1 av 4: Det ska du tänka på – både inför weekendresan och charterresan
Allt fler charterbolag tar ut en extra avgift för incheckning av bagage.
2 av 4: Allt fler charterbolag tar ut en extra avgift för incheckning av bagage. Foto: COLOURBOX
Ving, Apollo och Tui följer trenden.
3 av 4: Ving, Apollo och Tui följer trenden. Foto: Shutterstock
"Det handlar om att öka valfriheten", kommenterar charterbolagen.
4 av 4: "Det handlar om att öka valfriheten", kommenterar charterbolagen. Foto: SHUTTERSTOCK

Nu måste charterresenärer betala extra för bagage

Charterresenärer som reser med svenska Tui, Ving och Apollo måste betala extra om de vill checka in sin resväska framöver. 

Sist ut är Tui, som lägger på den extra avgiften på minst 200 kronor på resor från och med april.

Den 20 december införde Apollo en avgift på 95 kronor för incheckning av bagage på charterresor med SAS och Novair. Avgiften gäller emellertid inte på samtliga Apollo-resor än. 

–  Vi har avgift på dem [flygningarna] nu och sedan får vi se hur vi kommer att jobba med resterade bolag framåt, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

– Det handlar om att öka valfriheten för kunder och sedan finns det också ett värde i att fundera på hur mycket man packar inför sin resa med tanke på miljöaspekten. Och vi ser en trend i branschen att fler och fler resebolag väljer att jämföra sina priser utan bagagekostnad, och då har vi valt att göra samma sak. 

– Vi jämför våra lägstapriser och då kan man välja att åka till lägsta pris utan bagage på en snabb visit.

LÄS MER: Här är allt du måste veta om pass – frågor och svar 

Ny trend i charterbranschen

Även Ving och Tui, som är sist ut, har infört avgiften på incheckat bagage.

Enligt Tui ska den extra kostnaden för att checka in bagage gynna resenärerna som åker med charterbolaget.

– Från kundens perspektiv är det bättre eftersom du betalar för det du använder. För de som ska åka i väg och klarar sig på handbagage så slipper de betala, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui Sverige, till Aftonbladet.  

Tuis charterresenärer som vill ta med sig mer än det som ryms i handbagaget kommer betala 200 kronor eller mer, beroende på destination, för att checka in en väska. Den nya bagageavgiften gäller på samtliga resor som bokats efter 5 november med avresa 13 april och framåt. 

Vings charterresenärer får betala 95 till 195 kronor för incheckat bagage, om de inte bor på Vings egna koncepthotell, flyger SAS Plus eller flyger Economy Plus/ Premium med Thomas Cook Airlines Scandinavia då avgiften ingår. Den nya bagageavgiften som infördes 11 december har inte påverkat grundpriset för resorna. 

Charlotte Hallencreutz, pressinformatör, skriver i ett mejl till Expressen: "Vad det gäller priserna har vi inte gjort någon förändring i samband med införandet av bagageavgiften. Vi håller grundpriset lågt på resor och låter kunden själv avgöra vilka tilläggsprodukter man vill ha. Dessutom är våra priser alltid dagsfärska."

LÄS MER: Allt du behöver veta om att ta med vätskor i handbagaget 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande