<p>Pingviner som lever på Antarktis är bättre på att motstå isbildning än pingviner som lever i något varmare klimat.</p>
1 av 3: <p>Pingviner som lever på Antarktis är bättre på att motstå isbildning än pingviner som lever i något varmare klimat.</p> Foto: Colourbox
<p>Många av flygolyckorna som sker i dag har med isbildning att göra.</p>
2 av 3: <p>Många av flygolyckorna som sker i dag har med isbildning att göra.</p> Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Studier av pingvinfjädrar kan hjälpa till att förbättra flygplansvingars egenskaper.
3 av 3: Studier av pingvinfjädrar kan hjälpa till att förbättra flygplansvingars egenskaper. Foto: Rex Features / Ibl Bildbyrå

Pingviner lösningen mot isiga planvingar?

Nedisning av flygplansvingar orsakar allvarliga olyckor varje år.

Nu tror forskarna sig kommit närmare en lösning – tack vare pingvinerna.

Nära var tionde flygolycka i USA mellan åren 1995 och 2000 tros ha orsakats av nedisning av vingarna. Nedisningen kan minska planets bärkraft och leda till att piloten temporärt tappar kontroll över planet.

Men nu tror universitetsforskare på UCLA i Los Angeles att de kommit ett steg närmare lösningen på problemet – genom sina studier av pingvinernas fjädrar.

Bättre på Antarktis

Fåglarna kan röra sig mellan kallt vatten och frusen fast mark utan att bli nedisade tack vare sina vingfjädrars vattenavstötande egenskaper.

– Vi tror att vi kan lära något av pingvinfjädrarnas struktur när det gäller att konstruera effektiva ytskikt för flygplansvingar, säger Pirouz Kavehpour, professor i flygteknik på UCLA till Huffington Post.

Enligt professorn har pingviner som lever på Antarktis fjädrar som är bättre på att motstå isbildning än pingviner som lever i något varmare klimat.

– Det är lite ironiskt att en fågel som inte kan flyga en dag kan hjälpa plan att flyga säkrare, säger professor Kavehpour.

 

Källa: Huffington Post

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande