ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Osannolika duons knep mot flygrädsla

Publicerad 11 aug 2016 10.22
Allt om resor>Flyg
Väldigt många har svårt att njuta av utsikten på grund av rädsla.

Väldigt många har svårt att njuta av utsikten på grund av rädsla.

1/4

Foto: Daniel Majak

Piloten David har alltid velat flyga.

Piloten David har alltid velat flyga.

2/4

Foto: David Vojnovic

Adi Rupic har varit väldigt flygrädd tidigare.

Adi Rupic har varit väldigt flygrädd tidigare.

3/4

Foto: Vedran Rupic

Boken "Flygrädsla för nybörjare".

Boken "Flygrädsla för nybörjare".

4/4

För några år sedan led Adi Rupic av svår flygrädsla. Samtidigt drömde hans kusin David Vojnovic om att utbilda sig till pilot.

I dag har den enes mardröm besegrats tack vare den andres dröm – och tillsammans har de skrivit en bok om hur man botar skräcken. Eller rättare sagt "Flygrädsla för nybörjare".

Adi Rupic minns inte själv när hans flygrädsla började. Problemet var att den blev värre ju mer han flög. Tyvärr så innebar arbetet som egenföretagare även en hel del resor. Han kunde inte komma ifrån att vara i luften och kände att han ville veta mer för att sluta vara rädd. När det var som värst var han rädd både före, under och efter flygturen.

– Jag kunde inte njuta av resmålet överhuvudtaget. Bara om en resa om var längre, typ två–tre veckor, kunde jag hitta moment där jag kunde slappna av. Om det var en veckolång resa var det helt kört, säger Adi Rupic.

Redan när han landat på destinationen så kom rädslan över att det snart skulle bli en återresa. Adi skulle tvingas flyga igen. Han vet inte specifikt vad det var som han var rädd för. Tankar om att vingarna skulle lossna eller att det skulle bli turbulens fanns ständigt med honom.

– I efterhand har det visat sig att jag var orolig över att jag inte visste hur saker och ting fungerade. Jag föreställde mig massor med saker som inte ens är troliga och som inte kan hända, säger han.

Flygrädsla är väldigt vanligt.

Foto: Daniel Majak

LÄS MER: Myter om flyg – vad är sant och vad är falskt?

Bok om flygrädsla

Adis kusin David Vojnovic har velat bli pilot så länge han kan minnas - i varje fall om man frågar hans föräldrar. När han började studera för att bli pilot berättade han för Adi vad han hade lärt sig under dagen. Information som handlade om flygplanets olika delar och funktioner. Adi tyckte inte att det var så intressant men insåg snabbt att det hjälpte honom att hantera sin flygrädsla.

– Jag insåg att ju fler pusselbitar jag fick desto lättare blev det för mig att flyga. Det var omedvetet att vi tillsammans började bearbeta min flygrädsla, säger Adi och skrattar.

På väg till flygplatsen för en semesterresa till Bosnien för att hälsa på familjen ringde Adi till David och informerade om att han skulle åka.

– Jag sa till honom att jag numera tyckte att det var jättekul att flyga och att vi borde skriva en bok om det som vi hade pratat om. Vi skrattade båda två och tog det inte på allvar. Men efter att jag berättat historien för mina vänner tycktes idén inte så tokig: Att skriva om något som jag själv upplevt och som hjälpt mig i mitt resande.

LÄS MER: Kändisarnas värsta sågningar av flyget

I vissa fall är dörren till cockpit öppen vid påstigning.

Foto: Daniel Majak

KBT mot flygrädslan

Enligt Adi som läst många böcker för att försöka bli kvitt sin flygrädsla, saknades information om hur det går till i verkligheten.

Vad skiljer er bok från andra?

– Många av böckerna utgick ifrån ett inifrån och ut- perspektiv - alltså att signaler utifrån ska få dig att känna dig bra inombords. Jag skulle tänka på ett visst sätt. Jag skulle göra på ett visst sätt och jag skulle visualisera att jag var på en bättre plats. Det fungerade inte för mig. Jag kan inte tänka att jag är på en viss plats när jag inte är det. Jag är 11 000 meter upp i luften och vet inte hur det fungerar. Däremot är det inte sagt att det inte fungerar på andra. KBT är ju en vetenskap som många är mottagliga för, men inte jag. Jag var rädd oavsett vad böckerna sa till mig att vara, säger Adi Rupic.

Deras bok utgår i stället ifrån ett utifrån och in- perspektiv. Du ska alltså utgå från dig själv och förstå vad som händer. Varför det låter. Vad det är som luktar. Hur piloterna är utbildade och deras kunskaper.

– Adi har gått igenom det här själv. Folk som är flyggrädda känner igen sig. Jag har märkt att alla som kommer in i cockpit har samma frågor och funderingar, säger David Vojnovic.

 

LÄS MER: Världens längsta flight blir snart ännu längre

Kurs för att bota flygrädsla

– Det lyfter och landar ett plan varannan sekund i världen. Varje givet ögonblick så befinner sig cirka en halv miljon människor uppe i luften. I princip alla dessa kommer fram säkert, säger de båda författarna.

Flera flygbolag anordnar kurser för att bota flygrädsla. Det kan vara att du får lov att komma in i ett flygplan som står i en hangar. Där finns både pilot och tekniker som berättar hur allting fungerar. Detta kan vara ett bra alternativ för somliga. David tycker att flygrädsla är något som har blivit något överexalterat.

– Folk är rädda för att gå till tandläkaren men det är ingen som håller en kurs i hur du går till tandläkaren. Vi piloter sköter vårt jobb. Vårt jobb är att ta er till er destination säkert.

 

MISSA INTE:

* Expiloten: Bästa botet mot flygrädsla är – sex

* Det visste du inte om flyg – överraskande fakta

Annons

ELISABETH MONTGOMERY