Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Qatar Airways är världens bästa flygbolag 2019.Qatar Airways är världens bästa flygbolag 2019.Qatar Airways är världens bästa flygbolag 2019.
Singapore Airlines tappar förstaplatsen, men har bland annat världens bästa kabinpersonal, enligt Skytrax.Singapore Airlines tappar förstaplatsen, men har bland annat världens bästa kabinpersonal, enligt Skytrax.Singapore Airlines tappar förstaplatsen, men har bland annat världens bästa kabinpersonal, enligt Skytrax.
Norwegians vd Björn Kjos med personal på World Airline Awards. Norwegian utsågs till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer för femte året i rad.Norwegians vd Björn Kjos med personal på World Airline Awards. Norwegian utsågs till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer för femte året i rad.Norwegians vd Björn Kjos med personal på World Airline Awards. Norwegian utsågs till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer för femte året i rad.
Lufthansa är det enda europeiska flygbolag som tar sig in på topp-tio-listan över världens bästa flygbolag, med sin niondeplats.Lufthansa är det enda europeiska flygbolag som tar sig in på topp-tio-listan över världens bästa flygbolag, med sin niondeplats.Lufthansa är det enda europeiska flygbolag som tar sig in på topp-tio-listan över världens bästa flygbolag, med sin niondeplats.
1 AV 4
Qatar Airways är världens bästa flygbolag 2019.
Foto: QATAR AIRWAYS
2 AV 4
Singapore Airlines tappar förstaplatsen, men har bland annat världens bästa kabinpersonal, enligt Skytrax.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 4
Norwegians vd Björn Kjos med personal på World Airline Awards. Norwegian utsågs till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer för femte året i rad.
Foto: NORWEGIAN
4 AV 4
Lufthansa är det enda europeiska flygbolag som tar sig in på topp-tio-listan över världens bästa flygbolag, med sin niondeplats.
Foto: LUFTHANSA

Ny etta på listan över världens bästa flygbolag

Qatar Airways återtar positionen som världens bästa flygbolag. Samtidigt rasar SAS på listan – och hamnar långt efter både Finnair och Norwegian. Det är resultatet när Skytrax presenterar sin årliga lista. 

Under tisdagen korades vinnarna i World Airline Awards av Skytrax, även kallad flygbranschens Oscars, för 19:e året i rad. Den mest ärofyllda titeln gick i år till Qatar Airwas, som i och med det återigen kan kalla sig världens bästa flygbolag. 

Singapore Airlines, som utsågs till världens bästa flygbolag 2018, halkar ner på andraplats och trea kommer ANA All Nippon Airways. 

LÄS MER: 7 hemliga prylar på flygplan som få vet om

För Qatar Airways är det femte gången flygbolaget tar hem segern – tidigare år har varit 2017, 2015, 2012 och 2011. Qatar Airways utsågs även till bästa flygbolag i Mellanöstern, världens bästa business class och världens bästa business säte i business class. De två sistnämnda förstaplaceringarna beror troligtvis på hyllade QSuite – flygbranschens första dubbelsäng i affärsklass – som bland annat flygs från Arlanda sedan oktober förra året. 

QSuite, Qatar Airways business class-kabin med dubbelsängar och privata sviter ombord.QSuite, Qatar Airways business class-kabin med dubbelsängar och privata sviter ombord.QSuite, Qatar Airways business class-kabin med dubbelsängar och privata sviter ombord.
QSuite, Qatar Airways business class-kabin med dubbelsängar och privata sviter ombord. Foto: Qatar Airways

Norwegian tog hem förstaplacering

För de skandinaviska flygbolagen gick det sämre. SAS, som under våren drogs med en långdragen pilotstrejk, halkar ner från plats 60 till 65. Och Norwegian, som bland annat drabbats av flygstoppet för Boeing 737 MAX-planen, hamnar på en 39:e plats jämfört med plats 32 i fjol. Däremot kan Norwegian stoltsera som världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer – för femte året i rad. 

– Det här priset är ett erkännande av det fantastiska jobb som Norwegian-anställda gör varje dag för kunderna. Norwegians lågpriskoncept har blivit en favorit bland kunderna och det här priset är en bekräftelse på det, säger Edward Plaisted, vd för Skytrax.

Norwegian utsågs även till Europas bästa lågprisflygbolag 2019 på World Travel Awards förra veckan, vilket Allt om Resor skrev om då

Skytrax World Airline Awards

World Airline Awards arrangeras av Skytrax och kallas ofta för flygbranschens svar på Oscarsgalan. 

Resultatet baseras på 21,65 miljoner recensioner av 300 flygbolag, skrivna av passagerare från över 100 länder.

Röstningen pågick från september 2018 till maj 2019.

World Airline Awards har arrangerats sedan 1999.

Även Finnair tappar placeringar på listan över världens bästa flygbolag, från plats 27 till plats 32. Lufthansa är det enda europeiska flygbolag som lyckas ta sig in på topp-tio-listan. 

Singapore Airlines, som alltså förlorar titeln som världens bästa flygbolag, kan ändå trösta sig med en rad andra utmärkelser från Skytrax. Flygbolaget kammade hem guldmedaljen i kategorierna världens bästa kabinpersonal, världens bästa förstaklass, bästa flygbolag i Asien och världens bästa säte i förstaklass.

Världens bästa flygbolag 2019

1. Qatar Airways 

2. Singapore Airlines

3. ANA All Nippon Airways

4. Cathay Pacific Airways

5. Emirates

6. EVA Air

7. Hainan Airlines

8. Qantas Airways

9. Lufthansa

10. Thai Airways

LÄS MER: 13 dyra misstag när du bokar flygresan