip på ryska. Foto: Shutterstock

10. POO – Pocos De Caldas Airport, Brasilien

Ja, i rättvisas namn, om det finns en flygplats som heter PEE (kiss) är det inte mer än rätt att det existerar en som förkortas POO (bajs).  

Brasilianska flygplatsen Pocos De Caldas Airport = POO. Foto: Shutterstock

11. LOL – Derby Field, Lovelock, USA

Det är möjligt att man får uppleva en skrattfest om man landar på Derby Field i Lovelock, 45 mil nordöst om San Francisco. Klart är i alla fall att flygplatskoden är LOL (laughing out loud).

Ta seden dit du kommer – bjud på ett skratt om du landar på LOL. Foto: Shutterstock

12. IOU – Edmond Cané Airport i Île Ouen, Nya Kaledonien

Varken du eller flygplatsen är skyldiga varandra något när du kliver av planet i Edmond Cané Airport in Île Ouen i Nya Kaledonien. Denna tropiska ögrupp i Melanesien, 50 mil från Australiens östkust, råkar bara ha en flygplats med koden IOU (I owe you).

LÄS MER: 7 saker flygvärdinnan vill att du ska sluta med direkt 

12 FLYGPLATSKODER PÅ SVENSKA

1. DUM – Pinang Kampai på Dumai-Sumatra Island, Indonesien

Lugn, du anses varken korkad eller elak även om det verkar som om den indonesiska flygplatsen Pinang Kampai antyder det.

2. FUL – Fullerton Municipal Fullerton, USA

Det kan ju förefalla som om du omedvetet deltagit i en ovanligt sadistisk skönhetstävling, men så är inte fallet. Försök att njuta av din vistelse i Kalifornien i stället.

3. BRA – Barreiras, Brasilien

Härligt med en destination som gör tummen upp. Klart man blir sugen på att åka dit!

BRA vibrationer i Brasilien. Foto: Shutterstock

4. FIN – Finschhafen i Buki, Papua Nya Guinea

På bra humör blir man också av flygplatsen Finschhafen i Buki. Ordet FIN kan man aldrig få för mycket av.

5. KUL – Kuala Lumpur International i Kuala Lumpur, Malaysia

Om en plats förkortas KUL kan man ju inte annat än att bli nyfiken. Malaysiska Kuala Lumpur International är en av de större flygplatserna i Asien som inte bara kan erbjuda shopping utan också KUL Kidzania. Här har barn möjlighet att få leka flygplats och pröva på de olika yrken som finns på Kuala Lumpur International. Om vuxna släpps in är oklart.

6. KUK – Kasigluk, USA

Tillhör man den lite prydare sorten kan man stöta på problem när man åker till Kasigluk i västra Alaska. Tur är väl att man sällan behöver uttala flygplatsförkortningarna högt.

LÄS MER: 5 anledningar – som får dig utslängd från planet 

7. HET – Baita International i Hohhot, Kina

Många skulle nog vilja ha papper på att de anses heta. De som landar på Baita International i Hohhot, 20 mil nordväst om Peking, kan få sin önskan uppfylld. Tips, se till att behålla boardingkortet!

”Är du också på väg till Baita?” Foto: Shutterstock

8. DYR – Ugolny i Anadyr, Ryssland

I nordöstra Ryssland hittar man regionen Tjuktjien vars närmsta granne, den amerikanska delstaten Alaska, ligger tvärs över Berings sund. Området består till allra största delen av tundra och det finns få vägar. Flyg är därför det viktigaste transportmedlet. Låter dyrt.

 

Transportkostnaden kan vara en ansträngande del av privatekonomin. Foto: Shutterstock

9. GUD – Goundam i Goundam, Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett av världens fattigaste länder, och efter militärkuppen 2012 har konflikten mellan tuaregiska separatister och islamistiska terrorister plågat invånarna. Ett till synes gudsförgätet ställe som ironiskt nog har en flygplats, Goundam, vars kod är GUD.

10. AIK – Aiken Municipal i Aiken, USA

Här är en destination för alla gnagare! I den amerikanska delstaten South Carolina ligger orten Aiken och flygplatsen Municipal Aiken Municipal, förkortad AIK. Nu är det varken europeisk fotboll eller hockey som sätter Aiken på kartan. En av de mer kända personerna härifrån är trestegshopparen Charles ”Charlie” Simpkins, vars främsta merit är en silvermedalj vid OS i Barcelona 1992.

Vart åker hardcore fans? Till Aiken Municipal så klart! Foto: Shutterstock

11. HIF –  Hill Air Force Base i Ogden, USA

Är det däremot Bajen som ligger närmast hjärtat så lockar en annan amerikansk destination, nämligen Ogden, 2 mil norr om Salt Lake City. Här ligger Hill Air Force Base som är det amerikanska flygvapnets tredje största bas. Deras motto: ”Räkna med oss!” Något för Hammarby att plocka upp?

Det amerikanska flygvapnet och Hammarby IF gillar samma bokstavskombination. Foto: SHUTTERSTOCK

12. HEM – Helsinki Malmi i Helsingfors, Finland

Bor du i Helsingfors är det enkelt. Står det HEM på boardingkortet så är det dit du är på väg. Klart och tydligt.

HEM till Helsingfors. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 11 saker som en van flygresenär aldrig gör