Norwegians planer kan komma att stoppas av Donald Trump.
1 av 2: Norwegians planer kan komma att stoppas av Donald Trump. Foto: Hans Olav Nyborg
I ett brev till den blivande presidenten vädjar över 100 kongressmedlemmar om att Trump ska stoppa Norwegians flygtillstånd i USA.
2 av 2: I ett brev till den blivande presidenten vädjar över 100 kongressmedlemmar om att Trump ska stoppa Norwegians flygtillstånd i USA. Foto: Andrew Harnik

Norwegian anklagas för att hota USA:s säkerhet

Norwegian knäcks av Donald Trump?

I ett brev till den blivande presidenten vädjar över 100 kongressmedlemmar om att Trump ska stoppa Norwegians flygtillstånd i USA.

Bakom ligger det amerikanska flygfacket.

I början av december fick Norwegians irländska dotterbolag Norwegian Air International tillstånd att flyga i USA.

Godkännandet har föregåtts av en lång strid där det amerikanska flygfacket försökt stoppa Norwegian som de hävdar kommer att ta in billig utländsk arbetskraft och därmed hota såväl amerikanska löner som arbetsförhållanden. Såväl Hillary Clinton som Bernie Sanders ställde sig under höstens presidentkampanj på fackets sida.

Norwegian har avvisat kritiken

Norwegian har dock hela tiden avvisar kritiken som man menar är oriktig. Bolaget hävdar att man tänker utöka sina redan stora amerikanska personalstyrka och att man förbundit sig att ej anlita asiatisk personal på sina transatlantiska flygningar.

Men det amerikanska facket ger sig inte. Kampen går vidare och nu har man lyckats mobilisera över 100 amerikanska kongressmedlemmar som författat ett gemensamt brev till Donald Trump.

Enligt brevet vill man att tillståndet ska återkallas eller avbrytas redan under Trumps första dag som president. Kongressmedlemmarna går till och med så långt att de skriver att Norwegian är ett hot mot den nationella säkerheten, rapporterar travelpulse.com.

”Med tanke på ert engagemang för att skydda de amerikanska jobben och vår nationella säkerhet, uppmanar vi dig att återkalla eller upphäva tillståndet tills Norwegian ändrar sin affärsmodell till en modell som inte är beroende av bekvämlighetsflagg som hotar den amerikanska flygindustrin och vår nationella säkerhet”, står det i brevet.

Baserat på Irland

Med "bekvämlighetsflagg" syftar man förmodligen på att Norwegians dotterbolag är baserat på Irland. Men att basen finns på Irland har helt andra skäl enligt Norwegian.

– Det finns bara ett enda skäl till att amerikanska flygbolag med tillhörande fackföreningar vill stoppa Norwegian och påstår det ena felaktiga påståendet efter det andra – och det är att de inte vill ha någon konkurrens. De vill kunna fortsätta med sina höga biljettpriser över Atlanten och vill inte att Norwegian ska kunna konkurrera med sina låga priser, säger Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till Allt om Resor och fortsätter:

– Alla Norwegians anställda har bra marknadsmässiga löner och villkor. Vi håller inte på med bekvämlighetsflagg och har många hundra anställda amerikaner. Vidare är Norwegian det icke-amerikanska flygbolag med flest anställda amerikaner. Norwegian skapar arbetsplatser i USA och i den kringliggande turismen. Att Norwegian skulle vara ett hot mot den nationella säkerheten är ren nonsens och är bara något de säger eftersom de inte vill ha oss som konkurrenter.

 

LÄS OCKSÅ:

• Norwegian får tillstånd för flyg i USA

• 12 saker du inte visste om Norwegian

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande