X-59 QueSST beräknas göra sin första testflygning redan 2021.
1 AV 2
Spännande fakta om din flygresa du förmodligen inte hade en aning om
2 AV 2
X-59 QueSST beräknas göra sin första testflygning redan 2021.
Foto: JET FABARA / AFP NASA

Nya tysta planet flyger över Atlanten på 3 timmar

I onsdags meddelade Nasa att slutmonteringen av deras nya överljudsplan X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST), har godkänts, enligt Fox News. Beslutet innebär att flygplanet är redo att göra sin första testflygning 2021.

Sedan 1973 är det förbjudet för civilflyg att nå överljudshastighet över USA:s fastland. Anledningen är det störande ljudet från ljudbangen. Och att bara nå överljudshastighet över vattnet gör att tidsvinsten, som är hela försäljningsargumentet när det gäller överljudsplan, blir betydligt mindre.

Men med hjälp av superdatorer och vindtunnlar har flygplanstillverkaren Lockheed Martin nu konstruerat ett plan med en karaktäristisk lång och spetsig nos, vars ljudbang sägs motsvara smällen av en bildörr som slås igen.

LÄS MER: Så ser den ut: världens första rymdflygplats 

Testflygs över Mojaveöknen

Nasa har sagt att planet 2021 kommer att testflygas över Mojaveöknen, där Nasa har riggat mikrofoner längs en sträcka på 48 kilometer, samt så småningom över ett antal utvalda städer i USA. Det senare för att samla in data från sensorer och människor på marken, och för att mäta allmänhetens upplevelser av ljudet. Planet kommer att flyga på 16 700 meters höjd i en hastighet på drygt 1 500 kilometer i timmen, vilket innebär att det kan klara sträckan London–New York på strax under tre timmar.

Efter att Concorde togs ur bruk 2003 har inget nytt överljudsplan flugit i kommersiell trafik. Flera aktörer är dock på gång med olika plan, som Allt om Resor skrivit om tidigare. Veckans besked innebär ett stort steg närmare återkomsten för kommersiell överljudstrafik. 

LÄS MER: Så reser vi 2050: rymdhissar och supertåg