Från och med den 1 april 2018 sänker Köpenhamns flygplats avgifterna för flygbolag med i genomsnitt 10 procent.
1 av 2: Från och med den 1 april 2018 sänker Köpenhamns flygplats avgifterna för flygbolag med i genomsnitt 10 procent. Foto: SHUTTERSTOCK
Medan Sverige höjer sina i och med ökad flygskatt.
2 av 2: Medan Sverige höjer sina i och med ökad flygskatt. Foto: LISA MATTISSON

Nu blir det billigare att flyga från Köpenhamn

Köpenhamns flygplats sänker avgifterna för flygbolagen från och med 1 april 2018, medan Sverige höjer sina i och med flygskatten.

– Vi kommer att stärka vår navfunktion, säger Lars Nørby Johansen.

Från och med den 1 april 2018 sänker Köpenhamns flygplats avgifterna för flygbolagen med i genomsnitt 10 procent. Detta rapporterar Travelnews.

Dessutom kommer en extra sänkning rikta sig mot den frekventa regionaltrafiken. De bolag som trafikerar luftrummet mellan Köpenhamn och Stockholm respektive Oslo kan vänta sig en genomsnittlig sänkning på uppemot 35 procent.

LÄS MER: Säsongens tips – tio måsten i glödheta Köpenhamn  

Detta väntas kosta flygplatsen 300 miljoner danska kronor och ses som ett steg i den långsiktiga strategin att etablera Köpenhamn som ett nav i flygtrafiken.

– Vi kommer att stärka vår navfunktion, och därför kommer de lägre priserna särskilt märkas för flygbolag som flyger många gånger dagligen på de kortare sträckorna mellan Köpenhamn och regionala flygplatser, säger flygplatsens ordförande Lars Nørby Johansen till Travelnews.

Detta medan Sverige höjer sina.

LÄS MER: Norwegians vd: "Införs flygskatten kan ni glömma det här" 

Sverige inför flyggskatt i april 2018

Allt om Resor har tidigare rapporterat om att Sverige från och med 1 april 2018 höjer sin flygskatt. Ett beslut som flygbranschen rasat mot. Intresseföreningen Svenskt Flyg, med aktörer som: SAS, BRA, Norwegian och Swedavia under sina vingar, menar att en ökad skatt leder till minimala miljövinster samtidigt som det skadar enskilda resenärer och näringslivet.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) menar dock motsatsen.

– Utsläppen från flygresorna har ökat framför allt till utlandet och prognoserna visar på en fortsatt ökning. Vi måste minska våra utsläpp och därför måste vi minska de här resorna, säger Bolund till Dina Pengar i en intervju från tidigare i år.

Flygskatt i Sverige

Syftet med flygskatten är att minska klimatpåverkan och får resenärer att välja andra, mer miljövänliga, alternativ. Med förslaget skulle skatten delas upp i tre nivåer, som Dina Pengar tidigare rapporterat om:

80 kronor i skatt för resor inom Europa.

280 kronor för resor utanför Europa som är max 600 mil från Arlanda.

430 kronor för resor utanför Europa som är längre än 600 mil från Arlanda.

Barn under två år ska undantas från beskattningen.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande