Den 11 oktober 2018 är det premiär för världens längsta flyglinje.
Resan sker i en specialversion av A350-900 ULR.
Flygplanet kommer inte ha någon ekonomiklass.
Resan går från Singapore...
...till New York.
1 AV 6
Singapore Airlines flyger nonstop mellan Singapore och New York - på 19 timmar
2 AV 6
Den 11 oktober 2018 är det premiär för världens längsta flyglinje.
Foto: Singapore Airlines
3 AV 6
Resan sker i en specialversion av A350-900 ULR.
Foto: Singapore Airlines
4 AV 6
Flygplanet kommer inte ha någon ekonomiklass.
Foto: Singapore Airlines
5 AV 6
Resan går från Singapore...
Foto: Adobe Stock
6 AV 6
...till New York.
Foto: Adobe Stock

Nu är det klart: Då startar flyglinjen som slår alla rekord

Nu är det spikat.

Singapore Airlines tar över som flygbolaget med världens längsta flight och den första avgången med nya specialplanet sker i oktober, i riktning mot USA. 

De senaste årens utveckling med mer bränsleeffektiva flygplan har gjort att gränserna för hur långt man kan flyga non-stop har skjutits fram allt längre. 

De två stora flygplantillverkarna Boeing och Airbus har båda två plan som satts i trafik på senare år som varit starkt bidragande: Boeing och deras 787 Dreamliner var först, och för några år sedan kom Airbus med sin A350.

Den specialversion av A350-900 som Singapore Airlines nu ska använda sig av har ändelsen ULR, vilket står för ultra long range – ultralång räckvidd, vilket Allt om resor tidigare berättat

LÄS MER: Så klarar du av en långflygning – 11 tips 

Världens längsta flight startar i oktober

Med detta plan ska man nu flyga Singapore–New York – en flygning som klockar in på friska 18 timmar och 45 minuter enligt flygbolaget.

Nu är startdatum klart också. Singapore Airlines har meddelat att man premiärflyger sträckan den 11 oktober från Singapore.

Sträckan – runt 15 000 kilometer – är ungefär samma avstånd som det skulle vara om någon flög direkt från Arlanda till Melbourne i Australien. 

Rätt långt, alltså. 

Sträckan Singapore–New York tar 18 timmar och 45 minuter att flyga. Foto: Singapore Airlines

Avgångarna från Singapore kommer lämna Changi-flygplatsen runt midnatt, men tack vare tidsskillnaden – New York och Singapore ligger på motsatt sida jordklotet från varandra – kommer man anlända till New York tidigt på morgonen.

Åt andra hållet blir därmed effekten motsatt: efter en förmiddagsavgång från Newark kommer man fram till Singapore framåt kvällen – dagen efter avgång. 

LÄS MER: Singapore Airlines tar förstaklass till nya höjder 

Ingen ekonomiklass på A350-900 ULR 

Om det låter som en plågsam upplevelse att sitta på ett flyg i närmare 19 timmar så kan resenärer på rekordflighten ändå få det rätt bekvämt ombord – det finns nämligen ingen vanlig ekonomiavdelning på ultralångdistansplanet. Singapore Airlines har valt att satsa på en stor och lyxig affärsklasskabin som rymmer 67 stolar, och premium economy, där det finns 94 stolar till. Det är nästan hälften så många platser som andra flygbolag inrett sina “vanliga” A350-flyg med.

– Det som passagerarna ser som viktigast kommer vara komforten, säger Mak Swee Wah, vicechef för passagerartrafik på Singapore Airlines till New York Times.

Affärsklasskabinen kommer innehålla alla de bekvämligheter som resenärer framför skynket har kunnat vänja sig vid från Singapore Airlines: Säten som går att fälla till helt plana bäddar med sängkläder och allt, champagne, och mat som definitivt är trevligare än den där aluminiumlådan flygplansmat brukar tryckas ner i. 

Världens 5 längsta flighter just nu

1. Qatar Airways: Auckland–Doha.

2. Qantas: Perth–London.

3. Emirates: Auckland–Dubai.

4. United: Los Angeles–Singapore.

5. United: Houston–Sydney.

LÄS MER: Så är Singapore Airlines flyglinje från Stockholm

Och alla ombord kan dra nytta av A350-planets konstruktion, där man har byggt stora delar av planet i kolfiber, vilket gör att man kan ha högre luftfuktighet i kabinen och luften således inte blir lika torr. 

Singapore Airlines meddelade också att nästa destination med specialplanet blir Los Angeles. Bolaget flög nonstop till båda dessa destinationer tidigare, med Airbus A340-plan som bara hade affärsklass ombord, men de linjerna lades ner 2013 när bränslepriserna blev för höga för att linjerna skulle vara lönsamma.

Biljetterna till världens längsta flight släpps 31 maj, enligt CNN.